Szerbia
Ezer szakképesítés nélküli tanár tanított az elmúlt tanévben

A szerb oktatási minisztérium adatai szerint tavaly ezer szakképesítés nélküli tanár tanított mintegy 27 ezer általános iskolás diákot, írja a Večernje novosti.

Annak érdekében, hogy megoldják az egyes tantárgyak esetében felmerülő tanárhiányt,

a minisztérium pályázatot készít elő a másod- és harmadéves egyetemisták támogatására a fizika, matematika, informatika szakokon, valamint a szerb, az angol, továbbá a német nyelv és irodalmi szakon azzal a feltétellel, hogy tanulmányaik befejezése után hajlandóak iskolában dolgozni.

Az oktatási minisztérium azt szeretné, ha a 12 ezer dináros havi ösztöndíjjal megmutathatná az egyetemistáknak, hogy mennyire fontos a tanári szakma.

A lap szerint az említett tantárgyakat olyan tanárok adják elő, akik nem rendelkeznek megfelelő szakképesítéssel.

A minisztérium adatai szerint szakképesítés nélkül tanít az iskolákban 457 matematikatanár, 239 fizikatanár, 109 informatikatanár, 133 német- és 48 angoltanár.

A legrosszabb volt a helyzet Nagybecskerekn, a legjobb pedig Kragujevacon, írja a Novosti.

A pontos adatok viszont akkor lesznek elérhetőek, ha végre létrehozzák az oktatásban az egységes információs rendszert.

„A minisztérium annak érdekében, hogy minél inkább átlássa ezt a problémát, arra kérte az iskolákat, hogy továbbítsa a szakképesítés nélkül tanító tanárok adatait. Ezeket a tanárokat főként meghatározott időszakra alkalmazzák, és többnyire helyettesítő tanárként dolgoznak az általános iskolákban. A minisztérium jövő év elején, az egyetemekkel karöltve megszervezi az első továbbképzést ezen tanárok számára matematika és fizika szakon, mivel az elsődleges adatok szerint ezeken a területeken van a legnagyobb probléma”, nyilatkozta a Večernje novostinak a minisztérium egyik illetékese. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kritikus
2019. SZEPTEMBER 12. [ 14:41 ]

Először elvették a fizetésük 20% akkor amikor a tanügyben volt a legkisseb fizetések! Majd csodálkoznak, hogy nem vonzó a tanügy! Egyetemet végzett kezdő tanár 35000 Din fizetést kap miközben a "szociális" segély is majdnem ekkora összegű! A tanárokra kiszabott adminisztrációs terhéktől mentesen. És akkor még nem is beszéltünk az akarnok igazgatókról és jogvédőkről. Egy kóbor kutyának nagyobb jogai vannak mint egy tanárnak. Ki akar itt tanár lenni?


Szerbia az államiság napját ünnepli - illusztráció
2020. FEBRUÁR 15.
[ 8:03 ]
Szerbiában évente 247 ezer tonna élelmiszer végzi hulladékként, míg egy átlagos háztartás mintegy 35 kilogramm élelmiszert dob el. A feltételezések szerint ugyanennyit dobnak el a kereskedelmi láncok, a vendéglátó-ipari helyek és a gyártók. Szerbiában nincs törvényileg szabályozva az élelmiszer-adományozás, ezért a...
2020. FEBRUÁR 14.
[ 13:59 ]
Belgrád és Pristina képviselői ma szándéknyilatkozatot írtak alá Münchenben a Belgrád és Pristina közötti vasúti összeköttetés és autópálya létrehozásáról, tették közzé ma Aleksandar Vučić szerb elnök Instagram-profilján. „Vučić elnök ma részt vett Münchenben a Belgrád és Pristina közötti vasúti...
2020. FEBRUÁR 14.
[ 13:03 ]
Az amerikaik határozottan és erőteljesen ragaszkodnak a pótvámok azonnali eltörléséhez, közölte Aleksandar Vučić szerb államfő miután tárgyalt Richard Grenell amerikai különmegbízottal, és kiemelte: ezek a megbeszélések sosem könnyűek Szerbia számára. „Kifejezetten jelentős, hogy Amerika határozottan és...
2020. FEBRUÁR 13.
[ 21:35 ]
Beolvasás folyamatban