Szerbia
Pristina viselkedése miatt hagyta el a NATO-találkozót a szerb delegáció

Predrag Bandić tábornok, a Szerb Köztársaság NATO-missziója katonai képviseletének vezetője, aki egyben a Balkán feletti légi közlekedés normalizációjával foglalkozó tanácskozás szerbiai küldöttségének vezetője is, élesen tiltakozott a Brüsszelben megtartott 23. tanácskozáson, majd el is hagyta az ülést, mert a pristinai ideiglenes intézmények képviselői visszaéltek részvételükkel, közölte a szerb védelmi minisztérium.

A közlemény szerint a pristinai delegáció arra használta a tanácskozást, hogy „Koszovó függetlenségét és nem létező intézményeit népszerűsítse‟.

„Ez az eljárás a szerbiai küldöttségek részéről a pristinai ideiglenes intézmények küldöttségének ilyen jellegű fellépésére, mert az volt a feltétel, hogy az említett találkozón a pristinai delegáció tagjait csak vezeték- és keresztnévvel tüntetik fel, különös tekintettel arra, hogy a NATO szervezte a találkozót, amely nem ismeri el az ún. Koszovó függetlenségét‟, áll a közleményben.

A szöveg kitér arra, hogy a pristinai ideiglenes intézmények küldöttségének vezetője, akinek a tervek szerint fel sem kellett volna szólalnia a találkozón, miután jóváhagyták felszólalását, a találkozó témájától eltérve arra használta ki a felszólalásra kapott időt, hogy Koszovó függetlenségét hirdesse. Ezek után a szerb delegáció vezetője élesen tiltakozott és elhagyta a tanácskozást. A tárgyalás nem sokkal ezután véget is ért.

„Kiemeljük, hogy példátlan botrányról van szó, amellyel Pristina összetűzést akar kiprovokálni, illetve megpróbálja legalizálni a Nagy-Albánia megalakításának ötletét‟, áll a közleményben. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tizenötödik alkalommal szerveztek ingyenes szűrővizsgálatokat Szerbia-szerte, ezúttal 216 egészségügyi intézmény várta a pácienseket. Rekordszámú polgár döntött úgy, hogy ma kivizsgáltatja magát, 25 570-en vettek rész különféle vizsgálatokon, jelenti a Blic. A polgároknak ma 8-tól 16 óráig volt lehetőségük, hogy...
2019. SZEPTEMBER 22.
[ 18:12 ]
Ivanka Popović, a Belgrádi Egyetem rektora kijelentette, az egyetem illetékes szolgálatai mindent meg fognak tenni, hogy felgyorsítsák a Siniša Mali pénzügyminiszter vitatott doktorátusáról szóló döntéshozatali eljárást. A rektor a Belgrádi Egyetem Szenátusának, Tanácsának és Hallgatói Parlamentjének együttes...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 19:55 ]
Navarra spanyol tartomány kormánya a béke nemzetközi napja (szeptember 21.) alkalmából Staša Zajovićnak, a Nők Feketében mozgalom egyik alapítójának és koordinátorának ítélte oda a békedíjat, írja a Danas napilap. A döntés indoklása szerint „a békéért és a békeaktivizmusért való kiállásáért, az...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 17:54 ]
Beolvasás folyamatban