Szerbia
Vučić és Merkel telefonbeszélgetése: Szerbia továbbra is a párbeszéd híve

Szerbia és Németország bilaterális kapcsolatairól, a régió helyzetéről és mindenek előtt a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd megszakadásáról illetve folytatásának lehetőségéről volt szó Aleksandar Vučić szerb elnök és Angela Merkel német kancellár közötti telefonbeszélgetésen.

Vučić a hosszú és baráti hangú telefonbeszélgetés során kiemelte, Szerbia teljes egészében az Európai Unió közvetítésével zajló párbeszéd folytatása mellett száll síkra, amelynek az a célja, hogy a végén kompromisszumos, mindkét fél számára elfogadható megoldás szülessék, amely biztosítja a régió stabilitását. A szerb elnök köszönetet mondott Merkel kancellárnak és Macron francia elnöknek a Berlinben illetve hamarosan Párizsban sorra kerülő találkozókért, amelyekkel ezt a folyamatot támogatják, áll a szerb elnök sajtószolgálatának közleményében.

Vučić ugyanakkor aláhúzta, a Pristinával folytatott párbeszédben tapasztalható megtorpanás elhárításához elengedhetetlen, hogy Pristina felfüggessze a szerb árura kivetett vámot, s ismételten kérte Merkel kancellárt, segítsen abban, hogy folytatódhasson a szabad árucsere.

Szerbia továbbra is kitart a béke politikája és a Nyugat-Balkánnal való együttműködés folytatása mellett, hangsúlyozta Vučić, aki ismételten megköszönte Merkelnek, hogy a berlini folyamat elindításával jelentős mértékben hozzájárul a térség stabilitásához. A szerb elnök egyúttal arra kérte a német kancellárt, támogassa a regionáli gazdasági zóna megalakítását, mert ez a nyugat-balkáni térség gazdasági fejlődése és a külfödi tőke idevonzása tekintetében kulcsfontosságú lenne.

Vučić elnök a hosszú és tartalmas, baráti beszélgetés végén szerbiai látogatásra invitálta Angela Merkelt.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2019. JÚNIUS 8. [ 20:59 ]

A tárgyallásoknak folytatódni kell minden képpen.Nem kellene feltételeket szabni a tárgyalások elé.Nemszabad megsértődni .


A június 27-ére, csütörtökre tervezett kormányközi konferencián Brüsszelben Szerbia megnyitja a 9. EU-csatlakozási fejezetet, valamint aláírja a szerződést a 2018-ra vonatkozó előcsatlakozási támogatási eszközökről (IPA), amelyek összege 179,1 millió euró, tudta meg Brüsszelben a Tanjug. Szerbia küldöttsége...
2019. JÚNIUS 26.
[ 10:21 ]
Koszovó északi részének négy településén az üzletekben már napok óta nincs tej és tejtermékek, de a lisztkészlet is fogyóban van, nyilatkozta Radoš Petrović, az észak-koszovói vállalkozók egyesületének elnöke, aki úgy értékelte, hogy feszültség tapasztalható a polgárok körében, és sok vállalkozó kényszerül...
2019. JÚNIUS 26.
[ 10:19 ]
Szerbiában az áprilisi nettó átlagbér 54.645 dinár volt, a bruttó (az adóval és a járulékokkal együtt) pedig 75.441 dinár, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. A tavalyi időarányoshoz viszonyítva a nettó átlagbér névlegesen 9,9 százalékkal, reálisan pedig 7,1 százalékkal magasabb, míg a bruttó átlagbér...
2019. JÚNIUS 25.
[ 19:01 ]
Beolvasás folyamatban