Szerbia
Szerbiában a munkanélküliek egyharmadának nincs képesítése

Szerbiában hivatalosan mintegy 520 ezer munkanélküli van, közel egyharmaduknak vagy nincs szakképesítésük, vagy csak az általános iskolát fejezték be.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint július végén a gépészet és a fémfeldolgozás területéről 61 366, a textil- és bőripar területéről 24 938, a geodézia és építőipar területéről 10 191, a kommunális, kárpitos és festési szolgáltatások területéről pedig 1957 munkanélküli volt a nyilvántartásban.

A Politika napilap cikke szerint a probléma az, hogy ezeknek a munkanélkülieknek a többségére a munkaadóknak nincs szükségük. A 27 452 munkanélküli fémmegmunkáló közül a munkaadók csak minden századiknak ajánlottak munkát. A 21 448 gépész közül csak 66 kapott esélyt, hogy munkába álljon. Hasonló a helyzet a textilipari dolgozók esetében is, a 7155 munkakereső közül csak hetven kellett a munkaadóknak.

A munkaerőpiacon mégis a végzettség és szakképesítés nélküli személyek voltak a legkeresettebbek, július végén 906 ilyen személyre tartottak igényt, de szükség volt takarítókra, varrónőkre, építőipari segédmunkásokra, hordárokra és matrózokra is.

A foglalkoztatási szolgálatnál azt mondják, a gyorsabb és könnyebb elhelyezkedéshez további készségekre van szükség. A képzéseket éppen azoknak szánják, akik nehezen tudnak munkába állni, vagyis a képesítés nélküli személyeknek.

Zoran Đorđević munkaügyi és foglalkoztatási miniszter azt mondja, 2018 során 155 ezer munkanélkülit vontak be az aktív foglalkoztatáspolitikai intézkedésekbe, ami a tervezettnél 21 ezer személlyel több.

Az alacsonyabb végzettségű munkanélküliek közül a CNC gépkezelők, a hegesztők, az ácsok, a kőművesek jutnak legkönnyebben munkához.

A munkanélkülieket általában nem érdeklik a textil- és bőripari, a gépészeti és fémmegmunkáló, a mezőgazdasági és az élelmiszeripari munkák az alacsony bérek, a munkakörülmények és hasonlók miatt, de az is zavarja őket, ha fennáll a sérülés veszélye, magasban, víz alatt, föld alatt kell dolgozni, mondják a foglalkoztatási szolgálatnál. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kritikus
2019. SZEPTEMBER 10. [ 22:16 ]

Amennyi bért kínálnak a rabszolgamunkáért - annyian jelentkeznek az adott szakmába. Hát nem logikus?


Milorad Ulemek Legija belgrádi lakásának lefoglalása miatt panaszt nyújtott be Szerbia ellen a strasbourgi bíróságon. A panaszt azután nyújtotta be, hogy a hazai bíróságok döntöttek a lakás tartós lefoglalásáról. Miután az összes hazai bíróság elutasította fellebbezését, az elítélt egykori ezredes Strasbourgban...
2020. JANUÁR 24.
[ 17:20 ]
A Pristina által Szerbiára kivetett büntetővámokat el kell törölni, Szerbiának pedig fel kell hagynia a Koszovó független államként való elismerésének visszavonására irányuló kampánnyal, üzente Richard Grenell, az USA Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokért felelős különmegbízottja. Richard Grenell ma...
2020. JANUÁR 24.
[ 12:13 ]
Vladimir Pejić, a Faktor Plus ügynökség igazgatója úgy értékelte, hogy a tavaszi választások után olyan pártok jutnak be a parlamentbe, amelyek eddig nem érték el a küszöböt. A haladók körül tömörülő hatalmi koalícióról szólva Pejić a Srpski Telegrafnak elmondta, a Szerb Haladó Párt (SNS) támogatottsága mindig...
2020. JANUÁR 24.
[ 10:29 ]
Beolvasás folyamatban