Szerbia
Vučić a Vatikánban: Szeretném, ha Ferenc pápa Szerbiába látogatna

Aleksandar Vučić szerb államfő ma a Vatikánban találkozott Ferenc pápával, a római katolikus egyház vezetőjével, akinek Szerbia nevében megköszönte a Szentszék következetes álláspontját Koszovó kérdésével, valamint Szerbia európai integrációs törekvéseinek támogatásával kapcsolatban.

A szerb államfő kijelentette: szeretné, ha Ferenc pápa Szerbiába látogatna, de ehhez a szerb ortodox egyház beleegyezésére is szükség van. Kiemelte továbbá, hogy a találkozón átadta a pápának Irinej szerb pátriárka üdvözletét, a római katolikus egyházfő pedig több alkalommal is kijelentette, hogy mennyire tiszteli a Irinejt.

Vučić értékelése szerint a Vatikán komoly politikát folytat és továbbra is kiáll eddigi álláspontja mellett, vagyis nem ismeri el Koszovó függetlenségét, viszont a szerbek és az albánok közötti békés megoldást szorgalmazza.

Vučić azt is elmondta, hogy a szerbek és horvátok másként tekintenek a múltbéli eseményekre, viszont mindkét népnek a jövővel kell foglalkoznia, ebben pedig fontos szerep jut a Szentszéknek is.

A szerb államfő közölte, hogy a találkozón szó volt a Szerbiában élő katolikusok helyzetéről, a vagyonvisszaszármaztatásról és az adókérdésekről is. Meggyőződése szerint lehetőség van arra, hogy még többet tegyenek az országban élő katolikus polgárok helyzetének javítása érdekében.

A találkozón a bilaterális kérdésekről, Szerbia európai integrációjáról, valamint a regionális és nemzetközi együttműködésről is tárgyaltak.

Vučić kiemelte, hogy Szerbia és a római katolikus egyház együttműködése nagyon jó és konstruktív, majd arra is emlékeztetett, hogy jövőre lesz száz éve annak, hogy létrejött a diplomáciai kapcsolat. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mától működnek a szabácsi piacok - illusztráció
2020. ÁPRILIS 3.
[ 10:35 ]
A szerbiai szabálysértési bíróságok összesen több mint 64,4 millió dinár összegben szabtak ki pénzbírságot a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett kijárási tilalom első 12 napja alatt. Összesen 1338, különböző korú személyt bírságoltak meg, 50 ezer és 150 ezer dinár közötti összeggel,...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 10:34 ]
A hétvégén a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések keretében meghosszabbítják a kijárási tilalmat Szerbiában. Szombaton 13 és hétfő hajnali 5 között senki nem hagyhatja el otthonát. A nyugdíjasok a már szokásos vasárnap hajnali bevásárlást most is lebonyolíthatják, a többiek viszont...
2020. ÁPRILIS 2.
[ 20:56 ]
A Szerb Katonaság eddig 30 személyt, tartalékost hívott be katonai szolgálatra Újvidéken és ugyanennyit Belgrádban, áll a honvédelmi minisztériumnak a Szabad Európa Rádióhoz eljuttatott írásbeli nyilatkozatában. “Megjegyezzük, hogy ezek a személyek annak idején civil szolgálatot teljesítettek az egészségházakban és...
2020. ÁPRILIS 2.
[ 19:52 ]
Beolvasás folyamatban