Szerbia
Most már biztos, hogy jelen van Szerbiában az afrikai sertéspestis
Mladenovacnál van a betegség gócpontja

Megjelent Szerbiában az afrikai sertéspestis, mégpedig Mladenovac környékén, jelentette ki Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, miután a madridi laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták a betegséget. A miniszter kiemelte: minden szükséges intézkedést megtettek a vírus terjedésének megakadályozására.

A vírus, amely ellen nem létezik megelőző védőoltás három Mladenovac körüli faluban ütötte fel a fejét, így fertőzöttnek nyilvánították ezt a területet.

Az emberek biztonságban vannak

Az afrikai sertéspestis okozó vírus kizárólag a sertést és a vaddisznót támadja meg, így az emberekre nem jelent veszélyt.

„Az emberek fogyaszthatnak sertéshúst. A vírus kizárólag a sertés- és vaddisznóállományra jelent veszélyt. Az afrikai sertéspestis ellen nem létezik védőoltás. Ez komoly problémát jelent, mindenekelőtt a sertéshússal foglalkozó iparágaknak”, mondta a miniszter.

Tilos a sertések szabadon tartása

Nedimović hangsúlyozta, hogy az állam mindent megtesz annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább a vírus, ezért az érintett területeken elaltatták a disznókat, illetve kártérítést fizetettek a gazdáknak.

A miniszter hozzátette, hogy tilos a sertések szabadon tartása. Ezzel az intézkedéssel is a vírus továbbterjedését próbálják megakadályozni.

„Ami Mladenovacnál történt, az egy mikro eset”, mondta Nedimović, majd kiemelte, hogy most a megelőzés a legfontosabb, ezért arra kérte a gazdákat, hogy minden gyanús esetet jelentsenek az állatorvosoknak, vagy az állategészségügyi felügyelőségnek.

Nincs veszélyben a kivitel

Arra a kérdésre, hogy veszélybe került-e Szerbia sertéshús-kivitele, a miniszter elmondta: amint felmerül a vírus meglétének gyanúja, vagy beigazolódik a jelenléte, akkor az országok automatikusan megszakítják a sertéshús behozatalát, viszont ideiglenes jellegű intézkedésről van szó.

„Mi ma döntésre jutottunk. Aláírtam azt a határozatot, amely bevezeti Szerbia régiókra osztásának az elvét. Ez azt jelenti, hogy a vírussal fertőzött területeken nem lehet kereskedni, de minden más területen, ahol nincs jelen a vírus, szabad a kereskedelem”, mondta Nedimović.

A miniszter hozzátette, hogy a most következő 40 napos ellenőrzési időszak után gond nélkül exportálhat Szerbia az EU területén, majd arra emlékeztetett, hogy két évvel korábban a környező országokban is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis, így nem az volt a kérdés, hogy eljut-e Szerbiába, hanem az, hogy mikor. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az állam ismét, ezúttal még alacsonyabb áron ad el 22 katonai létesítményt. A köztársasági vagyonkezelő igazgatóság meghirdette kaszárnyák és katonai komplexumok eladását, amelyek nem elengedhetetlenek a szerbiai katonaság működése szempontjából, írja a Dnevnik. Újvidéken és Péterváradon több objektumot adnak...
2019. NOVEMBER 18.
[ 11:40 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő egészségügyi állapota stabil és a gyógykezelése után kiengedték a belgrádi Katonai Kórházból (VMA), jelentette a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS). Vučić már korábban bejelentette, hogy ma visszatér munkafeladataihoz. Szerbia elnökét pénteken utalták be a VMA-ra szív- és...
2019. NOVEMBER 18.
[ 10:02 ]
Szerbiában jelenleg mintegy 34 ezer nyugdíjas dolgozik, legtöbben az iparban, de az idősebb polgárokat azokban az intézményekben is alkalmazzák, ahol szükség van tudásukra és munkatapasztalatukra. Jelenleg nincsenek pontos adatok a nyugdíjba vonulás után is dolgozó nyugdíjasok számáról, de a nyugdíjalapnál a Tanjugnak azt...
2019. NOVEMBER 17.
[ 11:01 ]
Beolvasás folyamatban