Szerbia
Éhségsztrájkba kezdenek a málnatermelők: A felvásárlók zsarolnak bennünket és meggazdagodnak

Dobrivoje Radović, a szerbiai málna- és szedertermelők egyesületének elnöke kijelentette, hogy a szervezet igazgatóbizottságának tagjai holnap 11 óra 55 perckor éhségsztrájkba kezdenek a málna alacsony ára miatt.

Radović a Betának elmondta, hogy a legnagyobb felvásárlók 140-150 dinárt kínálnak a málna kilójáért, annak ellenére, hogy az illetékes bizottság számításai szerint a málna legalacsonyabb előállítási ára 173 dinár kilogrammonként, és ez nem tartalmazza sem a béreket, sem a szállítási költségeket.

„A legnagyobb felvásárlók a Sirogojno Company és a Stanić hűtőházak, zsarolnak bennünket és alacsonyabb árat kínálnak a málnáért, mint amennyit az valóban ér, és ennek a gyümölcsnek a kivitelével vastagon megszedik magukat, a parasztok szenvedésén gazdagodnak meg‟, mondta Radović.

Szerinte a termelők elégedetlenek amiatt, hogy a kereskedelmi minisztérium nem kapcsolódott be a probléma rendezésébe, valamint több alkalommal is beszélgetésre invitálták Aleksandar Vučić államfőt és Ana Brnabić kormányfőt, de egyikük sem reagált a meghívásokra.

Radović közölte: a termelők elkeseredettek, egyesek azzal fenyegetőznek, hogy le fogják vágni az ujjukat a tiltakozás jeléül.

„Három éve dolgozunk veszteséggel, miközben a kereskedők degeszre keresik magukat. A hegyvidéki területeken nem tudunk mással foglalkozni, csak burgonyatermeléssel, állattenyésztéssel és málnatermeléssel. Így csak az marad, hogy felhagyjunk mindennel, és mi is külföldre vándoroljunk‟, mondta Radović és hozzátette: ebben az országban csak gazdagok és nyomorultak vannak, a tisztességes munkából pedig nem lehet megélni. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. JÚLIUS 16. [ 6:53 ]

Az összefogás hiányának ez az ára. Ha a termelőknek lenne közösen felépített hűtőházuk és "kiviteli engedélyük", akkor megoldódna a helyzet. Ez vonatkozik a búzára és egyéb terményekre is. Összefogás emberek, és kikerülni a viszonteladókat, ahol csak lehet. Sajnos az "összefogás" szó a termelőknél ismeretlen fogalom. Az éhségsztrájk nem megoldás, csak figyelemfelkeltésre jó.


Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális főigazgatója, aki szerbiai látogatásra érkezett, úgy értékelte, hogy az ország nagyon jól megértette, hogyan kell felkészülni a koronavírus megjelenésére. „Ebben a hónapban a WHO rendkívüli helyzetekkel foglalkozó csoportja Szerbiában nagyon...
2020. FEBRUÁR 25.
[ 11:37 ]
Egyáltalán nincs ok pánikra, amely elkezdett terjedni a koronavírus miatt, közölte ma Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter. Kiemelte: a szerbiai helyzet messze elmarad az aggasztótól. Lončar az RTS-nek elmagyarázta, hogy jelenleg, a legfrissebb adatok szerint Amerikában a náthaszezonban 26 millióan betegedtek meg, ebből 14...
2020. FEBRUÁR 25.
[ 11:11 ]
A Diamond Princess óceánjáró hajón szolgáló 11 szerbiai állampolgár közül ketten fertőződtek meg koronavírussal, közölte a szerb külügyminisztérium. A minisztérium közölte, hogy S. O.-ról (29) és M. T.-ről (30) van szó. Kiemelte továbbá: arra törekszik, hogy a japán külügyminisztériumtól információt kapjon...
2020. FEBRUÁR 25.
[ 11:09 ]
Beolvasás folyamatban