Szerbia
Most már biztos, hogy jelen van Szerbiában az afrikai sertéspestis
Mladenovacnál van a betegség gócpontja

Megjelent Szerbiában az afrikai sertéspestis, mégpedig Mladenovac környékén, jelentette ki Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, miután a madridi laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták a betegséget. A miniszter kiemelte: minden szükséges intézkedést megtettek a vírus terjedésének megakadályozására.

A vírus, amely ellen nem létezik megelőző védőoltás három Mladenovac körüli faluban ütötte fel a fejét, így fertőzöttnek nyilvánították ezt a területet.

Az emberek biztonságban vannak

Az afrikai sertéspestis okozó vírus kizárólag a sertést és a vaddisznót támadja meg, így az emberekre nem jelent veszélyt.

„Az emberek fogyaszthatnak sertéshúst. A vírus kizárólag a sertés- és vaddisznóállományra jelent veszélyt. Az afrikai sertéspestis ellen nem létezik védőoltás. Ez komoly problémát jelent, mindenekelőtt a sertéshússal foglalkozó iparágaknak”, mondta a miniszter.

Tilos a sertések szabadon tartása

Nedimović hangsúlyozta, hogy az állam mindent megtesz annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább a vírus, ezért az érintett területeken elaltatták a disznókat, illetve kártérítést fizetettek a gazdáknak.

A miniszter hozzátette, hogy tilos a sertések szabadon tartása. Ezzel az intézkedéssel is a vírus továbbterjedését próbálják megakadályozni.

„Ami Mladenovacnál történt, az egy mikro eset”, mondta Nedimović, majd kiemelte, hogy most a megelőzés a legfontosabb, ezért arra kérte a gazdákat, hogy minden gyanús esetet jelentsenek az állatorvosoknak, vagy az állategészségügyi felügyelőségnek.

Nincs veszélyben a kivitel

Arra a kérdésre, hogy veszélybe került-e Szerbia sertéshús-kivitele, a miniszter elmondta: amint felmerül a vírus meglétének gyanúja, vagy beigazolódik a jelenléte, akkor az országok automatikusan megszakítják a sertéshús behozatalát, viszont ideiglenes jellegű intézkedésről van szó.

„Mi ma döntésre jutottunk. Aláírtam azt a határozatot, amely bevezeti Szerbia régiókra osztásának az elvét. Ez azt jelenti, hogy a vírussal fertőzött területeken nem lehet kereskedni, de minden más területen, ahol nincs jelen a vírus, szabad a kereskedelem”, mondta Nedimović.

A miniszter hozzátette, hogy a most következő 40 napos ellenőrzési időszak után gond nélkül exportálhat Szerbia az EU területén, majd arra emlékeztetett, hogy két évvel korábban a környező országokban is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis, így nem az volt a kérdés, hogy eljut-e Szerbiába, hanem az, hogy mikor. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális főigazgatója, aki szerbiai látogatásra érkezett, úgy értékelte, hogy az ország nagyon jól megértette, hogyan kell felkészülni a koronavírus megjelenésére. „Ebben a hónapban a WHO rendkívüli helyzetekkel foglalkozó csoportja Szerbiában nagyon...
2020. FEBRUÁR 25.
[ 11:37 ]
Egyáltalán nincs ok pánikra, amely elkezdett terjedni a koronavírus miatt, közölte ma Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter. Kiemelte: a szerbiai helyzet messze elmarad az aggasztótól. Lončar az RTS-nek elmagyarázta, hogy jelenleg, a legfrissebb adatok szerint Amerikában a náthaszezonban 26 millióan betegedtek meg, ebből 14...
2020. FEBRUÁR 25.
[ 11:11 ]
A Diamond Princess óceánjáró hajón szolgáló 11 szerbiai állampolgár közül ketten fertőződtek meg koronavírussal, közölte a szerb külügyminisztérium. A minisztérium közölte, hogy S. O.-ról (29) és M. T.-ről (30) van szó. Kiemelte továbbá: arra törekszik, hogy a japán külügyminisztériumtól információt kapjon...
2020. FEBRUÁR 25.
[ 11:09 ]
Beolvasás folyamatban