Szerbia
Ezer polgárból három takarékoskodik a bankban

A felmérések szerint Szerbiában ezer polgárból csupán kettőnek vagy háromnak van megtakarítása a bankban. Egyharmaduknak marad valamennyi pénze a hónap végén, így azt be tudnák fizetni egy takarékszámlára, írja a Dnevnik.

Igaz, hogy a kamat alacsony, de a polgárok legalább biztonságban tudnák pénzüket a betörőktől. A becslések szerint összesen 3,5 milliárd eurót tartogatnak a szerbiai polgárok otthon a "szalmazsákban". Ugyanakkor a takarékszámlákon lévő pénz összege meghaladja a 10 milliárd eurót.

A médiában gyakran olvashatunk betöréses lopásokról, hiszen a tolvajok is tudják, kifigyelik, hogy melyik háznak a lakói nem tartózkodnak otthon, illetve hogy hol tartják a pénzüket. A polgárok éppen ezért egyre gyakrabban vásárolnak beépített széfeket, zárakat, megfigyelő kamerákat és riasztóberendezéseket.

A közgazdászok azt tanácsolják, hogy a pénzt számlákon őrizzék a polgárok, mert így az forog, és a hosszabb időre letétbe helyezett összeggel még kereshetnek is, igaz, nem sokat.

Közép- és Kelet-Európa országaiban a legtöbb pénzt az osztrákok hagyják a bankban takarékletét formájában, havi 240 eurót. A sor végén Szerbia polgárai kullognak, havi mintegy 37 euróval. (Dnevnik)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mától működnek a szabácsi piacok - illusztráció
2020. ÁPRILIS 3.
[ 10:35 ]
A szerbiai szabálysértési bíróságok összesen több mint 64,4 millió dinár összegben szabtak ki pénzbírságot a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett kijárási tilalom első 12 napja alatt. Összesen 1338, különböző korú személyt bírságoltak meg, 50 ezer és 150 ezer dinár közötti összeggel,...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 10:34 ]
A hétvégén a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések keretében meghosszabbítják a kijárási tilalmat Szerbiában. Szombaton 13 és hétfő hajnali 5 között senki nem hagyhatja el otthonát. A nyugdíjasok a már szokásos vasárnap hajnali bevásárlást most is lebonyolíthatják, a többiek viszont...
2020. ÁPRILIS 2.
[ 20:56 ]
A Szerb Katonaság eddig 30 személyt, tartalékost hívott be katonai szolgálatra Újvidéken és ugyanennyit Belgrádban, áll a honvédelmi minisztériumnak a Szabad Európa Rádióhoz eljuttatott írásbeli nyilatkozatában. “Megjegyezzük, hogy ezek a személyek annak idején civil szolgálatot teljesítettek az egészségházakban és...
2020. ÁPRILIS 2.
[ 19:52 ]
Beolvasás folyamatban