Szerbia
Fokozott ellenőrzés a szerbiai utakon: Fókuszban a biztonsági öv és a gyorshajtás

A turistaidény kezdete, vagyis június 1-je óta 90 ember vesztette életét közlekedési balesetben Szerbiában. Ez 43 százalékkal magasabb arány, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. A rendőrség emiatt a hétvégétől fokozottan ellenőrzi a gyorshajtást, a biztonsági öv használatát és a jármű állapotát.

Júniusban 14 nap alatt 16 ember halt meg közelekdési balesetben, köztük egy kisbaba is. A legtöbben azért haltak meg, mert nem kötötték be a biztonsági övet. A hátsó üléseken az utasok 70 százaléka nem használja az övet, a gépjárművezetők és az anyósülésen utazók esetében ez az arány közel 20 százalék. Emellett, főleg hosszabb utakon, gyakran a gyerekeket se kötik be.

A belügyminisztérium közlése szerint ezentúl az autópályán járőröző rendőrök azt is ellenőrzik, hogy az utasok bekötötték-e magukat a hátsó üléseken. Az ilyen szabálysértésért két gyerek esetében a bírság 20 ezer dinár is lehet.

A másik óriási probléma, amire a szakemberek felhívják a figyelmet, a követési távolság betartásának elmulasztása az autópályán. 100 km/órás sebesség esetében 84 méterre van szükség a jármű megállításához.

Ezen a hétvégén a belügyminisztérium újabb akcióba kezd, amely az autópályán kívül a regionális és a főútvonalakat is érinti. A bírságokat összesítve szabják ki: gyorshajtásért, a biztonsági öv használatának elmulasztásáért és a jármű szabálytalan műszaki állapotáért. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vučić és Pompeo a koszovói helyzetről - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 20:11 ]
A Néppárt, a Dveri és az Új Párt képviselői kivonultak a belgrádi Politikatudományi Karon tartott kerekasztal-beszélgetésről, mert véleményük szerint a hatalomnak nem áll szándékában teljesíteni az ellenzék tisztességes választásokra irányuló követeléseit, s nem akarja felszabadítani a médiát, ezért a Dveri és a...
2019. AUGUSZTUS 19.
[ 14:57 ]
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter augusztus 20-án New Yorkba utazik az ENSZ ülésére. Látogatása ideje alatt találkozik Aleksandar Vučić szerb elnökkel is. Az amerikai külügyminiszter honlapja szerint Pompeo a közel-keleti béke és biztonság kihívásainak, valamint a multilaterális megoldások Egyesült Államok általi...
2019. AUGUSZTUS 19.
[ 8:28 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök vasárnap este ünnepélyesen megnyitotta az Obrenovac és Ljig között húzódó Miloš fejedelem (Miloš Veliki) autópálya-szakaszt. A korábban átadott Ljig–Preljina szakasszal együtt összesen 103 kilométeres autópályát kapott Szerbia. A szakasz megnyitásával tehermentesül a halálútnak is...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 19:58 ]
Beolvasás folyamatban