Szerbia
Növekszik az autópályadíj: 1850 dinárért az országon át

Az autópálya-használati díj 12 százalékos drágításáról határozott a szerbiai parlament. Ez még csak törvénymódosítás, az új árjegyzéket készítik el, de várhatóan már akár júliusban.

A Szerbia Útjai (Putevi Srbije) közvállalat azt közölte, hogy mivel módosult a közjavak használatáról szóló törvény, elkészítenek egy új árjegyzéket az autópályák használatáról, és ezt a kormánynak jóvá kell majd hagynia. Az áremelkedés majd csak ezután lép életbe.

Pontos díjszabásról tehát még nem számolhattak be, konkrétumokra, tehát magára a drágításra július folyamán vagy augusztus elején számíthatnak a sofőrök.

A terv az, hogy a 12 százalékos áremelés után úgy kerekítik majd az összeget, hogy az megkönnyítse a fizetést, illetve ne kelljen sokat vesződni a visszajáróval.

A jelenlegi díjazás szerint az észak–déli irányú, tehát Szabadkától Preševóig terjedő, teljes szakasz használata 1650 dinár, ha ezt 12 százalékkal növeljük, 1848 dináros összeget kaptunk. Belgrád és Szabadka között most 560 dinárért használható a pálya, az emelés után ez nagyjából 627 dinárba kerül majd.

Az emelkedést azzal indokolják, hogy csak így biztosítható az autópályák fenntartása és további fejlesztése, amit az EU-s direktívák értelmében nagyrészt a pályadíjból kell fedezni, írja a Tanjug. Legutóbb 2017. január 7-én volt drágítás, akkor 10 százalékos.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban ilyen drámai helyzetre senki sem számított, jelentette ki Srđa Janković immunológus a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) reggeli műsorában. “Arra számítottunk, hogy az eddigi vírusokhoz hasonlóan ez is eltűnik a meleg és a napsütés hatására és akkor az intézkedések...
2020. JÚLIUS 11.
[ 12:36 ]
Pénteken este ismét erőszakosabb fordulatot vettek a tüntetések Belgrádban, ahol tegnap este több százan próbáltak meg behatolni péntek este a szerb parlament épületébe. A kormány intézkedései ellen tiltakozókat rendőröknek kellett visszaszorítani, eközben azonban többen megsérültek, az incidens után pedig mintegy hetven...
2020. JÚLIUS 11.
[ 9:00 ]
Ana Brnabić kormányfő a rendkívüli sajtótájékoztatón ma azt mondta, hogy hamarosan elérjük a pandémia kitörése óta mért legrosszabb eredményeket. Mint mondta, "könyörög" a polgároknak, hogy viseljék az arcmaszkot és tartsák tiszteletben a védőintézkedéseket, mert ha ezek nem járnak eredménnyel, további...
2020. JÚLIUS 10.
[ 16:28 ]
Beolvasás folyamatban