Szerbia
Vučić: Ha békén hagytak volna, már megállapodunk az albánokkal

Aleksandar Vučić szerbiai államfő szerint már sikerült volna megállapodni az albánokkal Koszovó kérdésében, „ha egyesek békén hagytak volna bennünket”. Az RTS reggeli műsorának vendégeként az államfő ezzel kommentálta Steven Mayernek, a CIA volt balkáni vezetőjének kijelentését, miszerint a szerbeknek és az albánoknak úgy kell megállapodni, ahogy maguk tudnak.

„Ha békén hagytak volna bennünket, már biztosan megállapodásra jutunk. Koszovó, ahogy Jugoszlávia is, nem csak a területén élő nemzetek ügye” – hangoztatta Vučić, és leszögezte, hogy ezt a kérdést a szerbeknek és az albánoknak kell rendezni.

Arról is beszélt, hogy Emmanuel Macron francia elnök közelgő látogatását követően többet tudhatunk majd arról, hogy az EU felveszi-e tagjai közé az országot, „más kérdés azonban, hogy mit tehetünk meg mi magunkat ebben az ügyben”.

Leszögezte, hogy a területcseréről már nincs szó a Koszovó-ügy rendezése kapcsán. Megjegyezte továbbá, hogy Donald Trump amerikai elnök munkatársai több megoldásra is nyitottak, mert ez a politikai oldal nem támogatta a függetlenséget, ám szerinte ott van a másik oldal is, amely továbbra is komoly nyomást gyakorol Szerbiára. Megjegyezte, hogy Amerika nélkül nehéz lesz megoldást találni.

Közölte, hogy nem élné meg személyes kudarcként, ha a mandátuma idején nem sikerülne megoldani a kérdést, ám szeretne tartós békét az albánokkal.

Kétmilliárd a fiatalokra

Aleksandar Vučić ugyanakkor arról is beszélt, hogy a 10 milliárd euró értékű befektetési ciklussal biztosítani kell, hogy Szerbia rendelkezzen a legnagyobb növekedéssel a régiót tekintve. Ebből a pénzből kétmilliárdot a kifejezetten a fiatalokra fordítanak. Úgy értékelt, hogy nem elegendőek a már meglevő ösztöndíjak, újakat kell létrehozni.

Elmondta továbbá, hogy 400 millió eurót arra fordítanak, hogy lakásokat építsenek fiatal házasoknak. Emellett bővíteni kell a szennyvízhálózatot, rendezni kell a vízminőség problémáját a vajdasági településeken. Emellett folyamatban van több klinikai központ felújítása.

Macron, ellenzék, távozás

A francia elnök jövő heti belgrádi látogatásán mintegy 20 megállapodást írnak majd alá. Emellett a gazdasági és politikai együttműködés mellet Koszovóról és Szerbia európai útjáról is egyeztetnek majd – magyarázta Vučić.

Arra is kitért, hogy még az előtt távozik majd a politikai színtérről, hogy az ellenzék egyáltalán utolérné népszerűségben. Ez utóbbira szerinte különben sincs esély az elkövetkező tíz évben. Leszögezte azonban, hogy „esze ágában sincs ezt kivárni”, jóval előbb távozik majd.

„Kétségtelen, hogy jövőre valaki átveszi a Szerb Haladó Pártot (SNS)” – szögezte le Vučić, és hozzátette, hogy nem fog indulni többé a pártelnöki posztért.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tizenötödik alkalommal szerveztek ingyenes szűrővizsgálatokat Szerbia-szerte, ezúttal 216 egészségügyi intézmény várta a pácienseket. Rekordszámú polgár döntött úgy, hogy ma kivizsgáltatja magát, 25 570-en vettek rész különféle vizsgálatokon, jelenti a Blic. A polgároknak ma 8-tól 16 óráig volt lehetőségük, hogy...
2019. SZEPTEMBER 22.
[ 18:12 ]
Ivanka Popović, a Belgrádi Egyetem rektora kijelentette, az egyetem illetékes szolgálatai mindent meg fognak tenni, hogy felgyorsítsák a Siniša Mali pénzügyminiszter vitatott doktorátusáról szóló döntéshozatali eljárást. A rektor a Belgrádi Egyetem Szenátusának, Tanácsának és Hallgatói Parlamentjének együttes...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 19:55 ]
Navarra spanyol tartomány kormánya a béke nemzetközi napja (szeptember 21.) alkalmából Staša Zajovićnak, a Nők Feketében mozgalom egyik alapítójának és koordinátorának ítélte oda a békedíjat, írja a Danas napilap. A döntés indoklása szerint „a békéért és a békeaktivizmusért való kiállásáért, az...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 17:54 ]
Beolvasás folyamatban