Szerbia
Most már biztos, hogy jelen van Szerbiában az afrikai sertéspestis
Mladenovacnál van a betegség gócpontja

Megjelent Szerbiában az afrikai sertéspestis, mégpedig Mladenovac környékén, jelentette ki Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, miután a madridi laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták a betegséget. A miniszter kiemelte: minden szükséges intézkedést megtettek a vírus terjedésének megakadályozására.

A vírus, amely ellen nem létezik megelőző védőoltás három Mladenovac körüli faluban ütötte fel a fejét, így fertőzöttnek nyilvánították ezt a területet.

Az emberek biztonságban vannak

Az afrikai sertéspestis okozó vírus kizárólag a sertést és a vaddisznót támadja meg, így az emberekre nem jelent veszélyt.

„Az emberek fogyaszthatnak sertéshúst. A vírus kizárólag a sertés- és vaddisznóállományra jelent veszélyt. Az afrikai sertéspestis ellen nem létezik védőoltás. Ez komoly problémát jelent, mindenekelőtt a sertéshússal foglalkozó iparágaknak”, mondta a miniszter.

Tilos a sertések szabadon tartása

Nedimović hangsúlyozta, hogy az állam mindent megtesz annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább a vírus, ezért az érintett területeken elaltatták a disznókat, illetve kártérítést fizetettek a gazdáknak.

A miniszter hozzátette, hogy tilos a sertések szabadon tartása. Ezzel az intézkedéssel is a vírus továbbterjedését próbálják megakadályozni.

„Ami Mladenovacnál történt, az egy mikro eset”, mondta Nedimović, majd kiemelte, hogy most a megelőzés a legfontosabb, ezért arra kérte a gazdákat, hogy minden gyanús esetet jelentsenek az állatorvosoknak, vagy az állategészségügyi felügyelőségnek.

Nincs veszélyben a kivitel

Arra a kérdésre, hogy veszélybe került-e Szerbia sertéshús-kivitele, a miniszter elmondta: amint felmerül a vírus meglétének gyanúja, vagy beigazolódik a jelenléte, akkor az országok automatikusan megszakítják a sertéshús behozatalát, viszont ideiglenes jellegű intézkedésről van szó.

„Mi ma döntésre jutottunk. Aláírtam azt a határozatot, amely bevezeti Szerbia régiókra osztásának az elvét. Ez azt jelenti, hogy a vírussal fertőzött területeken nem lehet kereskedni, de minden más területen, ahol nincs jelen a vírus, szabad a kereskedelem”, mondta Nedimović.

A miniszter hozzátette, hogy a most következő 40 napos ellenőrzési időszak után gond nélkül exportálhat Szerbia az EU területén, majd arra emlékeztetett, hogy két évvel korábban a környező országokban is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis, így nem az volt a kérdés, hogy eljut-e Szerbiába, hanem az, hogy mikor. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnyílt a Miloš fejedelem autópálya - illusztráció
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 19:58 ]
Azok, akik ittasan közlekedési balesetet idéznek elő, a börtön- és egyéb büntetések mellett kártérítést is fizetnek annak, akinek kárt okoztak. Ha börtönbüntetésüket töltik, akkor a hozzátartozókon vasalják be a kártérítés összegét. Ezt és további drasztikus szigorításokat irányoz elő a kötelező gépjármű...
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 17:25 ]
A közlekedési rendőrök az elmúlt három napban három gépkocsivezetőt is elcsíptek, akik – finoman szólva is - a megengedettnél jóval gyorsabban haladtak úticéljuk felé. A svájci állampolgárt, aki egészen pontosan 250,7 kilométeres sebességgel “repült”, Szendrőnél (Smederevo) kapták el a rendőrök. A...
2019. AUGUSZTUS 17.
[ 16:09 ]
Az Obrenovacról Čačak felé tartó járművezetőknek, akik az új autópályát választják, nem árt tankolniuk előtte, mivel a 103 kilométeres távon sehol nincs egy benzinkút se. Az Obrenovac–Ljig-szakaszt vasárnap helyezik forgalomba, de a Nagy Miloš (Miloš Veliki) autópályán az első benzinkutak csak jövőre nyílnak meg,...
2019. AUGUSZTUS 16.
[ 16:21 ]
Beolvasás folyamatban