Szerbia
Pristina viselkedése miatt hagyta el a NATO-találkozót a szerb delegáció

Predrag Bandić tábornok, a Szerb Köztársaság NATO-missziója katonai képviseletének vezetője, aki egyben a Balkán feletti légi közlekedés normalizációjával foglalkozó tanácskozás szerbiai küldöttségének vezetője is, élesen tiltakozott a Brüsszelben megtartott 23. tanácskozáson, majd el is hagyta az ülést, mert a pristinai ideiglenes intézmények képviselői visszaéltek részvételükkel, közölte a szerb védelmi minisztérium.

A közlemény szerint a pristinai delegáció arra használta a tanácskozást, hogy „Koszovó függetlenségét és nem létező intézményeit népszerűsítse‟.

„Ez az eljárás a szerbiai küldöttségek részéről a pristinai ideiglenes intézmények küldöttségének ilyen jellegű fellépésére, mert az volt a feltétel, hogy az említett találkozón a pristinai delegáció tagjait csak vezeték- és keresztnévvel tüntetik fel, különös tekintettel arra, hogy a NATO szervezte a találkozót, amely nem ismeri el az ún. Koszovó függetlenségét‟, áll a közleményben.

A szöveg kitér arra, hogy a pristinai ideiglenes intézmények küldöttségének vezetője, akinek a tervek szerint fel sem kellett volna szólalnia a találkozón, miután jóváhagyták felszólalását, a találkozó témájától eltérve arra használta ki a felszólalásra kapott időt, hogy Koszovó függetlenségét hirdesse. Ezek után a szerb delegáció vezetője élesen tiltakozott és elhagyta a tanácskozást. A tárgyalás nem sokkal ezután véget is ért.

„Kiemeljük, hogy példátlan botrányról van szó, amellyel Pristina összetűzést akar kiprovokálni, illetve megpróbálja legalizálni a Nagy-Albánia megalakításának ötletét‟, áll a közleményben. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Több a turista Szerbiában - illusztráció
2019. JÚLIUS 22.
[ 15:10 ]
A turistaidény kezdete, vagyis június 1-je óta 90 ember vesztette életét közlekedési balesetben Szerbiában. Ez 43 százalékkal magasabb arány, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A rendőrség emiatt a hétvégétől fokozottan ellenőrzi a gyorshajtást, a biztonsági öv használatát és a jármű állapotát. Júniusban 14...
2019. JÚLIUS 21.
[ 15:44 ]
A hétvége második napján is fokozott forgalom várható a Magyarország és Horvátország irányából Bulgária és Észak-Macedónia felé vezető szerbiai autópályákon, tájékoztatott a Szerbiai Motoros Szövetség (AMSS). A külföldi állampolgárok tömeges útnak indulása ma is hosszabb várakozási időt eredményez a...
2019. JÚLIUS 21.
[ 8:39 ]
Politikai trükknek nevezte Aleksandar Vučić szerb államfő Ramush Haradinaj koszovói kormányfő lemondását, amellyel Vučić szerint csak népszerűségét szeretné növelni a koszovói politikus. Ramush Haradinaj pénteken jelentette be lemondását, mert az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett feltételezett...
2019. JÚLIUS 20.
[ 20:36 ]
Beolvasás folyamatban