Szerbia
Ezer szakképesítés nélküli tanár tanított az elmúlt tanévben

A szerb oktatási minisztérium adatai szerint tavaly ezer szakképesítés nélküli tanár tanított mintegy 27 ezer általános iskolás diákot, írja a Večernje novosti.

Annak érdekében, hogy megoldják az egyes tantárgyak esetében felmerülő tanárhiányt,

a minisztérium pályázatot készít elő a másod- és harmadéves egyetemisták támogatására a fizika, matematika, informatika szakokon, valamint a szerb, az angol, továbbá a német nyelv és irodalmi szakon azzal a feltétellel, hogy tanulmányaik befejezése után hajlandóak iskolában dolgozni.

Az oktatási minisztérium azt szeretné, ha a 12 ezer dináros havi ösztöndíjjal megmutathatná az egyetemistáknak, hogy mennyire fontos a tanári szakma.

A lap szerint az említett tantárgyakat olyan tanárok adják elő, akik nem rendelkeznek megfelelő szakképesítéssel.

A minisztérium adatai szerint szakképesítés nélkül tanít az iskolákban 457 matematikatanár, 239 fizikatanár, 109 informatikatanár, 133 német- és 48 angoltanár.

A legrosszabb volt a helyzet Nagybecskerekn, a legjobb pedig Kragujevacon, írja a Novosti.

A pontos adatok viszont akkor lesznek elérhetőek, ha végre létrehozzák az oktatásban az egységes információs rendszert.

„A minisztérium annak érdekében, hogy minél inkább átlássa ezt a problémát, arra kérte az iskolákat, hogy továbbítsa a szakképesítés nélkül tanító tanárok adatait. Ezeket a tanárokat főként meghatározott időszakra alkalmazzák, és többnyire helyettesítő tanárként dolgoznak az általános iskolákban. A minisztérium jövő év elején, az egyetemekkel karöltve megszervezi az első továbbképzést ezen tanárok számára matematika és fizika szakon, mivel az elsődleges adatok szerint ezeken a területeken van a legnagyobb probléma”, nyilatkozta a Večernje novostinak a minisztérium egyik illetékese. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kritikus
2019. SZEPTEMBER 12. [ 14:41 ]

Először elvették a fizetésük 20% akkor amikor a tanügyben volt a legkisseb fizetések! Majd csodálkoznak, hogy nem vonzó a tanügy! Egyetemet végzett kezdő tanár 35000 Din fizetést kap miközben a "szociális" segély is majdnem ekkora összegű! A tanárokra kiszabott adminisztrációs terhéktől mentesen. És akkor még nem is beszéltünk az akarnok igazgatókról és jogvédőkről. Egy kóbor kutyának nagyobb jogai vannak mint egy tanárnak. Ki akar itt tanár lenni?


Brnabić találkozott Merkellel Berlinben - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 18.
[ 15:01 ]
Dušan Janjić, az etnikai kapcsolatok fórumának tagja kijelentette, hogy minden bizonnyal új formában folytatódhat a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, amelybe „új diplomáciai játékosokat is bekapcsolnak majd”, ideértve Oroszországot is. A Politikának adott interjújában Janjić kiemelte, hogy Matthew Palmer amerikai...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 12:10 ]
Nem lesz többé ingyenes minden banknál a számlák elektronikus úton történő befizetése, amelyet korábban úgy reklámoztak, mint a befizetés egyszerűbb és olcsóbb módját, hiszen nem számoltak fel kezelési költséget. A napokban az egyik legismertebb bank a Société Générale ügyfelei azzal szembesültek, hogy az...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 11:50 ]
Miután Andrej Babiš cseh miniszterelnök nem formális tárgyalást folytatott Miloš Zemannal, Csehország elnökével, kijelentette: biztosan fontolóra veszik a külpolitikai koordinációs testület ülésén Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlensége elismerésének kérdését. „Az elnök a parlament rezolúciójára...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 10:49 ]
Beolvasás folyamatban