Szerbia
Ezer szakképesítés nélküli tanár tanított az elmúlt tanévben

A szerb oktatási minisztérium adatai szerint tavaly ezer szakképesítés nélküli tanár tanított mintegy 27 ezer általános iskolás diákot, írja a Večernje novosti.

Annak érdekében, hogy megoldják az egyes tantárgyak esetében felmerülő tanárhiányt,

a minisztérium pályázatot készít elő a másod- és harmadéves egyetemisták támogatására a fizika, matematika, informatika szakokon, valamint a szerb, az angol, továbbá a német nyelv és irodalmi szakon azzal a feltétellel, hogy tanulmányaik befejezése után hajlandóak iskolában dolgozni.

Az oktatási minisztérium azt szeretné, ha a 12 ezer dináros havi ösztöndíjjal megmutathatná az egyetemistáknak, hogy mennyire fontos a tanári szakma.

A lap szerint az említett tantárgyakat olyan tanárok adják elő, akik nem rendelkeznek megfelelő szakképesítéssel.

A minisztérium adatai szerint szakképesítés nélkül tanít az iskolákban 457 matematikatanár, 239 fizikatanár, 109 informatikatanár, 133 német- és 48 angoltanár.

A legrosszabb volt a helyzet Nagybecskerekn, a legjobb pedig Kragujevacon, írja a Novosti.

A pontos adatok viszont akkor lesznek elérhetőek, ha végre létrehozzák az oktatásban az egységes információs rendszert.

„A minisztérium annak érdekében, hogy minél inkább átlássa ezt a problémát, arra kérte az iskolákat, hogy továbbítsa a szakképesítés nélkül tanító tanárok adatait. Ezeket a tanárokat főként meghatározott időszakra alkalmazzák, és többnyire helyettesítő tanárként dolgoznak az általános iskolákban. A minisztérium jövő év elején, az egyetemekkel karöltve megszervezi az első továbbképzést ezen tanárok számára matematika és fizika szakon, mivel az elsődleges adatok szerint ezeken a területeken van a legnagyobb probléma”, nyilatkozta a Večernje novostinak a minisztérium egyik illetékese. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kritikus
2019. SZEPTEMBER 12. [ 14:41 ]

Először elvették a fizetésük 20% akkor amikor a tanügyben volt a legkisseb fizetések! Majd csodálkoznak, hogy nem vonzó a tanügy! Egyetemet végzett kezdő tanár 35000 Din fizetést kap miközben a "szociális" segély is majdnem ekkora összegű! A tanárokra kiszabott adminisztrációs terhéktől mentesen. És akkor még nem is beszéltünk az akarnok igazgatókról és jogvédőkről. Egy kóbor kutyának nagyobb jogai vannak mint egy tanárnak. Ki akar itt tanár lenni?


Az elmúlt 24 órában 4024 személyt teszteltek Szerbiában, és 48 esetben mutatták ki a koronavírus fertőzést. Egy személy belehalt a szövődményekbe – írják a covid19.rs oldalon közzétett összesítésben. 470 fertőzöttet ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 15-en vannak. 6910-en már kigyógyultak a kórból.
2020. JÚNIUS 4.
[ 16:33 ]
Mladen Šarčević oktatási miniszter bemutatta a középiskolai oktatásra és nevelésre, valamint az élethosszig tartó tanulásra vonatkozó keretstratégiát, a 2027-ig terjedő időszakra. A miniszter kiemelte: a legnagyobb változás a középiskolai oktatást érinti, ezt ugyanis kötelezővé tennék. „Most az általános iskola...
2020. JÚNIUS 4.
[ 14:38 ]
A szerbiai polgárok számára a korlátozásokról és a karanténról szóló határozatot az Olaszországba történő belépéskor június 15-én hozhatják meg, vagy legkésőbb a hónap végéig, nyilatkozta Belgrádban Carlo Lo Cascio olasz nagykövet. A Prva televíziónak elmondta: meggyőződése szerint meg fogják hozni ezt a...
2020. JÚNIUS 4.
[ 12:43 ]
Beolvasás folyamatban