Szerbia
Növekszik az autópályadíj: 1850 dinárért az országon át

Az autópálya-használati díj 12 százalékos drágításáról határozott a szerbiai parlament. Ez még csak törvénymódosítás, az új árjegyzéket készítik el, de várhatóan már akár júliusban.

A Szerbia Útjai (Putevi Srbije) közvállalat azt közölte, hogy mivel módosult a közjavak használatáról szóló törvény, elkészítenek egy új árjegyzéket az autópályák használatáról, és ezt a kormánynak jóvá kell majd hagynia. Az áremelkedés majd csak ezután lép életbe.

Pontos díjszabásról tehát még nem számolhattak be, konkrétumokra, tehát magára a drágításra július folyamán vagy augusztus elején számíthatnak a sofőrök.

A terv az, hogy a 12 százalékos áremelés után úgy kerekítik majd az összeget, hogy az megkönnyítse a fizetést, illetve ne kelljen sokat vesződni a visszajáróval.

A jelenlegi díjazás szerint az észak–déli irányú, tehát Szabadkától Preševóig terjedő, teljes szakasz használata 1650 dinár, ha ezt 12 százalékkal növeljük, 1848 dináros összeget kaptunk. Belgrád és Szabadka között most 560 dinárért használható a pálya, az emelés után ez nagyjából 627 dinárba kerül majd.

Az emelkedést azzal indokolják, hogy csak így biztosítható az autópályák fenntartása és további fejlesztése, amit az EU-s direktívák értelmében nagyrészt a pályadíjból kell fedezni, írja a Tanjug. Legutóbb 2017. január 7-én volt drágítás, akkor 10 százalékos.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Zoran Đorđević munka- és szociális ügyi miniszter arra utasította a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapot, hogy végzéseiket, határozataikat és egyéb beadványaikat ezentúl Braille-írással is tegyék elérhetővé. „A szerb kormány célja, hogy minden állampolgára javára építse az államot, és azzal, hogy...
2019. JÚLIUS 20.
[ 8:26 ]
A szerbiai belügyminisztérium most hatályba lépő új szabályzata előirányozza, hogy azokat a behozatali járműveket, amelyek motor- és alvázszámát az első regisztráció alkalmával nem tudják leolvasni, nem is lehet regisztrálni Szerbiában. Ezentúl, ha az ügynökségnél azt mondják a tulajdonosnak, hogy nem lehet leolvasni...
2019. JÚLIUS 19.
[ 20:01 ]
Sötét fellegek tornyosultak a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd fölé, miután Koszovó bevezette a százszázalékos vámot a szerbiai termékekre, jelentette ki Angela Merkel. A német kancellár berlini tudósítókkal beszélgetve hangsúlyozta, Németországnak jelentős érdeke fűződik Szerbia és Koszovó európai...
2019. JÚLIUS 19.
[ 16:52 ]
Beolvasás folyamatban