Szerbia
Megtartották a büszkeségnapi felvonulást Belgrádban
Incidensek nélkül, de szélsőségesek tüntetésével zajlott a rendezvény

A büszkeség hetének lezárásaként Nem mondok le róla szlogennel tartották meg vasárnap délután a büszkeségnapi (Pride) felvonulást Belgrádban. A felvonulást ellenzők egy csoportja megpróbálta elállni a felvonulók útját, s összetűzésbe keveredtek a csendőrséggel. Több személyt előállítottak.

A jó hangulatú felvonulás a Milan király utcában kezdődött, a felvonulók, akik valamivel több mint ezren vannak, transzparenseket és szivárvány színű zászlókat vittek. A résztvevőket a Sándor király sugárút és a Takovói utca kereszteződésén szélsőségesek várták, akik már órákkal a felvonulás kezdete előtt megjelentek, ám a jelentések szerint a találkozás bekiabálásokkal, de incidensek nélkül zajlott, a rendőrség a felvonulók és az ellenzők között állt.

Goran Miletić, a belgrádi Pride egyik szervezője korábban elmondta, a követelések évek óta ugyanazok: erőteljesebb közdelem az LMBT-közösség tagjaival szembeni diszkrimináció és erőszak ellen, az azonos neműek közötti, bejegyzett élettársi kapcsolatról és a nemi identitásról szóló törvény meghozatala.

A melegfelvonuláson Ana Brnabić kormányfő és élettársa, Milica Đurđić is részt vett. A miniszterelnök elmondta, a Pride megszervezése fontos Szerbiának, s hozzátette, ezen a napon ismét a szeretet, a béke és a tolerancia üzenetét közvetítik, amelyek olyan értékek, amelyeket országunkban őrizni és népszerűsíteni kell. Leszögezte, Szerbia jó irányba halad, a társadalom toleránsabbá válik, azonban még mindig számos problémával szembesülnek az LMBT-közösség tagjai.

A felvonuláson számos közéleti személyiség, köztük Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője és Kyle Scott, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete is jelen volt.

A szerb fővárosban 2001-ben tartották az első Pride-ot, sikertelenül, ugyanis hulligánok brutálisan rátámadtak a résztvevőkre. Ezután 2010-ben tartottak ismét melegfelvonulást, de a rendőrök és a hulligánok között összecsapásokra került sor, sok rendőr megsérült, s jelentős anyagi kár keletkezett Belgrádban. 2014-ben már nagyobb incidensek nélkül sikerült megtartani a felvonulást, ahogy az ezt követő években is. (Tanjug, N1, Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Johanna
2019. SZEPTEMBER 18. [ 14:00 ]

Van még egy negatív kommentem a Pride napi fölvonulással kapcsolatban, ha kérhetem, azt is ismét nyilvánossá tenni.:)) köszönöm.

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2019. SZEPTEMBER 18. [ 14:19 ]
Sajnos annak a hozzászólásnak a hangvétele nem teszi lehetővé a megjelenést a VajdaságMa oldalán. Kérem, olvassa el a kommenteléssel kapcsolatos kérésünket! Az oldal alsó részében található (következő linken érhető el: https://www.vajma.info/kommenteles).

Johanna
2019. SZEPTEMBER 18. [ 13:08 ]

Nagyon nagyszerűen kitalálták a melegfelvonulást itt nálunk is. Csak így tovább, gratulálok a szervezőknek!


Johanna
2019. SZEPTEMBER 17. [ 16:55 ]

Ez nem büszkeség, ez szégyen.


Cinike
2019. SZEPTEMBER 16. [ 11:25 ]

Nyíltan meleg kormányfőnk van, aki párjával együtt gyermeket vállalt nem olyan rég, a sajtó szerint. Mi volna az a "számos probléma" ami miatt ezek után még mindig fel kell vonulni?


Aleksandar Vučić államfő ma kijelentette, hogy hatalmas nyomásra számít a koszovói kérdés megoldása kapcsán, ezért fontos, hogy Szerbiának a választások után erős kormánya legyen. „De hogy könnyű dolga lesz-e Szerbiának, teljesen biztos, hogy nem‟, tette hozzá Vučić és ismét kiemelte: ebben a folyamatban Szerbia...
2020. JÚNIUS 4.
[ 20:36 ]
Az elmúlt 24 órában 4024 személyt teszteltek Szerbiában, és 48 esetben mutatták ki a koronavírus fertőzést. Egy személy belehalt a szövődményekbe – írják a covid19.rs oldalon közzétett összesítésben. 470 fertőzöttet ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 15-en vannak. 6910-en már kigyógyultak a kórból.
2020. JÚNIUS 4.
[ 16:33 ]
Mladen Šarčević oktatási miniszter bemutatta a középiskolai oktatásra és nevelésre, valamint az élethosszig tartó tanulásra vonatkozó keretstratégiát, a 2027-ig terjedő időszakra. A miniszter kiemelte: a legnagyobb változás a középiskolai oktatást érinti, ezt ugyanis kötelezővé tennék. „Most az általános iskola...
2020. JÚNIUS 4.
[ 14:38 ]
Beolvasás folyamatban