Szerbia
Éhségsztrájkba kezdenek a málnatermelők: A felvásárlók zsarolnak bennünket és meggazdagodnak

Dobrivoje Radović, a szerbiai málna- és szedertermelők egyesületének elnöke kijelentette, hogy a szervezet igazgatóbizottságának tagjai holnap 11 óra 55 perckor éhségsztrájkba kezdenek a málna alacsony ára miatt.

Radović a Betának elmondta, hogy a legnagyobb felvásárlók 140-150 dinárt kínálnak a málna kilójáért, annak ellenére, hogy az illetékes bizottság számításai szerint a málna legalacsonyabb előállítási ára 173 dinár kilogrammonként, és ez nem tartalmazza sem a béreket, sem a szállítási költségeket.

„A legnagyobb felvásárlók a Sirogojno Company és a Stanić hűtőházak, zsarolnak bennünket és alacsonyabb árat kínálnak a málnáért, mint amennyit az valóban ér, és ennek a gyümölcsnek a kivitelével vastagon megszedik magukat, a parasztok szenvedésén gazdagodnak meg‟, mondta Radović.

Szerinte a termelők elégedetlenek amiatt, hogy a kereskedelmi minisztérium nem kapcsolódott be a probléma rendezésébe, valamint több alkalommal is beszélgetésre invitálták Aleksandar Vučić államfőt és Ana Brnabić kormányfőt, de egyikük sem reagált a meghívásokra.

Radović közölte: a termelők elkeseredettek, egyesek azzal fenyegetőznek, hogy le fogják vágni az ujjukat a tiltakozás jeléül.

„Három éve dolgozunk veszteséggel, miközben a kereskedők degeszre keresik magukat. A hegyvidéki területeken nem tudunk mással foglalkozni, csak burgonyatermeléssel, állattenyésztéssel és málnatermeléssel. Így csak az marad, hogy felhagyjunk mindennel, és mi is külföldre vándoroljunk‟, mondta Radović és hozzátette: ebben az országban csak gazdagok és nyomorultak vannak, a tisztességes munkából pedig nem lehet megélni. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. JÚLIUS 16. [ 6:53 ]

Az összefogás hiányának ez az ára. Ha a termelőknek lenne közösen felépített hűtőházuk és "kiviteli engedélyük", akkor megoldódna a helyzet. Ez vonatkozik a búzára és egyéb terményekre is. Összefogás emberek, és kikerülni a viszonteladókat, ahol csak lehet. Sajnos az "összefogás" szó a termelőknél ismeretlen fogalom. Az éhségsztrájk nem megoldás, csak figyelemfelkeltésre jó.


Véget vetnek a munkabeszüntetésnek a Szerbiai Posta vállalatban, miután a dolgozók képviselői és a szerb kormány késő éjjel megállapodásra jutott, tudta meg nem hivatalos forrásokból az RTS. A Szerbiai Rádió és Televízió úgy tudja, hogy visszavonják a büntetéseket, senkit sem függesztenek fel a dolgozók közül, és...
2019. DECEMBER 13.
[ 9:06 ]
Egyszerűsítik a határ- és vámellenőrzést a szerb-magyar határon az ünnepi időszakban, december 15. és január 15. között, ennek részleteiről csütörtökön egyeztetett a Horgos-Röszke határátkelőhelyen a szerb és a magyar fél - közölte a szerbiai vám- és pénzügyőrség. A közlemény szerint a két ország...
2019. DECEMBER 12.
[ 15:59 ]
Szerbia romániai nagykövetsége közölte, hogy hivatalosan nem értesítették arról az incidensről, amely az ukrán-román határon történt, amikor is hat szerbiai kamionsofőrt vertek meg. A nagykövetség a Tanjuggal közölte, hogy az eset a határ ukrán oldalán történt, a nagykövetséget pedig nem értesítették sem a szerbiai...
2019. DECEMBER 12.
[ 15:00 ]
Beolvasás folyamatban