Szerbia
Szerbia jövőre bevezetheti a kötelező sorkatonai szolgálatot

Minden valószínűség szerint Szerbia jövőre ismét bevezeti a kötelező sorkatonai szolgálatot, írja a Tanjug a belgrádi sajtóra hivatkozva, és közölte, hogy erről egy éve folynak a tárgyalások.

Miroslav Lazanski katonai elemző elmondta, hogy Szerbia számára hiányt jelent a katonaság, hiszen a hivatásos katonák életkora meghaladja a 30 évet, és nem tudnak fizikailag minden feladatot teljesíteni.

„Szerbiának szüksége van képzett tartalékos katonaságra és hadseregre. Minden eddigi összetűzés rámutatott arra, hogy azok a katonák a legjobb harcosok, akik teljesítették a katonai szolgálatot”, mondta Lazanski.

Szerinte Szerbia minden valószínűség szerint megtartja majd a kombinált rendszert, vagyis a katonaság egy részét a hivatásos katonák fogják alkotni, másik részét a szerződéses katonák, a harmadik részt pedig a kötelező sorkatonai szolgálatot teljesítő személyek.

Aleksandar Radić hadi elemző szerint olyan modellt kellene találni, amely megfelel Szerbia szükségleteinek és a mai idők elvárásainak.

„Nincsenek meg a feltételeink, de a pénzük sem ahhoz, hogy ezt úgy csináljuk mint egykor, amikor még létezett a Jugoszláv Néphadsereg. Én a kötelező sorkatonai szolgálat mellett vagyok, de nem mindenki, hanem meghatározott emberek számára. Senki sem kényszerítheti rá az embereket, hogy bevonuljanak, de azok a fiatalok, akik önként szolgálnának, nem végeznének marginális jellegű feladatokat, mint amilyen az udvar rendbetétele”, fogalmazott Radić.

Szerinte ha ismét bevezetnék a kötelező katonaságot, az csak a 18 és 26 év közötti fiatalokat érintené, és nem hívnák be az idősebb személyeket.

„Azok a férfiak, akik nem töltötték le a katonai szolgálatot, a tartalékos egységek rövidített kiképzésén vennének részt”, tette hozzá a hadi elemző. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Laci
2019. JÚLIUS 19. [ 16:30 ]

Minek? Ja,hogy Magyarországot kivéve(?)egy szomszédunkkal sem vagyunk jóban???


Pajti
2019. JÚLIUS 16. [ 13:20 ]

A sorkatonaságnak akkor van értelme ha a hazának van becsülete!


A Szerbia és Magyarország között határszakaszon Horgosnál két óra a várakozási idő az autósok számára, valamint egy óra a Horgos 2 és a kelebiai határátkelőnél. A hétvége közeledtével minden útszakaszon megnövekszik a forgalom, viszont a fizetőkapuknál nincs várakozási idő, közölte ma a Szerbiai Motoros...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 20:01 ]
Megjelent a Shanghai-lista besorolásának eredménye, amelyen a Belgrádi Egyetem száz hellyel esett vissza. Az egyetem tavaly a 400 legjobb között végzett, most viszont a 400-tól 500-ig terjedő skálán helyezkedik el. Szerbia legrégibb egyeteme 2016-ban a 298. helyen szerepelt, 2017-ben pedig a 284-en. A 300 legjobb egyetem...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 16:16 ]
Szerbiában a decemberi átlagbér összege meghaladja majd az 500 eurót, jelentette ki ma Siniša Mali pénzügyminiszter. Értékelése szerint most következnek a legjobb évek a gazdaság növekedése és fejlődése szempontjából. „Az idei év első hét hónapjában 48,5 milliárd dinár volt az állam bevételi többlete, miközben...
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 12:32 ]
Beolvasás folyamatban