Szerbia
Incidens az elnöki hivatal épülete előtt Belgrádban

Miután szombat este a tüntetők Belgrádban a kordonok elmozdításával megpróbáltak behatolni az elnöki hivatal épületének elkerített részére, vasárnap este ismét ugyanott gyűltek össze a tüntetők.

Srđan Marković, a tüntetés egyik szervezője azt mondta, a szombati események azután történtek, hogy megszegték a korábbi megállapodást, miszerint képviselőik az épület előtt hagyhatják a választási feltételekre vonatkozó követeléseiket. Az incidens után a biztonságiak mégis lehetővé tették a tüntetők képviselőinek, hogy az épület bejáratához menjenek. Marković azt mondta, a dulakodás során több sérülést is szerzett.

Aleksandar Vučić államfő azonban máshogy látja az eseményeket. Vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, az épületet biztosító katonai rendőrök a törvénnyel összhangban jártak el, ám a jövőben megkéri az illetékeseket, hogy szombatonként, míg tartanak a tüntetések, távolítsák el az épület körüli kerítést.

Vučić sajtótájékoztatója után reagált a Szövetség Szerbiáért is. Véleményük szerint az államfő a felelős minden polgári összetűzésért. „Kulcsfontosságú tény, hogy Aleksandar Vučić kivezényelte a katonaságot az utcára. A civil ruhás katonák fizikai erőszakot alkalmaztak az emberekkel szemben, akik szerették volna átnyújtani követeléseiket” – állítják.

A védelmi minisztérium ezzel szemben azt közölte, a tárca és a Szerb Hadsereg tagjai, ahogy eddig is, a törvénnyel, a szolgálati szabályzattal és a Szerb Hadsereg főparancsnokának utasításaival összhangban végzik munkájukat. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Óbecsei
2019. AUGUSZTUS 12. [ 10:19 ]

Tehetetleséget látunk úgy a hatalom mint az ellenzék oldaláról is. Aki megtudja oldani a "Koszovót" az kell a hatalomra. Ilyen erő pedig még nincs Szerbiában.


Az állam ismét, ezúttal még alacsonyabb áron ad el 22 katonai létesítményt. A köztársasági vagyonkezelő igazgatóság meghirdette kaszárnyák és katonai komplexumok eladását, amelyek nem elengedhetetlenek a szerbiai katonaság működése szempontjából, írja a Dnevnik. Újvidéken és Péterváradon több objektumot adnak...
2019. NOVEMBER 18.
[ 11:40 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő egészségügyi állapota stabil és a gyógykezelése után kiengedték a belgrádi Katonai Kórházból (VMA), jelentette a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS). Vučić már korábban bejelentette, hogy ma visszatér munkafeladataihoz. Szerbia elnökét pénteken utalták be a VMA-ra szív- és...
2019. NOVEMBER 18.
[ 10:02 ]
Szerbiában jelenleg mintegy 34 ezer nyugdíjas dolgozik, legtöbben az iparban, de az idősebb polgárokat azokban az intézményekben is alkalmazzák, ahol szükség van tudásukra és munkatapasztalatukra. Jelenleg nincsenek pontos adatok a nyugdíjba vonulás után is dolgozó nyugdíjasok számáról, de a nyugdíjalapnál a Tanjugnak azt...
2019. NOVEMBER 17.
[ 11:01 ]
Beolvasás folyamatban