Szerbia
Szigorúbb szabályok az importált autók regisztrálásában

A szerbiai belügyminisztérium most hatályba lépő új szabályzata előirányozza, hogy azokat a behozatali járműveket, amelyek motor- és alvázszámát az első regisztráció alkalmával nem tudják leolvasni, nem is lehet regisztrálni Szerbiában.

Ezentúl, ha az ügynökségnél azt mondják a tulajdonosnak, hogy nem lehet leolvasni az említett számokat, az illető jármű csak alkatrészként lesz használható Szerbiában, magyarázták a Tanjugnak a belügyminisztériumban.

A szabályzat azért lett szigorúbb, hogy elkerüljék a lopott járművek behozatalát.

A régi szabályzat is előirányozta, hogy azokat a járműveket, amelyek motor- és alvázszáma nem leolvasható, törvényszéki vagy szakértői viszgálatnak kell alávetni, az új szabályzat viszont részletes eljárást ír elő.

Ezekben az esetekben a jármű tulajdonosát elküldik a rendőrségre, ahol megkapja az igazolást arról, hogy a számok olvashatatlanok, azután pedig a rendőrség törvényszéki vizsgálatra küldi.

Újdonság, hogy azok, akik eddig beütötték a számokat a szakértői vizsgálat után, január 19-ig tehetik ezt meg, addig viszont be kell szerezniük a belügyminisztériumtól az új felhatalmazást, hogy továbbra is végezhessék ezt a munkát. Azt is pontosan előírják, hogy ki és hogyan ütheti be a számokat.

A szabályzat előirányozza, hogy csak az egységes jegyzékben szereplő járművek esetében üthetik be a számokat, ami azt jelenti, hogy a jármű csak akkor regisztrálható először Szerbiában, ha abban a pillanatban minden teljesen olvasható.

A javaslat szerint a motor- és az alvázszám törvényszéki elemzéssel történő leolvasása esetén, amennyiben sikerrel járnak, 3000 dinárt kell fizetni a motor és 5000 dinárt az alváz esetében. A belügyminisztériumi szakértői vizsgálatért, amennyiben a törvényszéki elemzés nem jár sikerrel, a javasolt ár 25 ezer dinár. A szakértői vizsgálatot nem muszáj a belügyminisztérumnál végeztetni, hanem bírósági szakértő is elvégezheti, akinek viszont megvan a maga ára. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szerbia és Magyarország között határszakaszon Horgosnál két óra a várakozási idő az autósok számára, valamint egy óra a Horgos 2 és a kelebiai határátkelőnél. A hétvége közeledtével minden útszakaszon megnövekszik a forgalom, viszont a fizetőkapuknál nincs várakozási idő, közölte ma a Szerbiai Motoros...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 20:01 ]
Megjelent a Shanghai-lista besorolásának eredménye, amelyen a Belgrádi Egyetem száz hellyel esett vissza. Az egyetem tavaly a 400 legjobb között végzett, most viszont a 400-tól 500-ig terjedő skálán helyezkedik el. Szerbia legrégibb egyeteme 2016-ban a 298. helyen szerepelt, 2017-ben pedig a 284-en. A 300 legjobb egyetem...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 16:16 ]
Szerbiában a decemberi átlagbér összege meghaladja majd az 500 eurót, jelentette ki ma Siniša Mali pénzügyminiszter. Értékelése szerint most következnek a legjobb évek a gazdaság növekedése és fejlődése szempontjából. „Az idei év első hét hónapjában 48,5 milliárd dinár volt az állam bevételi többlete, miközben...
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 12:32 ]
Beolvasás folyamatban