Szerbia
Vučić: Mindenki távozik, a demográfia Szerbia legnagyobb problémája
Pásztor: A falvak újjáélesztése minden Szerbiában élő nemzet problémája

Belgrádban ma tartotta meg alakuló ülését a szerbiai falvak újjáélesztésével foglalkozó nemzeti tanács. A Szerbia Palotában megtartott alakuló ülésen jelen volt Aleksandar Vučić államfő, az ülés elnöklői pedig Milan Krkobabić regionális fejlesztési miniszter és Dragan Škorić akadémikus voltak.

A nemzeti tanács stratégiai célja, hogy csökkentse a regionális egyenlőtlenségeket, megteremtse a rendszerbeli előfeltételeket a családi gazdaságok megmaradásához, egészséges piaci környezetet alakítson ki, javítsa és korszerűsítse az infrastruktúrát, valamint hogy megteremtse a szociológiai-kulturális előfeltételeket a szerbiai falvak demográfiai újjáélesztéséhez.

Vučić az ülésen elmondta: a falvaknak döntő szerepe van Szerbiában, és a demográfiai kérdést kulcsfontosságú problémának nevezte. „Támogatom az összes beruházást, amit kigondolnak‟, mondta az államfő, majd kifejtette: „hiábavaló‟, hogy befektetünk Nišbe és más városokban, ha az összes pénz Belgrádba folyik be.

„Mindenki távozik innen, és a demográfiai kérdés a legnagyobb problémánk‟, mondta Vučić, majd hozzátette: hajlandó elfogadni bármilyen javaslatot.

Pásztor: A falvak újjászületése nélkül nem születhet újjá Szerbia sem

A falvak újjászületése nélkül nem születhet újjá Szerbia sem, jelentette ki Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke a falvak megmentésével foglalkozó nemzeti tanács alakuló ülésén.

Pásztor az ülésen kiemelte, hogy a falvak újjáélesztése nem nemzeti, hanem közös probléma, vagyis minden Szerbiában élő nemzet problémája.

„Amikor a falvak újjáélesztéséről beszélünk, akkor Szerbia jelenéről és jövőjéről beszélünk, a fiatalokról, a közösségi szellem erősítéséről‟, mondta Pásztor, aki arra is emlékeztetett, hogy térségünkben az első szövetkezet 1846-ban, Petrőcön alakult meg, és ez volt a harmadik szövetkezet a világon.

„Ha akkor készen álltunk és rátermettek voltunk, akkor ma is azok lehetünk‟, emelte ki Pásztor.

A falvak újjáélesztése egyben a perspektíva újjáélesztését is jelenti, a falun élők gazdasági megerősítését, a demográfiával és az iskolák jövőjével való törődést a kis közösségekben, értékelte Pásztor, majd hozzáfűzte: az életfeltételekről van szó, arról, hogy van-e orvos, hogy milyenek az utak, az infrastruktúra, a közlekedés, és hogy van-e internet.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2019. JÚNIUS 16. [ 20:52 ]

„Amikor a falvak újjáélesztéséről beszélünk, akkor Szerbia jelenéről és jövőjéről beszélünk, a fiatalokról, a közösségi szellem erősítéséről‟, mondta Pásztor... Bocsánat, hogy más portált idézek, de ha Pásztorék így erősítik a közösségi szellemet, akkor talán szemléletet kellene váltani vagy nekik, vagy a vélasztóknak ... https://szabadmagyarszo.com/2019/06/16/a-gazdatlan-zentan-igy-nez-ki-egy-jatszoter/?fbclid=IwAR3jOzTlRgT0pWkH8JLlKktPccODcLuG4lX2f8VLRmoEXS4TAx84jwgq47g


Istvan
2019. JÚNIUS 15. [ 19:32 ]

Ha az elnoklo nyugdijaskoraban van, es a jelenlevok mind Belgradban dolgoznak, mi kozuk van a faluhoz? Semmi. Aki elment jol tette, aki elmegy jol teszi.


sistvan
2019. JÚNIUS 15. [ 17:27 ]

A faluk sorsárol általában a városokban hoznak döntést A falü az nem város .Aki szereti a csendet a falusi életet az marad .


Kritikus
2019. JÚNIUS 14. [ 20:12 ]

Minden hozzászólónak teljes mértékben igaza van. Aki elment az sajnos többé nem jön vissza. Itt csak igéretek vannak és NAGY tervek. Ezekből nem lehet megélni. Meséknek pedig senki sem fog bedőlni.


Óbecsei
2019. JÚNIUS 14. [ 9:08 ]

"a demográfia Szerbia legnagyobb problémája" - TÉVEDÉS A szerb politika a Szerbia legnagyobb problémája.


Varga Zoltán
2019. JÚNIUS 13. [ 21:25 ]

Ebből nem másztok ki barátom!


Hegyi Robert
2019. JÚNIUS 13. [ 21:14 ]

Rágják a sz@rt hűvős halomba. Minimálbér, vásárolt diplomák, pártalkalmzottak pártcégekben, mégis mit várnak?


Béla
2019. JÚNIUS 13. [ 16:42 ]

Nem távozik mindenki,például még azt nem hallottam,hogy egy politikusunk is külföldre ment volna.


Alfonz
2019. JÚNIUS 13. [ 16:10 ]

Időközben hány szövetkezetet tett tönkre a hatalom? Miből éljen a falusi ember? A gabona átvétele 3 oligarha kezében van és ők szabják meg az éhbért...Kisipar? Az adóhatóság úgy nyakonvágja, hogy pl. egy boltost Becsén 100.000 dinárral büntettek 3 dináros árú miatt. Az akarat és beszélni a falu felélesztésén távol áll egymástól. Civil szervezetünk vállalja, téli előadásainkat elvisszük a falvakba. Erre kértünk egy kis "zsebpénz" támogatást, legalább benzinre...Kaptunk? Ki lehet találni.


Több a turista Szerbiában - illusztráció
2019. JÚLIUS 22.
[ 15:10 ]
A turistaidény kezdete, vagyis június 1-je óta 90 ember vesztette életét közlekedési balesetben Szerbiában. Ez 43 százalékkal magasabb arány, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A rendőrség emiatt a hétvégétől fokozottan ellenőrzi a gyorshajtást, a biztonsági öv használatát és a jármű állapotát. Júniusban 14...
2019. JÚLIUS 21.
[ 15:44 ]
A hétvége második napján is fokozott forgalom várható a Magyarország és Horvátország irányából Bulgária és Észak-Macedónia felé vezető szerbiai autópályákon, tájékoztatott a Szerbiai Motoros Szövetség (AMSS). A külföldi állampolgárok tömeges útnak indulása ma is hosszabb várakozási időt eredményez a...
2019. JÚLIUS 21.
[ 8:39 ]
Politikai trükknek nevezte Aleksandar Vučić szerb államfő Ramush Haradinaj koszovói kormányfő lemondását, amellyel Vučić szerint csak népszerűségét szeretné növelni a koszovói politikus. Ramush Haradinaj pénteken jelentette be lemondását, mert az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett feltételezett...
2019. JÚLIUS 20.
[ 20:36 ]
Beolvasás folyamatban