Szerbia
Éhségsztrájkba kezdenek a málnatermelők: A felvásárlók zsarolnak bennünket és meggazdagodnak

Dobrivoje Radović, a szerbiai málna- és szedertermelők egyesületének elnöke kijelentette, hogy a szervezet igazgatóbizottságának tagjai holnap 11 óra 55 perckor éhségsztrájkba kezdenek a málna alacsony ára miatt.

Radović a Betának elmondta, hogy a legnagyobb felvásárlók 140-150 dinárt kínálnak a málna kilójáért, annak ellenére, hogy az illetékes bizottság számításai szerint a málna legalacsonyabb előállítási ára 173 dinár kilogrammonként, és ez nem tartalmazza sem a béreket, sem a szállítási költségeket.

„A legnagyobb felvásárlók a Sirogojno Company és a Stanić hűtőházak, zsarolnak bennünket és alacsonyabb árat kínálnak a málnáért, mint amennyit az valóban ér, és ennek a gyümölcsnek a kivitelével vastagon megszedik magukat, a parasztok szenvedésén gazdagodnak meg‟, mondta Radović.

Szerinte a termelők elégedetlenek amiatt, hogy a kereskedelmi minisztérium nem kapcsolódott be a probléma rendezésébe, valamint több alkalommal is beszélgetésre invitálták Aleksandar Vučić államfőt és Ana Brnabić kormányfőt, de egyikük sem reagált a meghívásokra.

Radović közölte: a termelők elkeseredettek, egyesek azzal fenyegetőznek, hogy le fogják vágni az ujjukat a tiltakozás jeléül.

„Három éve dolgozunk veszteséggel, miközben a kereskedők degeszre keresik magukat. A hegyvidéki területeken nem tudunk mással foglalkozni, csak burgonyatermeléssel, állattenyésztéssel és málnatermeléssel. Így csak az marad, hogy felhagyjunk mindennel, és mi is külföldre vándoroljunk‟, mondta Radović és hozzátette: ebben az országban csak gazdagok és nyomorultak vannak, a tisztességes munkából pedig nem lehet megélni. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. JÚLIUS 16. [ 6:53 ]

Az összefogás hiányának ez az ára. Ha a termelőknek lenne közösen felépített hűtőházuk és "kiviteli engedélyük", akkor megoldódna a helyzet. Ez vonatkozik a búzára és egyéb terményekre is. Összefogás emberek, és kikerülni a viszonteladókat, ahol csak lehet. Sajnos az "összefogás" szó a termelőknél ismeretlen fogalom. Az éhségsztrájk nem megoldás, csak figyelemfelkeltésre jó.


A Szerbia és Magyarország között határszakaszon Horgosnál két óra a várakozási idő az autósok számára, valamint egy óra a Horgos 2 és a kelebiai határátkelőnél. A hétvége közeledtével minden útszakaszon megnövekszik a forgalom, viszont a fizetőkapuknál nincs várakozási idő, közölte ma a Szerbiai Motoros...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 20:01 ]
Megjelent a Shanghai-lista besorolásának eredménye, amelyen a Belgrádi Egyetem száz hellyel esett vissza. Az egyetem tavaly a 400 legjobb között végzett, most viszont a 400-tól 500-ig terjedő skálán helyezkedik el. Szerbia legrégibb egyeteme 2016-ban a 298. helyen szerepelt, 2017-ben pedig a 284-en. A 300 legjobb egyetem...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 16:16 ]
Szerbiában a decemberi átlagbér összege meghaladja majd az 500 eurót, jelentette ki ma Siniša Mali pénzügyminiszter. Értékelése szerint most következnek a legjobb évek a gazdaság növekedése és fejlődése szempontjából. „Az idei év első hét hónapjában 48,5 milliárd dinár volt az állam bevételi többlete, miközben...
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 12:32 ]
Beolvasás folyamatban