Szerbia
Diplomáciai összezördülés Szerbia és Bulgária között

Szerbia szófiai nagykövetét bekéretik a bolgár külügyminisztériumba. Erről Ekatarina Zaharijeva illetékes miniszter döntött Ivica Dačićnak, a szerb diplomácia vezetőjének a kijelentése miatt.

Dačić a Berlini folyamat lengyelországi csúcsán bírálta Bojko Boriszov bolgár kormányfő (a képen) kijelentését, miszerint az uniós külügyi főképviselői posztra esélyes Josep Borellnek nem a spanyol álláspontot kell képviselnie Koszovó kapcsán, hanem Brüsszelét.

Dačić éles reagálásában azt üzente a bolgár vezetőnek, hogy az Európai Unió nem ismerte el Koszovó függetlenségét, ezért nem kellene nyomást gyakorolnia a spanyol diplomatára.

Ivica Dačić külügyminiszer is egyeztetésre hívta a bolgár nagykövetség illetékesét. Kiemelte, hogy Szerbia jó viszonyt kíván ápolni. Belgrád megértést tanúsít a bolgár nemzeti érdekek iránt, ezért elvárja, hogy Szófia is hasonlóan cselekedjen a szerb érdekek kapcsán – mondta.

Dačić rámutatott, hogy a bolgár diplomatával való beszélgetés során tisztázni kell a nézeteltéréseket, és kifejezte reményét, hogy a két ország folytathatja együttműködését.

A szerb diplomácia vezetője egyben köszönetet mondott amiért Bulgária támogatja Szerbia uniós csatlakozását. (RTV nyomán)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2019. JÚLIUS 8. [ 21:02 ]

Szerbia olyan jól körbebetonozta magát, hogy Magyarországon kívül már alig van kapcsolata a többi szomszéddal...


Az EU 70 millió eurót ad Szerbiának - illusztráció
2020. MÁJUS 29.
[ 15:24 ]
Mindenkinek világos, hogy semmi köze az egészségügyi kritériumokhoz annak, hogy Montenegró továbbra sem engedélyezi az országba való belépést a szerb állampolgárok számára, jelentette ki ma Aleksandar Vučić szerb elnök annak kapcsán, hogy Montenegró kibővítette azoknak az országoknak a listáját, amelyeknek a polgárai...
2020. MÁJUS 29.
[ 15:23 ]
Ana Brnabić kormányfő ma úgy értékelte, Szerbia kiválóan helyállt a koronavírus-járványban, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a betegség eddig már 241 halálos áldozatot követelt. A B92 televíziónak elmondta, Szerbia a világon az egyik olyan ország, ahol a legalacsonyabb a járvány miatti halálozási arány,...
2020. MÁJUS 29.
[ 12:34 ]
Mintegy félmillió szerbiai polgár kapja meg naponta az állam által biztosított 100 eurós egyszeri segélyt. Felmerül azonban a kérdés, hogy meddig kell felvenni a pénzt, ha a kizárólag erre a célra nyitott számlára utalták át. A B92 a pénzügyminisztériumtól olyan információt kapott, hogy nincs határidő a pénz...
2020. MÁJUS 29.
[ 9:42 ]
Beolvasás folyamatban