Szerbia
Vučić a Vatikánban: Szeretném, ha Ferenc pápa Szerbiába látogatna

Aleksandar Vučić szerb államfő ma a Vatikánban találkozott Ferenc pápával, a római katolikus egyház vezetőjével, akinek Szerbia nevében megköszönte a Szentszék következetes álláspontját Koszovó kérdésével, valamint Szerbia európai integrációs törekvéseinek támogatásával kapcsolatban.

A szerb államfő kijelentette: szeretné, ha Ferenc pápa Szerbiába látogatna, de ehhez a szerb ortodox egyház beleegyezésére is szükség van. Kiemelte továbbá, hogy a találkozón átadta a pápának Irinej szerb pátriárka üdvözletét, a római katolikus egyházfő pedig több alkalommal is kijelentette, hogy mennyire tiszteli a Irinejt.

Vučić értékelése szerint a Vatikán komoly politikát folytat és továbbra is kiáll eddigi álláspontja mellett, vagyis nem ismeri el Koszovó függetlenségét, viszont a szerbek és az albánok közötti békés megoldást szorgalmazza.

Vučić azt is elmondta, hogy a szerbek és horvátok másként tekintenek a múltbéli eseményekre, viszont mindkét népnek a jövővel kell foglalkoznia, ebben pedig fontos szerep jut a Szentszéknek is.

A szerb államfő közölte, hogy a találkozón szó volt a Szerbiában élő katolikusok helyzetéről, a vagyonvisszaszármaztatásról és az adókérdésekről is. Meggyőződése szerint lehetőség van arra, hogy még többet tegyenek az országban élő katolikus polgárok helyzetének javítása érdekében.

A találkozón a bilaterális kérdésekről, Szerbia európai integrációjáról, valamint a regionális és nemzetközi együttműködésről is tárgyaltak.

Vučić kiemelte, hogy Szerbia és a római katolikus egyház együttműködése nagyon jó és konstruktív, majd arra is emlékeztetett, hogy jövőre lesz száz éve annak, hogy létrejött a diplomáciai kapcsolat. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Brnabić találkozott Merkellel Berlinben - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 18.
[ 15:01 ]
Dušan Janjić, az etnikai kapcsolatok fórumának tagja kijelentette, hogy minden bizonnyal új formában folytatódhat a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd, amelybe „új diplomáciai játékosokat is bekapcsolnak majd”, ideértve Oroszországot is. A Politikának adott interjújában Janjić kiemelte, hogy Matthew Palmer amerikai...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 12:10 ]
Nem lesz többé ingyenes minden banknál a számlák elektronikus úton történő befizetése, amelyet korábban úgy reklámoztak, mint a befizetés egyszerűbb és olcsóbb módját, hiszen nem számoltak fel kezelési költséget. A napokban az egyik legismertebb bank a Société Générale ügyfelei azzal szembesültek, hogy az...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 11:50 ]
Miután Andrej Babiš cseh miniszterelnök nem formális tárgyalást folytatott Miloš Zemannal, Csehország elnökével, kijelentette: biztosan fontolóra veszik a külpolitikai koordinációs testület ülésén Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlensége elismerésének kérdését. „Az elnök a parlament rezolúciójára...
2019. SZEPTEMBER 17.
[ 10:49 ]
Beolvasás folyamatban