Szerbia
Szerbiában a munkanélküliek egyharmadának nincs képesítése

Szerbiában hivatalosan mintegy 520 ezer munkanélküli van, közel egyharmaduknak vagy nincs szakképesítésük, vagy csak az általános iskolát fejezték be.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint július végén a gépészet és a fémfeldolgozás területéről 61 366, a textil- és bőripar területéről 24 938, a geodézia és építőipar területéről 10 191, a kommunális, kárpitos és festési szolgáltatások területéről pedig 1957 munkanélküli volt a nyilvántartásban.

A Politika napilap cikke szerint a probléma az, hogy ezeknek a munkanélkülieknek a többségére a munkaadóknak nincs szükségük. A 27 452 munkanélküli fémmegmunkáló közül a munkaadók csak minden századiknak ajánlottak munkát. A 21 448 gépész közül csak 66 kapott esélyt, hogy munkába álljon. Hasonló a helyzet a textilipari dolgozók esetében is, a 7155 munkakereső közül csak hetven kellett a munkaadóknak.

A munkaerőpiacon mégis a végzettség és szakképesítés nélküli személyek voltak a legkeresettebbek, július végén 906 ilyen személyre tartottak igényt, de szükség volt takarítókra, varrónőkre, építőipari segédmunkásokra, hordárokra és matrózokra is.

A foglalkoztatási szolgálatnál azt mondják, a gyorsabb és könnyebb elhelyezkedéshez további készségekre van szükség. A képzéseket éppen azoknak szánják, akik nehezen tudnak munkába állni, vagyis a képesítés nélküli személyeknek.

Zoran Đorđević munkaügyi és foglalkoztatási miniszter azt mondja, 2018 során 155 ezer munkanélkülit vontak be az aktív foglalkoztatáspolitikai intézkedésekbe, ami a tervezettnél 21 ezer személlyel több.

Az alacsonyabb végzettségű munkanélküliek közül a CNC gépkezelők, a hegesztők, az ácsok, a kőművesek jutnak legkönnyebben munkához.

A munkanélkülieket általában nem érdeklik a textil- és bőripari, a gépészeti és fémmegmunkáló, a mezőgazdasági és az élelmiszeripari munkák az alacsony bérek, a munkakörülmények és hasonlók miatt, de az is zavarja őket, ha fennáll a sérülés veszélye, magasban, víz alatt, föld alatt kell dolgozni, mondják a foglalkoztatási szolgálatnál. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kritikus
2019. SZEPTEMBER 10. [ 22:16 ]

Amennyi bért kínálnak a rabszolgamunkáért - annyian jelentkeznek az adott szakmába. Hát nem logikus?


A szerb kormány tegnapi döntése értelmében a novemberi béremelés leginkább az egészségügyben lesz érezhető (10 százalék), majd az oktatásban, a katonaságban és a rendőrségben dolgozóknál (9 százalék), míg a közigazgatásban 8 százalékos emelésre számíthatnak. A Blic mai száma szerint az orvosok bére 76.873 és...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 8:37 ]
A szerb kormány elfogadta a közszférában november 1-jétől esedékes béremelésről szóló határozatot, s átlagosan 8-15 százalékkal nőnek a fizetések, jelentette be Ana Brnabić kormányfő. A legnagyobb béremelést az egészségügyi nővérek és technikusok kapják, vagyis 15 százalékot, míg az orvosok 10 százalékos...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 14:04 ]
Szerbia négytagú informatikai csapata két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett Athénban a 27. Balkáni Informatikai Diákolimpián. Ana Brnabić kormányfő gratulált ma fiataloknak. „Aranyérem Szerbiának! A balkáni informatikai diákolimpián Athénban fiatal informatikusaink négy érmet nyertek, összesítésben pedig...
2019. SZEPTEMBER 16.
[ 12:17 ]
Beolvasás folyamatban