Szerbia
Vučić és Merkel telefonbeszélgetése: Szerbia továbbra is a párbeszéd híve

Szerbia és Németország bilaterális kapcsolatairól, a régió helyzetéről és mindenek előtt a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd megszakadásáról illetve folytatásának lehetőségéről volt szó Aleksandar Vučić szerb elnök és Angela Merkel német kancellár közötti telefonbeszélgetésen.

Vučić a hosszú és baráti hangú telefonbeszélgetés során kiemelte, Szerbia teljes egészében az Európai Unió közvetítésével zajló párbeszéd folytatása mellett száll síkra, amelynek az a célja, hogy a végén kompromisszumos, mindkét fél számára elfogadható megoldás szülessék, amely biztosítja a régió stabilitását. A szerb elnök köszönetet mondott Merkel kancellárnak és Macron francia elnöknek a Berlinben illetve hamarosan Párizsban sorra kerülő találkozókért, amelyekkel ezt a folyamatot támogatják, áll a szerb elnök sajtószolgálatának közleményében.

Vučić ugyanakkor aláhúzta, a Pristinával folytatott párbeszédben tapasztalható megtorpanás elhárításához elengedhetetlen, hogy Pristina felfüggessze a szerb árura kivetett vámot, s ismételten kérte Merkel kancellárt, segítsen abban, hogy folytatódhasson a szabad árucsere.

Szerbia továbbra is kitart a béke politikája és a Nyugat-Balkánnal való együttműködés folytatása mellett, hangsúlyozta Vučić, aki ismételten megköszönte Merkelnek, hogy a berlini folyamat elindításával jelentős mértékben hozzájárul a térség stabilitásához. A szerb elnök egyúttal arra kérte a német kancellárt, támogassa a regionáli gazdasági zóna megalakítását, mert ez a nyugat-balkáni térség gazdasági fejlődése és a külfödi tőke idevonzása tekintetében kulcsfontosságú lenne.

Vučić elnök a hosszú és tartalmas, baráti beszélgetés végén szerbiai látogatásra invitálta Angela Merkelt.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2019. JÚNIUS 8. [ 20:59 ]

A tárgyallásoknak folytatódni kell minden képpen.Nem kellene feltételeket szabni a tárgyalások elé.Nemszabad megsértődni .


Görögország ma reggel lezárta határait a szerbiai állampolgárok előtt. Az intézkedés július 15-ig lesz érvényben, amikor is felülvizsgálják a döntést. Azok a szerbiai állampolgárok, akik már Görögországban vannak, ott maradhatnak nyaralásuk végéig, majd hazajöhetnek, erősítette meg a szerb...
2020. JÚLIUS 6.
[ 10:07 ]
Szerbia államfője a két ország közötti kapcsolatok javulásában bízik. Twitter-üzenetben gratulált a horvát választások győztesének, a Horvát Demokratikus Közösségnek és annak elnökének, Andrej Plenkovićnak a szerb államfő, Aleksandar Vučić. Mint fogalmazott, meg van győződve arról, hogy még javulhatnak a Szerbia...
2020. JÚLIUS 6.
[ 9:47 ]
Bizonytalan a járványügyi helyzet Pirotban, mivel az elmúlt három napban megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. A közegészségügyi intézet legfrissebb adatai szerint a hétvégén 21 új esetet jegyeztek. Ez az jelenti, hogy a Piroti Körzet négy községének területén 209 megbetegedést regisztráltak a járvány kitörése...
2020. JÚLIUS 6.
[ 9:28 ]
Beolvasás folyamatban