Szerbia
Vučić: Szerbia megszerezte az USA támogatását a pristinai pótvámok megszüntetéséhez

Miután New Yorkban találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel Alеksandar Vučić szerb elnök kijelentette: közölte Pompeóval, hogy Szerbia készen áll a nyitott politikai párbeszédre a koszovói albánokkal, amint megszüntetik a Pristina által kivetett pótvámokat.

Vučić szerint a hivatalos Belgrád erre minden pillanatban készen áll, függetlenül a belső politikai helyzettől és attól, hogy ez a szerb kormánynak nem hoz politikai pontokat.

„Nem számít, hogy mekkora politikai árat kell fizetnünk érte‟, tette hozzá Vučić, majd kiemelte: országunkban az embereknek „nagyon érzékeny a füle és nem szeretik hallani azokat a dolgokat, amelyeknek köze van a realitáshoz, inkább azokat a dolgokat szeretik, amelyek a saját mítoszainkhoz kötődnek‟.

A szerb elnök elmondta továbbá: Pompeóval arról is tárgyalt, hogy meg kell őrizni a szerb szakrális objektumokat, templomokat és kolostorokat Koszovóban, különös tekintettel arra, hogy milyen esetekre került sor az utóbbi időben.

„Elégedett vagyok, mert amit mondtam, felkeltette Pomeo figyelmét és hiszem azt, hogy ezek után Amerika még erőteljesebben szeretne bekapcsolódni a régiót érintő problémák megoldásába‟, mondta Vučić, aki szerint nincs kétség afelől, hogy Szerbia megszerezte az USA támogatását a pristinai pótvámok megszüntetéséhez, mert az Amerikai Egyesült Államok is úgy véli, hogy fontos a párbeszéd folytatása Belgrád és Pristina között.

„Pompeo egy nagyon komoly és felelősségteljes ember, és mindenekelőtt azt szerette volna hallani, hogy mi Szerbia álláspontja a koszovói probléma megoldásáról. Azt hiszem a legrövidebb és legegyszerűbb módon sikerült elmondanom, hogy melyek Szerbia lehetőségei‟, magyarázta Vučić.

A szerb államfő elmondta még, arra kérte az amerikai adminisztrációt, hogy az eddiginél is erőteljesebben próbáljon meg hatással lenni a koszovói albánokra, hogy megszüntessék a szerbiai és boszniai árura kivetett pótvámokat.

„Nincs kétségem afelől, hogy ebben a kérdésben megszereztük a támogatásukat, mert fontosnak tartják a párbeszéd folytatását, hogy minden áron meg tudjuk őrizni a békét, a jövő felé tudjunk fordulni és törődni tudjunk az ország gazdaságával‟, tette hozzá Vučić. (SNS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Legija beperelte Szerbiát - illusztráció
2020. JANUÁR 24.
[ 17:20 ]
Ez már a második alkalom volt, hogy valaki öngyilkos lett a belgrádi törvényhozás épülete előtt. Öngyilkosságot követett el egy középkorú férfi csütörtökön a szerb parlament lépcsőjén - közölte a belgrádi belügyminisztérium. Korábban Vlajko Stojiljković volt belügyminiszter követett el itt öngyilkosságot. A...
2020. JANUÁR 24.
[ 5:58 ]
Szerbiát a davosi Világgazdasági Fórumon olyan országként ismerték meg, amely a jövőbe néz politikai, gazdasági és minden más szempontból is, közölte ma Ana Brnabić szerb kormányfő. A Davosban tartózkodó Brnabić magas rangú politikusokkal és vállalatok képviselőivel tárgyalt, utóbbiak közül néhányan már jelen...
2020. JANUÁR 23.
[ 18:02 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma találkozott az ötödik holokauszt világfórum programja előtt Jeruzsálemben VI. Fülöp spanyol királlyal és Mike Pence-szel, az USA alelnökével. Vučić Jad Vasemben, a holokauszt áldozatainak emlékközpontjában találkozott velük a holokauszt áldozataira történő megemlékezésnek és az...
2020. JANUÁR 23.
[ 17:25 ]
Beolvasás folyamatban