Szerbia
Pristina viselkedése miatt hagyta el a NATO-találkozót a szerb delegáció

Predrag Bandić tábornok, a Szerb Köztársaság NATO-missziója katonai képviseletének vezetője, aki egyben a Balkán feletti légi közlekedés normalizációjával foglalkozó tanácskozás szerbiai küldöttségének vezetője is, élesen tiltakozott a Brüsszelben megtartott 23. tanácskozáson, majd el is hagyta az ülést, mert a pristinai ideiglenes intézmények képviselői visszaéltek részvételükkel, közölte a szerb védelmi minisztérium.

A közlemény szerint a pristinai delegáció arra használta a tanácskozást, hogy „Koszovó függetlenségét és nem létező intézményeit népszerűsítse‟.

„Ez az eljárás a szerbiai küldöttségek részéről a pristinai ideiglenes intézmények küldöttségének ilyen jellegű fellépésére, mert az volt a feltétel, hogy az említett találkozón a pristinai delegáció tagjait csak vezeték- és keresztnévvel tüntetik fel, különös tekintettel arra, hogy a NATO szervezte a találkozót, amely nem ismeri el az ún. Koszovó függetlenségét‟, áll a közleményben.

A szöveg kitér arra, hogy a pristinai ideiglenes intézmények küldöttségének vezetője, akinek a tervek szerint fel sem kellett volna szólalnia a találkozón, miután jóváhagyták felszólalását, a találkozó témájától eltérve arra használta ki a felszólalásra kapott időt, hogy Koszovó függetlenségét hirdesse. Ezek után a szerb delegáció vezetője élesen tiltakozott és elhagyta a tanácskozást. A tárgyalás nem sokkal ezután véget is ért.

„Kiemeljük, hogy példátlan botrányról van szó, amellyel Pristina összetűzést akar kiprovokálni, illetve megpróbálja legalizálni a Nagy-Albánia megalakításának ötletét‟, áll a közleményben. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utóbbi 24 órában a Novi Pazar-i kórházban elhunyt tíz koronavírus-fertőzésben szenvedő beteg, közölte Mirsad Đerlek, a kórház koordinátora. A Prva TV-nek adott nyilatkozatban azt mondta, túlnyomórészt 75 évesnél idősebb személyekről van szó. „Jelenleg 290 betegünk van, a gyógyultak száma meghaladja a...
2020. JÚLIUS 10.
[ 11:47 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtökön este Párizsban kijelentette, hogy Emmanuel Macron francia államfővel három kulcsfontosságú témáról tárgyalt: Koszovó kérdéséről, a kétoldalú kapcsolatokról és Szerbia európai csatlakozásáról, és hogy tájékoztatta Macront arról, hogy Szerbia elfogadja az EU-csatlakozás új...
2020. JÚLIUS 10.
[ 10:10 ]
Néhány ezer polgár ma este is összegyűlt Belgrád, Újvidék és Niš központjában. A tüntetők eleget téve a közösségi oldalakon közzétett felhívásnak, leültek az útra, hogy így különüljenek el azoktól a provokátorokól, akik tegnap este incidenseket váltottak ki. Tiltakozó sétát tartottak Kruševacon és Vranjéban...
2020. JÚLIUS 9.
[ 21:03 ]
Beolvasás folyamatban