Szerbia
Faktor Plus: A Szerb Haladó Párt támogatottsága meghaladja az 50 százalékot
Csupán három további párt lépné át a választási küszöböt

A Faktor Plus ügynökség legutóbbi közvélemény-kutatása szerint, ha most vasárnap tartanák a választásokat, akkor a Szerb Haladó Párt (SNS) szerezné meg az abszolút többséget, a választási küszöböt pedig csupán három további párt lépné át, ezek pedig a Szövetség Szerbiáért (SZS), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG).

A haladók a szavazatok 52,4 százalékát szereznék meg. Ha a Szövetség Szerbiáért a jelenlegi felállásában venne részt a választásokon, akkor a polgárok 11,5 százaléka szavazna rá, míg a szocialisták 10, a Szabad Polgárok Mozgalma pedig 5,5 százalékos támogatottságot szerezne.

Vladimir Pejić, a Faktor Plus ügynökség igazgatója elmondta, hogy továbbra is a haladók dominálnak és fölényes győzelmet fognak aratni, függetlenül attól, hogy a többi párt bojkottálja-e a választásokat vagy sem.

Az igazgató szerint az SZS helyzete stagnál, mert a polgárok egyre kevésbé tekintenek rá szövetségként, inkább egy sajátos szervezetként látják, míg a szocialisták évek óta tartják magukat a 10 százalékos választási eredmény körül, ami azért fontos a számukra, mert „a legnagyobb sikerük az, ha meg tudják őrizni identitásukat és hozzá tudnak simulni a kormányzó párthoz‟.

A Szabad Polgárok Mozgalmával kapcsolatban van a legtöbb bizonytalanság, mondta Pejić.

„Sergej Trifunović szálka a hatalom és az ellenzék szemében is, ez adja meg az ő különleges erejét. A PSG jelenleg stabilan áll a választási küszöb felett, és még nőhet is a támogatottsága. Fennáll a lehetősége annak, hogy a legerősebb ellenzéki erővé válik, másrészt a választásokon történő kötelező részvételről szóló híresztelések miatt azzal is meggyanúsíthatják, hogy készen áll kompromisszumot kötni a hatalommal‟, magyarázta Pejić.

Nem lépné át a cenzust a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja (PUPS), de a Szerb Patrióta Szövetség (SPAS) és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) sem, amennyiben nem állapodnak meg a koalícióról, amelyről korábban tárgyaltak, de úgy tűnik, nem tudtak egyezségre jutni, tette hozzá Pejić. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az elmúlt 24 órában 4024 személyt teszteltek Szerbiában, és 48 esetben mutatták ki a koronavírus fertőzést. Egy személy belehalt a szövődményekbe – írják a covid19.rs oldalon közzétett összesítésben. 470 fertőzöttet ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 15-en vannak. 6910-en már kigyógyultak a kórból.
2020. JÚNIUS 4.
[ 16:33 ]
Mladen Šarčević oktatási miniszter bemutatta a középiskolai oktatásra és nevelésre, valamint az élethosszig tartó tanulásra vonatkozó keretstratégiát, a 2027-ig terjedő időszakra. A miniszter kiemelte: a legnagyobb változás a középiskolai oktatást érinti, ezt ugyanis kötelezővé tennék. „Most az általános iskola...
2020. JÚNIUS 4.
[ 14:38 ]
A szerbiai polgárok számára a korlátozásokról és a karanténról szóló határozatot az Olaszországba történő belépéskor június 15-én hozhatják meg, vagy legkésőbb a hónap végéig, nyilatkozta Belgrádban Carlo Lo Cascio olasz nagykövet. A Prva televíziónak elmondta: meggyőződése szerint meg fogják hozni ezt a...
2020. JÚNIUS 4.
[ 12:43 ]
Beolvasás folyamatban