Szerbia
Faktor Plus: A Szerb Haladó Párt támogatottsága meghaladja az 50 százalékot
Csupán három további párt lépné át a választási küszöböt

A Faktor Plus ügynökség legutóbbi közvélemény-kutatása szerint, ha most vasárnap tartanák a választásokat, akkor a Szerb Haladó Párt (SNS) szerezné meg az abszolút többséget, a választási küszöböt pedig csupán három további párt lépné át, ezek pedig a Szövetség Szerbiáért (SZS), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) és a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG).

A haladók a szavazatok 52,4 százalékát szereznék meg. Ha a Szövetség Szerbiáért a jelenlegi felállásában venne részt a választásokon, akkor a polgárok 11,5 százaléka szavazna rá, míg a szocialisták 10, a Szabad Polgárok Mozgalma pedig 5,5 százalékos támogatottságot szerezne.

Vladimir Pejić, a Faktor Plus ügynökség igazgatója elmondta, hogy továbbra is a haladók dominálnak és fölényes győzelmet fognak aratni, függetlenül attól, hogy a többi párt bojkottálja-e a választásokat vagy sem.

Az igazgató szerint az SZS helyzete stagnál, mert a polgárok egyre kevésbé tekintenek rá szövetségként, inkább egy sajátos szervezetként látják, míg a szocialisták évek óta tartják magukat a 10 százalékos választási eredmény körül, ami azért fontos a számukra, mert „a legnagyobb sikerük az, ha meg tudják őrizni identitásukat és hozzá tudnak simulni a kormányzó párthoz‟.

A Szabad Polgárok Mozgalmával kapcsolatban van a legtöbb bizonytalanság, mondta Pejić.

„Sergej Trifunović szálka a hatalom és az ellenzék szemében is, ez adja meg az ő különleges erejét. A PSG jelenleg stabilan áll a választási küszöb felett, és még nőhet is a támogatottsága. Fennáll a lehetősége annak, hogy a legerősebb ellenzéki erővé válik, másrészt a választásokon történő kötelező részvételről szóló híresztelések miatt azzal is meggyanúsíthatják, hogy készen áll kompromisszumot kötni a hatalommal‟, magyarázta Pejić.

Nem lépné át a cenzust a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja (PUPS), de a Szerb Patrióta Szövetség (SPAS) és a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) sem, amennyiben nem állapodnak meg a koalícióról, amelyről korábban tárgyaltak, de úgy tűnik, nem tudtak egyezségre jutni, tette hozzá Pejić. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia az államiság napját ünnepli - illusztráció
2020. FEBRUÁR 15.
[ 8:03 ]
Szerbiában évente 247 ezer tonna élelmiszer végzi hulladékként, míg egy átlagos háztartás mintegy 35 kilogramm élelmiszert dob el. A feltételezések szerint ugyanennyit dobnak el a kereskedelmi láncok, a vendéglátó-ipari helyek és a gyártók. Szerbiában nincs törvényileg szabályozva az élelmiszer-adományozás, ezért a...
2020. FEBRUÁR 14.
[ 13:59 ]
Belgrád és Pristina képviselői ma szándéknyilatkozatot írtak alá Münchenben a Belgrád és Pristina közötti vasúti összeköttetés és autópálya létrehozásáról, tették közzé ma Aleksandar Vučić szerb elnök Instagram-profilján. „Vučić elnök ma részt vett Münchenben a Belgrád és Pristina közötti vasúti...
2020. FEBRUÁR 14.
[ 13:03 ]
Az amerikaik határozottan és erőteljesen ragaszkodnak a pótvámok azonnali eltörléséhez, közölte Aleksandar Vučić szerb államfő miután tárgyalt Richard Grenell amerikai különmegbízottal, és kiemelte: ezek a megbeszélések sosem könnyűek Szerbia számára. „Kifejezetten jelentős, hogy Amerika határozottan és...
2020. FEBRUÁR 13.
[ 21:35 ]
Beolvasás folyamatban