Szerbia
Egymillió járművel több van a szerbiai utakon

Szerbiában a közelmúltban 12 százalékkal drágult az útdíj, így a várakozások szerint a behajtásából eredő bevétel idén 26,883 milliárd dinár körül alakul.

A szerbiai autópályák használata után tavaly 23,600 milliárd dinár folyt be. A Szerbia Útjai Közvállalat idén 13,9 százalékos növekedésre számít a bevételek és négy százalék körüli növekedésre a járműforgalom esetében.

A közvállalat adatai szerint az első hat hónapban 11,137 milliárd dináros bevételt valósítottak meg, ami 5,46 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az áremelésen kívül a bevételnövekedésre kihatással lesz az új autópályaszakaszok megnyitása is a nyár és ősz folyamán, elsősorban az Obrenovac–Ljig, a Surčin–Obrenovac és a Niš–Dimitrovgrad szakasz. Természetesen, a teljes járműforgalom is befolyásoló tényező. A szerbiai autópályákon januártól júniusig 1,276 millió járművel több volt, mint tavaly ilyenkor.

Tavaly a szerbiai autópályákon mintegy 55 millió jármű haladt át, ami ötmillióval több, mint 2017-ben.

A Szerbia Útjai Közvállalat korábban többször is emlékeztetett arra, hogy a 15 700 kilométernyi út minőségi fenntartásához mintegy 100 millió euró hiányzik.

Az autópályadíj összegének emeléséről szóló határozat indoklásában is az áll, hogy a díj jelenlegi mértéke jelentősen alacsonyabb a valós értéknél, s el kellene érnie azt a szintet, amely lefedné a szerbiai úthálózat kiépítésének, működtetésének, fenntartásának és fejlesztésének valós költségeit. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szerbia és Magyarország között határszakaszon Horgosnál két óra a várakozási idő az autósok számára, valamint egy óra a Horgos 2 és a kelebiai határátkelőnél. A hétvége közeledtével minden útszakaszon megnövekszik a forgalom, viszont a fizetőkapuknál nincs várakozási idő, közölte ma a Szerbiai Motoros...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 20:01 ]
Megjelent a Shanghai-lista besorolásának eredménye, amelyen a Belgrádi Egyetem száz hellyel esett vissza. Az egyetem tavaly a 400 legjobb között végzett, most viszont a 400-tól 500-ig terjedő skálán helyezkedik el. Szerbia legrégibb egyeteme 2016-ban a 298. helyen szerepelt, 2017-ben pedig a 284-en. A 300 legjobb egyetem...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 16:16 ]
Szerbiában a decemberi átlagbér összege meghaladja majd az 500 eurót, jelentette ki ma Siniša Mali pénzügyminiszter. Értékelése szerint most következnek a legjobb évek a gazdaság növekedése és fejlődése szempontjából. „Az idei év első hét hónapjában 48,5 milliárd dinár volt az állam bevételi többlete, miközben...
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 12:32 ]
Beolvasás folyamatban