Szerbia
Szigorúbb szabályok az importált autók regisztrálásában

A szerbiai belügyminisztérium most hatályba lépő új szabályzata előirányozza, hogy azokat a behozatali járműveket, amelyek motor- és alvázszámát az első regisztráció alkalmával nem tudják leolvasni, nem is lehet regisztrálni Szerbiában.

Ezentúl, ha az ügynökségnél azt mondják a tulajdonosnak, hogy nem lehet leolvasni az említett számokat, az illető jármű csak alkatrészként lesz használható Szerbiában, magyarázták a Tanjugnak a belügyminisztériumban.

A szabályzat azért lett szigorúbb, hogy elkerüljék a lopott járművek behozatalát.

A régi szabályzat is előirányozta, hogy azokat a járműveket, amelyek motor- és alvázszáma nem leolvasható, törvényszéki vagy szakértői viszgálatnak kell alávetni, az új szabályzat viszont részletes eljárást ír elő.

Ezekben az esetekben a jármű tulajdonosát elküldik a rendőrségre, ahol megkapja az igazolást arról, hogy a számok olvashatatlanok, azután pedig a rendőrség törvényszéki vizsgálatra küldi.

Újdonság, hogy azok, akik eddig beütötték a számokat a szakértői vizsgálat után, január 19-ig tehetik ezt meg, addig viszont be kell szerezniük a belügyminisztériumtól az új felhatalmazást, hogy továbbra is végezhessék ezt a munkát. Azt is pontosan előírják, hogy ki és hogyan ütheti be a számokat.

A szabályzat előirányozza, hogy csak az egységes jegyzékben szereplő járművek esetében üthetik be a számokat, ami azt jelenti, hogy a jármű csak akkor regisztrálható először Szerbiában, ha abban a pillanatban minden teljesen olvasható.

A javaslat szerint a motor- és az alvázszám törvényszéki elemzéssel történő leolvasása esetén, amennyiben sikerrel járnak, 3000 dinárt kell fizetni a motor és 5000 dinárt az alváz esetében. A belügyminisztériumi szakértői vizsgálatért, amennyiben a törvényszéki elemzés nem jár sikerrel, a javasolt ár 25 ezer dinár. A szakértői vizsgálatot nem muszáj a belügyminisztérumnál végeztetni, hanem bírósági szakértő is elvégezheti, akinek viszont megvan a maga ára. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb államfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott beszélgetés elején elmondta, hogy nem optimista a Belgrád és Pristina közötti végleges, kompromisszumos megoldás elérésével kapcsolatban. Vučić ezután bejelentette, hogy milyen témákról kíván egyeztetni az orosz államfővel, és tájékoztatta...
2019. DECEMBER 4.
[ 17:12 ]
A belgrádi Politika napilap mai száma arról cikkezik, hogy „Szerbia tele van kisebb Pablo Escobarokkal”, és hogy az ország egyre inkább bekapcsolódik a drogkereskedelembe, valamint benne van az ún. Balkán-kartellben is, amely a nemzetközi rendőri szervezetek értékelése szerint felemelkedőben van. A lap szerint a szerb...
2019. DECEMBER 4.
[ 13:41 ]
Branko Ružić közigazgatási és helyi önkormányzati miniszter elmondta, hogy idén sem fogják meghozni a közszférában a fizetésekről szóló törvényt, és a fizetési osztályokat sem vezetik be, ez így halad már öt éve, írja a Danas. Még a legaporélkosabb nyilvántartást vezetők sem állíthatják biztosan, hogy hány...
2019. DECEMBER 4.
[ 13:39 ]
Beolvasás folyamatban