Szerbia
Belgrád: Ismét van kardja Hunyadi Jánosnak, de fából

A belgrádi Duna-parton júliusban felállított Hunyadi János-szobor kezéből augusztus elején lopták el a kardot, amelyet néhány nappal ezelőtt helyeztek vissza, igaz, ezúttal fából.

A Politika szerint, ismeretlen személyek úgy gondolták, hogy mégsem illő az, hogy fegyver nélkül álljon az a hős, aki 1456-ban felszabadította Nándorfehérvárt (Belgrádot) a török alól, ezért fából dolgoztak ki egy kardot, amelyet elhelyeztek a szobor kezében.

Az első kard a szobrot készítő magyar vállalatnál van, és csak arra vár, hogy Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész visszahelyezze azt a szoborra.

Nem hivatalos értesülések szerint augusztus 25-e körül kellett volna Belgrádba érkeznie a szobrásznak, mert előtte Olaszországban volt egy kiállításon, de ez nem történt meg.

A szobrot július 22-én adták át, a kardot pedig egy héttel később lopták el. A rendőrség előállított három fiatalat, akik a kihallgatáson azt mondták, hogy azért vitték el a kardot, mert lazán volt hozzáerősítve a szoborhoz. A fiatalok eltávolították a kardot, és letették a szobor mellé, később pedig visszamentek érte, nehogy valaki elvigye. (Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. SZEPTEMBER 10. [ 21:14 ]

Utána pedig tárcsázták a rendőrséget, de éppen nem volt vonal...


Vučić: Nem perlem be Vesna Pešićet - illusztráció
2020. JANUÁR 20.
[ 21:07 ]
Az elmúlt három évben a Faktor Plus közvélemény-kutató ügynökség felmérései azt mutatják, hogy csökken a szerbiai polgárok körében az európai uniós csatlakozás támogatottsága, írja a Blic, megjegyezve, hogy a Brexit, Emmanuel Macron francia elnök kijelentése, hogy nem támogatja a bővítést és Koszovó megingatták az...
2020. JANUÁR 20.
[ 10:40 ]
Az elhunyt nyugdíjasok hozzátartozóit megillető temetési költségtérítést is ettől az évtől kezdődően ugyanúgy évente kétszer hangolják össze, mint a nyugdíjakat – vagyis ez is az úgynevezett svájci modell alapján történik. Ez azt jelenti, hogy a 2020 elején megállapított 41.650 dináros összeg a nyugdíjak...
2020. JANUÁR 18.
[ 18:44 ]
Az igazságügyi minisztérium, az IT-vel és e-közigazgatással foglalkozó irodával együtt, létrehozta azt a rendszert, amelyen keresztül a polgárok, a jogi személyek, de a külföldi természetes személyek is befizethetik elektronikus úton szabálysértési bírságaikat. A fizetést bankkártyával lehet intézni az igazságügyi...
2020. JANUÁR 17.
[ 15:56 ]
Beolvasás folyamatban