Szerbia
Diplomáciai összezördülés Szerbia és Bulgária között

Szerbia szófiai nagykövetét bekéretik a bolgár külügyminisztériumba. Erről Ekatarina Zaharijeva illetékes miniszter döntött Ivica Dačićnak, a szerb diplomácia vezetőjének a kijelentése miatt.

Dačić a Berlini folyamat lengyelországi csúcsán bírálta Bojko Boriszov bolgár kormányfő (a képen) kijelentését, miszerint az uniós külügyi főképviselői posztra esélyes Josep Borellnek nem a spanyol álláspontot kell képviselnie Koszovó kapcsán, hanem Brüsszelét.

Dačić éles reagálásában azt üzente a bolgár vezetőnek, hogy az Európai Unió nem ismerte el Koszovó függetlenségét, ezért nem kellene nyomást gyakorolnia a spanyol diplomatára.

Ivica Dačić külügyminiszer is egyeztetésre hívta a bolgár nagykövetség illetékesét. Kiemelte, hogy Szerbia jó viszonyt kíván ápolni. Belgrád megértést tanúsít a bolgár nemzeti érdekek iránt, ezért elvárja, hogy Szófia is hasonlóan cselekedjen a szerb érdekek kapcsán – mondta.

Dačić rámutatott, hogy a bolgár diplomatával való beszélgetés során tisztázni kell a nézeteltéréseket, és kifejezte reményét, hogy a két ország folytathatja együttműködését.

A szerb diplomácia vezetője egyben köszönetet mondott amiért Bulgária támogatja Szerbia uniós csatlakozását. (RTV nyomán)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2019. JÚLIUS 8. [ 21:02 ]

Szerbia olyan jól körbebetonozta magát, hogy Magyarországon kívül már alig van kapcsolata a többi szomszéddal...


Zoran Đorđević munka- és szociális ügyi miniszter arra utasította a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapot, hogy végzéseiket, határozataikat és egyéb beadványaikat ezentúl Braille-írással is tegyék elérhetővé. „A szerb kormány célja, hogy minden állampolgára javára építse az államot, és azzal, hogy...
2019. JÚLIUS 20.
[ 8:26 ]
A szerbiai belügyminisztérium most hatályba lépő új szabályzata előirányozza, hogy azokat a behozatali járműveket, amelyek motor- és alvázszámát az első regisztráció alkalmával nem tudják leolvasni, nem is lehet regisztrálni Szerbiában. Ezentúl, ha az ügynökségnél azt mondják a tulajdonosnak, hogy nem lehet leolvasni...
2019. JÚLIUS 19.
[ 20:01 ]
Sötét fellegek tornyosultak a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd fölé, miután Koszovó bevezette a százszázalékos vámot a szerbiai termékekre, jelentette ki Angela Merkel. A német kancellár berlini tudósítókkal beszélgetve hangsúlyozta, Németországnak jelentős érdeke fűződik Szerbia és Koszovó európai...
2019. JÚLIUS 19.
[ 16:52 ]
Beolvasás folyamatban