Szerbia
Pristina viselkedése miatt hagyta el a NATO-találkozót a szerb delegáció
Betűméret:             

Predrag Bandić tábornok, a Szerb Köztársaság NATO-missziója katonai képviseletének vezetője, aki egyben a Balkán feletti légi közlekedés normalizációjával foglalkozó tanácskozás szerbiai küldöttségének vezetője is, élesen tiltakozott a Brüsszelben megtartott 23. tanácskozáson, majd el is hagyta az ülést, mert a pristinai ideiglenes intézmények képviselői visszaéltek részvételükkel, közölte a szerb védelmi minisztérium.

A közlemény szerint a pristinai delegáció arra használta a tanácskozást, hogy „Koszovó függetlenségét és nem létező intézményeit népszerűsítse‟.

„Ez az eljárás a szerbiai küldöttségek részéről a pristinai ideiglenes intézmények küldöttségének ilyen jellegű fellépésére, mert az volt a feltétel, hogy az említett találkozón a pristinai delegáció tagjait csak vezeték- és keresztnévvel tüntetik fel, különös tekintettel arra, hogy a NATO szervezte a találkozót, amely nem ismeri el az ún. Koszovó függetlenségét‟, áll a közleményben.

A szöveg kitér arra, hogy a pristinai ideiglenes intézmények küldöttségének vezetője, akinek a tervek szerint fel sem kellett volna szólalnia a találkozón, miután jóváhagyták felszólalását, a találkozó témájától eltérve arra használta ki a felszólalásra kapott időt, hogy Koszovó függetlenségét hirdesse. Ezek után a szerb delegáció vezetője élesen tiltakozott és elhagyta a tanácskozást. A tárgyalás nem sokkal ezután véget is ért.

„Kiemeljük, hogy példátlan botrányról van szó, amellyel Pristina összetűzést akar kiprovokálni, illetve megpróbálja legalizálni a Nagy-Albánia megalakításának ötletét‟, áll a közleményben. (RTS)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mondhatnánk, ijesztő időjárási fordulat előtt állunk. A vasárnapi nyárias meleg után hétfőn és kedden tovább emelkedik a hőmérséklet, elérheti a 33 fokot is, ami nyáron is kánikulának számít, nemhogy április közepén. Kedden estefelé viszont egy olyan fordulat áll be az időjárásban, ami után rohamosan zuhanni fog a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 16:47 ]
A koszovói rendőrség ma minden magyarázat nélkül a brnjaki adminisztratív átkelőn letartóztatta a zvečani Srećko Sofronijevićet, közölte a Koszovó-ügyi Iroda. A koszovói rendőrség parancsnokhelyettese később arról számolt be, hogy a szerb férfit „Koszovó alkotmányos rendjének megsértésével” gyanúsítják. A...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 19:14 ]
Magyarország mindent megtesz Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán, miután telefonon egyeztetett Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel, ügyvivő miniszterelnökkel. A magyar külügyminiszter...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 18:04 ]
Beolvasás folyamatban