Szerbia
Egymillió járművel több van a szerbiai utakon

Szerbiában a közelmúltban 12 százalékkal drágult az útdíj, így a várakozások szerint a behajtásából eredő bevétel idén 26,883 milliárd dinár körül alakul.

A szerbiai autópályák használata után tavaly 23,600 milliárd dinár folyt be. A Szerbia Útjai Közvállalat idén 13,9 százalékos növekedésre számít a bevételek és négy százalék körüli növekedésre a járműforgalom esetében.

A közvállalat adatai szerint az első hat hónapban 11,137 milliárd dináros bevételt valósítottak meg, ami 5,46 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az áremelésen kívül a bevételnövekedésre kihatással lesz az új autópályaszakaszok megnyitása is a nyár és ősz folyamán, elsősorban az Obrenovac–Ljig, a Surčin–Obrenovac és a Niš–Dimitrovgrad szakasz. Természetesen, a teljes járműforgalom is befolyásoló tényező. A szerbiai autópályákon januártól júniusig 1,276 millió járművel több volt, mint tavaly ilyenkor.

Tavaly a szerbiai autópályákon mintegy 55 millió jármű haladt át, ami ötmillióval több, mint 2017-ben.

A Szerbia Útjai Közvállalat korábban többször is emlékeztetett arra, hogy a 15 700 kilométernyi út minőségi fenntartásához mintegy 100 millió euró hiányzik.

Az autópályadíj összegének emeléséről szóló határozat indoklásában is az áll, hogy a díj jelenlegi mértéke jelentősen alacsonyabb a valós értéknél, s el kellene érnie azt a szintet, amely lefedné a szerbiai úthálózat kiépítésének, működtetésének, fenntartásának és fejlesztésének valós költségeit. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb államfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott beszélgetés elején elmondta, hogy nem optimista a Belgrád és Pristina közötti végleges, kompromisszumos megoldás elérésével kapcsolatban. Vučić ezután bejelentette, hogy milyen témákról kíván egyeztetni az orosz államfővel, és tájékoztatta...
2019. DECEMBER 4.
[ 17:12 ]
A belgrádi Politika napilap mai száma arról cikkezik, hogy „Szerbia tele van kisebb Pablo Escobarokkal”, és hogy az ország egyre inkább bekapcsolódik a drogkereskedelembe, valamint benne van az ún. Balkán-kartellben is, amely a nemzetközi rendőri szervezetek értékelése szerint felemelkedőben van. A lap szerint a szerb...
2019. DECEMBER 4.
[ 13:41 ]
Branko Ružić közigazgatási és helyi önkormányzati miniszter elmondta, hogy idén sem fogják meghozni a közszférában a fizetésekről szóló törvényt, és a fizetési osztályokat sem vezetik be, ez így halad már öt éve, írja a Danas. Még a legaporélkosabb nyilvántartást vezetők sem állíthatják biztosan, hogy hány...
2019. DECEMBER 4.
[ 13:39 ]
Beolvasás folyamatban