Szerbia
Szerbia jövőre bevezetheti a kötelező sorkatonai szolgálatot

Minden valószínűség szerint Szerbia jövőre ismét bevezeti a kötelező sorkatonai szolgálatot, írja a Tanjug a belgrádi sajtóra hivatkozva, és közölte, hogy erről egy éve folynak a tárgyalások.

Miroslav Lazanski katonai elemző elmondta, hogy Szerbia számára hiányt jelent a katonaság, hiszen a hivatásos katonák életkora meghaladja a 30 évet, és nem tudnak fizikailag minden feladatot teljesíteni.

„Szerbiának szüksége van képzett tartalékos katonaságra és hadseregre. Minden eddigi összetűzés rámutatott arra, hogy azok a katonák a legjobb harcosok, akik teljesítették a katonai szolgálatot”, mondta Lazanski.

Szerinte Szerbia minden valószínűség szerint megtartja majd a kombinált rendszert, vagyis a katonaság egy részét a hivatásos katonák fogják alkotni, másik részét a szerződéses katonák, a harmadik részt pedig a kötelező sorkatonai szolgálatot teljesítő személyek.

Aleksandar Radić hadi elemző szerint olyan modellt kellene találni, amely megfelel Szerbia szükségleteinek és a mai idők elvárásainak.

„Nincsenek meg a feltételeink, de a pénzük sem ahhoz, hogy ezt úgy csináljuk mint egykor, amikor még létezett a Jugoszláv Néphadsereg. Én a kötelező sorkatonai szolgálat mellett vagyok, de nem mindenki, hanem meghatározott emberek számára. Senki sem kényszerítheti rá az embereket, hogy bevonuljanak, de azok a fiatalok, akik önként szolgálnának, nem végeznének marginális jellegű feladatokat, mint amilyen az udvar rendbetétele”, fogalmazott Radić.

Szerinte ha ismét bevezetnék a kötelező katonaságot, az csak a 18 és 26 év közötti fiatalokat érintené, és nem hívnák be az idősebb személyeket.

„Azok a férfiak, akik nem töltötték le a katonai szolgálatot, a tartalékos egységek rövidített kiképzésén vennének részt”, tette hozzá a hadi elemző. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Laci
2019. JÚLIUS 19. [ 16:30 ]

Minek? Ja,hogy Magyarországot kivéve(?)egy szomszédunkkal sem vagyunk jóban???


Pajti
2019. JÚLIUS 16. [ 13:20 ]

A sorkatonaságnak akkor van értelme ha a hazának van becsülete!


Megérkeztek a belgrádi állami gyógyszertárba a különleges szűrővel ellátott maszkok, amelyek védenek a légszennyezettség ellen. Áruk 250 dinár, és az előírt mennyiségű szennyezettségi szint ötvenszerese ellen is védelmet nyújtanak, felhasználási idejük pedig attól függ, hogy milyen mértékben használják, illetve...
2020. JANUÁR 16.
[ 16:21 ]
Mladen Šarčević oktatási miniszter bejelentette az oktatási minisztérium terveit, valamint azt a stratégiát, amelyet a 2030-ig terjedő időszakra készítenek el. „Megkezdődik a 2030-ig terjedő oktatási és tudományos stratégia bemutatásának folyamata. Két szakasz lesz, a törvény szerint a stratégiát hét éves időszakra...
2020. JANUÁR 16.
[ 16:19 ]
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közölte, hogy 2019-ben Szerbiában rekord mennyiségű, 516 millió eurót ruházott be, amellyel a magánszektort és a „zöld gazdaságot‟ támogatta. Az EBRD a tavalyi év folyamán több mint 20 új projektet írt alá, és a legnagyobb mértékű beruházásokat jegyezte be...
2020. JANUÁR 16.
[ 15:27 ]
Beolvasás folyamatban