Szerbia
Vučić: Öt tárgyalási fejezet készen áll, az EU-tól függ, mikor nyitják meg

Öt fejezet készen áll arra, hogy megnyissák a Szerbia és az Európai Unió között zajló csatlakozási tárgyalásokban, jelentette ki ma Aleksandar Vučić államfő, s hangsúlyozta, minden az EU politikai akaratától függ.

„Ami a fejezeteket illeti, soha nem könyörögtem, nem is fogok, ha akarják, nyissák meg. Öt, talán hét fejezetünk készen áll, de az ő politikai akaratukon áll, semmi máson. Ez az EU Szerbia és a többi nyugat-balkáni ország felé tanúsított politikai viszonyulásának kérdése” – mondta Vučić.

Pristina nem áll készen az energetikáról szóló lényegi tárgyalásokra

A szerb elnök véleménye szerint a pristinai vezetés nem áll készen arra, hogy lényegi tárgyalásokat folytasson az energetika terén, elsősorban Gazivoderól és Valačról, hanem német támogatással szeretnék megszerezni Valačot, amit Szerbia nem ad.

Vučić az EU-ról tartott nemzeti nagygyűlés plenális ülésén arra a felvetésre, hogy az energetika az a terület, amely hozzájárulhat a párbeszédhez, leszögezte, a brüsszeli megállapodás 13. pontjában megemlítik, hogy a telekommunikáció és az energetika kérdését a legrövidebb időn belül meg kell vitatni, de közvetlen kötelezettségek nélkül, írja a Tanjug.

Szerbia saját maga és saját jövője, nem pedig az EU miatt dolgozik a koszovói kérdés, valamint a szerbek és albánok közti viszony rendezésén, üzente Vučić.

Politikai értékelés

Aleksandar Vučić szerint a Szerbia előmeneteléről szóló uniós jelentés fontos dolgokat állapított meg a véleménynyilvánítás szabadságát illetően, de ismét úgy értékelték, nincs előrelépés, amit politikai értékelésnek tart.

Szerbia kötelessége a koszovói kérdés megoldása

Bátorságra, elszántságra és határozottságra van szükségünk, de kötelességünk is, hogy megoldást keressünk a koszovói problémára, s ne a szőnyeg alá söpörjük a gondokat, a jövő generációra hagyva a megoldást, jelentette ki Vučić.

„Nagyon összetett gazdasági, politikai és biztonsági helyzetben vagyunk. A befagyasztott konfliktus az egyik pillanatban felenged, s még több problémát generál. Szerbia és az SNS elnökeként ezért ellenzek mindent, ami nem megoldás” – húzta alá.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A június 27-ére, csütörtökre tervezett kormányközi konferencián Brüsszelben Szerbia megnyitja a 9. EU-csatlakozási fejezetet, valamint aláírja a szerződést a 2018-ra vonatkozó előcsatlakozási támogatási eszközökről (IPA), amelyek összege 179,1 millió euró, tudta meg Brüsszelben a Tanjug. Szerbia küldöttsége...
2019. JÚNIUS 26.
[ 10:21 ]
Koszovó északi részének négy településén az üzletekben már napok óta nincs tej és tejtermékek, de a lisztkészlet is fogyóban van, nyilatkozta Radoš Petrović, az észak-koszovói vállalkozók egyesületének elnöke, aki úgy értékelte, hogy feszültség tapasztalható a polgárok körében, és sok vállalkozó kényszerül...
2019. JÚNIUS 26.
[ 10:19 ]
Szerbiában az áprilisi nettó átlagbér 54.645 dinár volt, a bruttó (az adóval és a járulékokkal együtt) pedig 75.441 dinár, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet. A tavalyi időarányoshoz viszonyítva a nettó átlagbér névlegesen 9,9 százalékkal, reálisan pedig 7,1 százalékkal magasabb, míg a bruttó átlagbér...
2019. JÚNIUS 25.
[ 19:01 ]
Beolvasás folyamatban