Szerbia
Ezer polgárból három takarékoskodik a bankban

A felmérések szerint Szerbiában ezer polgárból csupán kettőnek vagy háromnak van megtakarítása a bankban. Egyharmaduknak marad valamennyi pénze a hónap végén, így azt be tudnák fizetni egy takarékszámlára, írja a Dnevnik.

Igaz, hogy a kamat alacsony, de a polgárok legalább biztonságban tudnák pénzüket a betörőktől. A becslések szerint összesen 3,5 milliárd eurót tartogatnak a szerbiai polgárok otthon a "szalmazsákban". Ugyanakkor a takarékszámlákon lévő pénz összege meghaladja a 10 milliárd eurót.

A médiában gyakran olvashatunk betöréses lopásokról, hiszen a tolvajok is tudják, kifigyelik, hogy melyik háznak a lakói nem tartózkodnak otthon, illetve hogy hol tartják a pénzüket. A polgárok éppen ezért egyre gyakrabban vásárolnak beépített széfeket, zárakat, megfigyelő kamerákat és riasztóberendezéseket.

A közgazdászok azt tanácsolják, hogy a pénzt számlákon őrizzék a polgárok, mert így az forog, és a hosszabb időre letétbe helyezett összeggel még kereshetnek is, igaz, nem sokat.

Közép- és Kelet-Európa országaiban a legtöbb pénzt az osztrákok hagyják a bankban takarékletét formájában, havi 240 eurót. A sor végén Szerbia polgárai kullognak, havi mintegy 37 euróval. (Dnevnik)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia az államiság napját ünnepli - illusztráció
2020. FEBRUÁR 15.
[ 8:03 ]
Szerbiában évente 247 ezer tonna élelmiszer végzi hulladékként, míg egy átlagos háztartás mintegy 35 kilogramm élelmiszert dob el. A feltételezések szerint ugyanennyit dobnak el a kereskedelmi láncok, a vendéglátó-ipari helyek és a gyártók. Szerbiában nincs törvényileg szabályozva az élelmiszer-adományozás, ezért a...
2020. FEBRUÁR 14.
[ 13:59 ]
Belgrád és Pristina képviselői ma szándéknyilatkozatot írtak alá Münchenben a Belgrád és Pristina közötti vasúti összeköttetés és autópálya létrehozásáról, tették közzé ma Aleksandar Vučić szerb elnök Instagram-profilján. „Vučić elnök ma részt vett Münchenben a Belgrád és Pristina közötti vasúti...
2020. FEBRUÁR 14.
[ 13:03 ]
Az amerikaik határozottan és erőteljesen ragaszkodnak a pótvámok azonnali eltörléséhez, közölte Aleksandar Vučić szerb államfő miután tárgyalt Richard Grenell amerikai különmegbízottal, és kiemelte: ezek a megbeszélések sosem könnyűek Szerbia számára. „Kifejezetten jelentős, hogy Amerika határozottan és...
2020. FEBRUÁR 13.
[ 21:35 ]
Beolvasás folyamatban