Szerbia
Vučić és Merkel telefonbeszélgetése: Szerbia továbbra is a párbeszéd híve

Szerbia és Németország bilaterális kapcsolatairól, a régió helyzetéről és mindenek előtt a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd megszakadásáról illetve folytatásának lehetőségéről volt szó Aleksandar Vučić szerb elnök és Angela Merkel német kancellár közötti telefonbeszélgetésen.

Vučić a hosszú és baráti hangú telefonbeszélgetés során kiemelte, Szerbia teljes egészében az Európai Unió közvetítésével zajló párbeszéd folytatása mellett száll síkra, amelynek az a célja, hogy a végén kompromisszumos, mindkét fél számára elfogadható megoldás szülessék, amely biztosítja a régió stabilitását. A szerb elnök köszönetet mondott Merkel kancellárnak és Macron francia elnöknek a Berlinben illetve hamarosan Párizsban sorra kerülő találkozókért, amelyekkel ezt a folyamatot támogatják, áll a szerb elnök sajtószolgálatának közleményében.

Vučić ugyanakkor aláhúzta, a Pristinával folytatott párbeszédben tapasztalható megtorpanás elhárításához elengedhetetlen, hogy Pristina felfüggessze a szerb árura kivetett vámot, s ismételten kérte Merkel kancellárt, segítsen abban, hogy folytatódhasson a szabad árucsere.

Szerbia továbbra is kitart a béke politikája és a Nyugat-Balkánnal való együttműködés folytatása mellett, hangsúlyozta Vučić, aki ismételten megköszönte Merkelnek, hogy a berlini folyamat elindításával jelentős mértékben hozzájárul a térség stabilitásához. A szerb elnök egyúttal arra kérte a német kancellárt, támogassa a regionáli gazdasági zóna megalakítását, mert ez a nyugat-balkáni térség gazdasági fejlődése és a külfödi tőke idevonzása tekintetében kulcsfontosságú lenne.

Vučić elnök a hosszú és tartalmas, baráti beszélgetés végén szerbiai látogatásra invitálta Angela Merkelt.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2019. JÚNIUS 8. [ 20:59 ]

A tárgyallásoknak folytatódni kell minden képpen.Nem kellene feltételeket szabni a tárgyalások elé.Nemszabad megsértődni .


Mekkora lesz a novemberi béremelés - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 8:37 ]
A büszkeség hetének lezárásaként Nem mondok le róla szlogennel tartották meg vasárnap délután a büszkeségnapi (Pride) felvonulást Belgrádban. A felvonulást ellenzők egy csoportja megpróbálta elállni a felvonulók útját, s összetűzésbe keveredtek a csendőrséggel. Több személyt előállítottak. A jó hangulatú...
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 19:18 ]
A szerbek óriási segítséget nyújtottak a szövetséges pilótáknak a Halyard-hadműveletben a második világháborúban, Szerbia pedig hatalmas árat fizetett a fasizmus elleni küzdelemért, ezért soha nem fogjuk elfogadni a múlt a megváltoztatását, amely a szerb népet kiáltaná ki agresszorrá, jelentette ki Aleksandar...
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 12:30 ]
Ferenc pápa azt szeretné, ha Szerbia mielőbb csatlakozna az Európai Unióhoz, mert az egyesült Európa projektje csak akkor fejeződhet be, ha a nyugat-balkáni országok is integrálódnak, mondta el a Novostinak egy magas rangú vatikáni tisztségviselő. Emlékeztetett arra is, hogy a Vatikán eddig is befolyással bírt a brüsszeli...
2019. SZEPTEMBER 15.
[ 11:29 ]
Beolvasás folyamatban