Szerbia
Vučić a Vatikánban: Szeretném, ha Ferenc pápa Szerbiába látogatna

Aleksandar Vučić szerb államfő ma a Vatikánban találkozott Ferenc pápával, a római katolikus egyház vezetőjével, akinek Szerbia nevében megköszönte a Szentszék következetes álláspontját Koszovó kérdésével, valamint Szerbia európai integrációs törekvéseinek támogatásával kapcsolatban.

A szerb államfő kijelentette: szeretné, ha Ferenc pápa Szerbiába látogatna, de ehhez a szerb ortodox egyház beleegyezésére is szükség van. Kiemelte továbbá, hogy a találkozón átadta a pápának Irinej szerb pátriárka üdvözletét, a római katolikus egyházfő pedig több alkalommal is kijelentette, hogy mennyire tiszteli a Irinejt.

Vučić értékelése szerint a Vatikán komoly politikát folytat és továbbra is kiáll eddigi álláspontja mellett, vagyis nem ismeri el Koszovó függetlenségét, viszont a szerbek és az albánok közötti békés megoldást szorgalmazza.

Vučić azt is elmondta, hogy a szerbek és horvátok másként tekintenek a múltbéli eseményekre, viszont mindkét népnek a jövővel kell foglalkoznia, ebben pedig fontos szerep jut a Szentszéknek is.

A szerb államfő közölte, hogy a találkozón szó volt a Szerbiában élő katolikusok helyzetéről, a vagyonvisszaszármaztatásról és az adókérdésekről is. Meggyőződése szerint lehetőség van arra, hogy még többet tegyenek az országban élő katolikus polgárok helyzetének javítása érdekében.

A találkozón a bilaterális kérdésekről, Szerbia európai integrációjáról, valamint a regionális és nemzetközi együttműködésről is tárgyaltak.

Vučić kiemelte, hogy Szerbia és a római katolikus egyház együttműködése nagyon jó és konstruktív, majd arra is emlékeztetett, hogy jövőre lesz száz éve annak, hogy létrejött a diplomáciai kapcsolat. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia az államiság napját ünnepli - illusztráció
2020. FEBRUÁR 15.
[ 8:03 ]
Szerbiában évente 247 ezer tonna élelmiszer végzi hulladékként, míg egy átlagos háztartás mintegy 35 kilogramm élelmiszert dob el. A feltételezések szerint ugyanennyit dobnak el a kereskedelmi láncok, a vendéglátó-ipari helyek és a gyártók. Szerbiában nincs törvényileg szabályozva az élelmiszer-adományozás, ezért a...
2020. FEBRUÁR 14.
[ 13:59 ]
Belgrád és Pristina képviselői ma szándéknyilatkozatot írtak alá Münchenben a Belgrád és Pristina közötti vasúti összeköttetés és autópálya létrehozásáról, tették közzé ma Aleksandar Vučić szerb elnök Instagram-profilján. „Vučić elnök ma részt vett Münchenben a Belgrád és Pristina közötti vasúti...
2020. FEBRUÁR 14.
[ 13:03 ]
Az amerikaik határozottan és erőteljesen ragaszkodnak a pótvámok azonnali eltörléséhez, közölte Aleksandar Vučić szerb államfő miután tárgyalt Richard Grenell amerikai különmegbízottal, és kiemelte: ezek a megbeszélések sosem könnyűek Szerbia számára. „Kifejezetten jelentős, hogy Amerika határozottan és...
2020. FEBRUÁR 13.
[ 21:35 ]
Beolvasás folyamatban