Szerbia
Növekszik az autópályadíj: 1850 dinárért az országon át

Az autópálya-használati díj 12 százalékos drágításáról határozott a szerbiai parlament. Ez még csak törvénymódosítás, az új árjegyzéket készítik el, de várhatóan már akár júliusban.

A Szerbia Útjai (Putevi Srbije) közvállalat azt közölte, hogy mivel módosult a közjavak használatáról szóló törvény, elkészítenek egy új árjegyzéket az autópályák használatáról, és ezt a kormánynak jóvá kell majd hagynia. Az áremelkedés majd csak ezután lép életbe.

Pontos díjszabásról tehát még nem számolhattak be, konkrétumokra, tehát magára a drágításra július folyamán vagy augusztus elején számíthatnak a sofőrök.

A terv az, hogy a 12 százalékos áremelés után úgy kerekítik majd az összeget, hogy az megkönnyítse a fizetést, illetve ne kelljen sokat vesződni a visszajáróval.

A jelenlegi díjazás szerint az észak–déli irányú, tehát Szabadkától Preševóig terjedő, teljes szakasz használata 1650 dinár, ha ezt 12 százalékkal növeljük, 1848 dináros összeget kaptunk. Belgrád és Szabadka között most 560 dinárért használható a pálya, az emelés után ez nagyjából 627 dinárba kerül majd.

Az emelkedést azzal indokolják, hogy csak így biztosítható az autópályák fenntartása és további fejlesztése, amit az EU-s direktívák értelmében nagyrészt a pályadíjból kell fedezni, írja a Tanjug. Legutóbb 2017. január 7-én volt drágítás, akkor 10 százalékos.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tizenötödik alkalommal szerveztek ingyenes szűrővizsgálatokat Szerbia-szerte, ezúttal 216 egészségügyi intézmény várta a pácienseket. Rekordszámú polgár döntött úgy, hogy ma kivizsgáltatja magát, 25 570-en vettek rész különféle vizsgálatokon, jelenti a Blic. A polgároknak ma 8-tól 16 óráig volt lehetőségük, hogy...
2019. SZEPTEMBER 22.
[ 18:12 ]
Ivanka Popović, a Belgrádi Egyetem rektora kijelentette, az egyetem illetékes szolgálatai mindent meg fognak tenni, hogy felgyorsítsák a Siniša Mali pénzügyminiszter vitatott doktorátusáról szóló döntéshozatali eljárást. A rektor a Belgrádi Egyetem Szenátusának, Tanácsának és Hallgatói Parlamentjének együttes...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 19:55 ]
Navarra spanyol tartomány kormánya a béke nemzetközi napja (szeptember 21.) alkalmából Staša Zajovićnak, a Nők Feketében mozgalom egyik alapítójának és koordinátorának ítélte oda a békedíjat, írja a Danas napilap. A döntés indoklása szerint „a békéért és a békeaktivizmusért való kiállásáért, az...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 17:54 ]
Beolvasás folyamatban