Szerbia
Vučić és Merkel telefonbeszélgetése: Szerbia továbbra is a párbeszéd híve

Szerbia és Németország bilaterális kapcsolatairól, a régió helyzetéről és mindenek előtt a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd megszakadásáról illetve folytatásának lehetőségéről volt szó Aleksandar Vučić szerb elnök és Angela Merkel német kancellár közötti telefonbeszélgetésen.

Vučić a hosszú és baráti hangú telefonbeszélgetés során kiemelte, Szerbia teljes egészében az Európai Unió közvetítésével zajló párbeszéd folytatása mellett száll síkra, amelynek az a célja, hogy a végén kompromisszumos, mindkét fél számára elfogadható megoldás szülessék, amely biztosítja a régió stabilitását. A szerb elnök köszönetet mondott Merkel kancellárnak és Macron francia elnöknek a Berlinben illetve hamarosan Párizsban sorra kerülő találkozókért, amelyekkel ezt a folyamatot támogatják, áll a szerb elnök sajtószolgálatának közleményében.

Vučić ugyanakkor aláhúzta, a Pristinával folytatott párbeszédben tapasztalható megtorpanás elhárításához elengedhetetlen, hogy Pristina felfüggessze a szerb árura kivetett vámot, s ismételten kérte Merkel kancellárt, segítsen abban, hogy folytatódhasson a szabad árucsere.

Szerbia továbbra is kitart a béke politikája és a Nyugat-Balkánnal való együttműködés folytatása mellett, hangsúlyozta Vučić, aki ismételten megköszönte Merkelnek, hogy a berlini folyamat elindításával jelentős mértékben hozzájárul a térség stabilitásához. A szerb elnök egyúttal arra kérte a német kancellárt, támogassa a regionáli gazdasági zóna megalakítását, mert ez a nyugat-balkáni térség gazdasági fejlődése és a külfödi tőke idevonzása tekintetében kulcsfontosságú lenne.

Vučić elnök a hosszú és tartalmas, baráti beszélgetés végén szerbiai látogatásra invitálta Angela Merkelt.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2019. JÚNIUS 8. [ 20:59 ]

A tárgyallásoknak folytatódni kell minden képpen.Nem kellene feltételeket szabni a tárgyalások elé.Nemszabad megsértődni .


Horvátország a volt Jugoszlávia vagyonának öröklési eljárásában 148,5 millió dollárt követel Szerbiától, írja mai számában a zágrábi Večernji list. A Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság (JSZSZK) szétesésének pillanatában külföldi devizaszámláin összesen 645,55 millió amerikai dollár volt, írja a...
2019. NOVEMBER 13.
[ 14:16 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő az UNESCO közgyűlésének 40. ülésszakán, Párizsban ma elmondta: továbbra is nyomást gyakorolnak Szerbiára, hogy a szerb örökséget Koszovóban átengedjék valaki másnak, és ezért elengedhetetlen a szerb örökség védelme. Vučić elmondta: nagyon fontos az, hogy mit fogad el az UNESCO, mert a...
2019. NOVEMBER 13.
[ 12:18 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő elmondta, hogy Emmanuel Macron francia elnök a mai találkozón, amelyen jelen volt még Hashim Thaci koszovói elnök, szerette volna megmutatni, hogy az Európai Unió elkötelezett a koszovói probléma megoldása iránt, a szerb elnök pedig ismételten közölte Szerbia álláspontját, vagyis hogy a...
2019. NOVEMBER 12.
[ 18:26 ]
Beolvasás folyamatban