Szerbia
Diplomáciai összezördülés Szerbia és Bulgária között

Szerbia szófiai nagykövetét bekéretik a bolgár külügyminisztériumba. Erről Ekatarina Zaharijeva illetékes miniszter döntött Ivica Dačićnak, a szerb diplomácia vezetőjének a kijelentése miatt.

Dačić a Berlini folyamat lengyelországi csúcsán bírálta Bojko Boriszov bolgár kormányfő (a képen) kijelentését, miszerint az uniós külügyi főképviselői posztra esélyes Josep Borellnek nem a spanyol álláspontot kell képviselnie Koszovó kapcsán, hanem Brüsszelét.

Dačić éles reagálásában azt üzente a bolgár vezetőnek, hogy az Európai Unió nem ismerte el Koszovó függetlenségét, ezért nem kellene nyomást gyakorolnia a spanyol diplomatára.

Ivica Dačić külügyminiszer is egyeztetésre hívta a bolgár nagykövetség illetékesét. Kiemelte, hogy Szerbia jó viszonyt kíván ápolni. Belgrád megértést tanúsít a bolgár nemzeti érdekek iránt, ezért elvárja, hogy Szófia is hasonlóan cselekedjen a szerb érdekek kapcsán – mondta.

Dačić rámutatott, hogy a bolgár diplomatával való beszélgetés során tisztázni kell a nézeteltéréseket, és kifejezte reményét, hogy a két ország folytathatja együttműködését.

A szerb diplomácia vezetője egyben köszönetet mondott amiért Bulgária támogatja Szerbia uniós csatlakozását. (RTV nyomán)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2019. JÚLIUS 8. [ 21:02 ]

Szerbia olyan jól körbebetonozta magát, hogy Magyarországon kívül már alig van kapcsolata a többi szomszéddal...


Tizenötödik alkalommal szerveztek ingyenes szűrővizsgálatokat Szerbia-szerte, ezúttal 216 egészségügyi intézmény várta a pácienseket. Rekordszámú polgár döntött úgy, hogy ma kivizsgáltatja magát, 25 570-en vettek rész különféle vizsgálatokon, jelenti a Blic. A polgároknak ma 8-tól 16 óráig volt lehetőségük, hogy...
2019. SZEPTEMBER 22.
[ 18:12 ]
Ivanka Popović, a Belgrádi Egyetem rektora kijelentette, az egyetem illetékes szolgálatai mindent meg fognak tenni, hogy felgyorsítsák a Siniša Mali pénzügyminiszter vitatott doktorátusáról szóló döntéshozatali eljárást. A rektor a Belgrádi Egyetem Szenátusának, Tanácsának és Hallgatói Parlamentjének együttes...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 19:55 ]
Navarra spanyol tartomány kormánya a béke nemzetközi napja (szeptember 21.) alkalmából Staša Zajovićnak, a Nők Feketében mozgalom egyik alapítójának és koordinátorának ítélte oda a békedíjat, írja a Danas napilap. A döntés indoklása szerint „a békéért és a békeaktivizmusért való kiállásáért, az...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 17:54 ]
Beolvasás folyamatban