Szerbia
Incidens az elnöki hivatal épülete előtt Belgrádban

Miután szombat este a tüntetők Belgrádban a kordonok elmozdításával megpróbáltak behatolni az elnöki hivatal épületének elkerített részére, vasárnap este ismét ugyanott gyűltek össze a tüntetők.

Srđan Marković, a tüntetés egyik szervezője azt mondta, a szombati események azután történtek, hogy megszegték a korábbi megállapodást, miszerint képviselőik az épület előtt hagyhatják a választási feltételekre vonatkozó követeléseiket. Az incidens után a biztonságiak mégis lehetővé tették a tüntetők képviselőinek, hogy az épület bejáratához menjenek. Marković azt mondta, a dulakodás során több sérülést is szerzett.

Aleksandar Vučić államfő azonban máshogy látja az eseményeket. Vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, az épületet biztosító katonai rendőrök a törvénnyel összhangban jártak el, ám a jövőben megkéri az illetékeseket, hogy szombatonként, míg tartanak a tüntetések, távolítsák el az épület körüli kerítést.

Vučić sajtótájékoztatója után reagált a Szövetség Szerbiáért is. Véleményük szerint az államfő a felelős minden polgári összetűzésért. „Kulcsfontosságú tény, hogy Aleksandar Vučić kivezényelte a katonaságot az utcára. A civil ruhás katonák fizikai erőszakot alkalmaztak az emberekkel szemben, akik szerették volna átnyújtani követeléseiket” – állítják.

A védelmi minisztérium ezzel szemben azt közölte, a tárca és a Szerb Hadsereg tagjai, ahogy eddig is, a törvénnyel, a szolgálati szabályzattal és a Szerb Hadsereg főparancsnokának utasításaival összhangban végzik munkájukat. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Óbecsei
2019. AUGUSZTUS 12. [ 10:19 ]

Tehetetleséget látunk úgy a hatalom mint az ellenzék oldaláról is. Aki megtudja oldani a "Koszovót" az kell a hatalomra. Ilyen erő pedig még nincs Szerbiában.


Megnyílt a Miloš fejedelem autópálya - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 19:58 ]
Azok, akik ittasan közlekedési balesetet idéznek elő, a börtön- és egyéb büntetések mellett kártérítést is fizetnek annak, akinek kárt okoztak. Ha börtönbüntetésüket töltik, akkor a hozzátartozókon vasalják be a kártérítés összegét. Ezt és további drasztikus szigorításokat irányoz elő a kötelező gépjármű...
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 17:25 ]
A közlekedési rendőrök az elmúlt három napban három gépkocsivezetőt is elcsíptek, akik – finoman szólva is - a megengedettnél jóval gyorsabban haladtak úticéljuk felé. A svájci állampolgárt, aki egészen pontosan 250,7 kilométeres sebességgel “repült”, Szendrőnél (Smederevo) kapták el a rendőrök. A...
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 16:09 ]
Az Obrenovacról Čačak felé tartó járművezetőknek, akik az új autópályát választják, nem árt tankolniuk előtte, mivel a 103 kilométeres távon sehol nincs egy benzinkút se. Az Obrenovac–Ljig-szakaszt vasárnap helyezik forgalomba, de a Nagy Miloš (Miloš Veliki) autópályán az első benzinkutak csak jövőre nyílnak meg,...
2019. AUGUSZTUS 16.
[ 16:21 ]
Beolvasás folyamatban