Szerbia
Megtartották a büszkeségnapi felvonulást Belgrádban
Incidensek nélkül, de szélsőségesek tüntetésével zajlott a rendezvény
Betűméret:             

A büszkeség hetének lezárásaként Nem mondok le róla szlogennel tartották meg vasárnap délután a büszkeségnapi (Pride) felvonulást Belgrádban. A felvonulást ellenzők egy csoportja megpróbálta elállni a felvonulók útját, s összetűzésbe keveredtek a csendőrséggel. Több személyt előállítottak.

A jó hangulatú felvonulás a Milan király utcában kezdődött, a felvonulók, akik valamivel több mint ezren vannak, transzparenseket és szivárvány színű zászlókat vittek. A résztvevőket a Sándor király sugárút és a Takovói utca kereszteződésén szélsőségesek várták, akik már órákkal a felvonulás kezdete előtt megjelentek, ám a jelentések szerint a találkozás bekiabálásokkal, de incidensek nélkül zajlott, a rendőrség a felvonulók és az ellenzők között állt.

Goran Miletić, a belgrádi Pride egyik szervezője korábban elmondta, a követelések évek óta ugyanazok: erőteljesebb közdelem az LMBT-közösség tagjaival szembeni diszkrimináció és erőszak ellen, az azonos neműek közötti, bejegyzett élettársi kapcsolatról és a nemi identitásról szóló törvény meghozatala.

A melegfelvonuláson Ana Brnabić kormányfő és élettársa, Milica Đurđić is részt vett. A miniszterelnök elmondta, a Pride megszervezése fontos Szerbiának, s hozzátette, ezen a napon ismét a szeretet, a béke és a tolerancia üzenetét közvetítik, amelyek olyan értékek, amelyeket országunkban őrizni és népszerűsíteni kell. Leszögezte, Szerbia jó irányba halad, a társadalom toleránsabbá válik, azonban még mindig számos problémával szembesülnek az LMBT-közösség tagjai.

A felvonuláson számos közéleti személyiség, köztük Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője és Kyle Scott, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete is jelen volt.

A szerb fővárosban 2001-ben tartották az első Pride-ot, sikertelenül, ugyanis hulligánok brutálisan rátámadtak a résztvevőkre. Ezután 2010-ben tartottak ismét melegfelvonulást, de a rendőrök és a hulligánok között összecsapásokra került sor, sok rendőr megsérült, s jelentős anyagi kár keletkezett Belgrádban. 2014-ben már nagyobb incidensek nélkül sikerült megtartani a felvonulást, ahogy az ezt követő években is. (Tanjug, N1, Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Johanna
2019. SZEPTEMBER 18. [ 14:00 ]

Van még egy negatív kommentem a Pride napi fölvonulással kapcsolatban, ha kérhetem, azt is ismét nyilvánossá tenni.:)) köszönöm.

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2019. SZEPTEMBER 18. [ 14:19 ]
Sajnos annak a hozzászólásnak a hangvétele nem teszi lehetővé a megjelenést a VajdaságMa oldalán. Kérem, olvassa el a kommenteléssel kapcsolatos kérésünket! Az oldal alsó részében található (következő linken érhető el: https://www.vajma.info/kommenteles).

Johanna
2019. SZEPTEMBER 18. [ 13:08 ]

Nagyon nagyszerűen kitalálták a melegfelvonulást itt nálunk is. Csak így tovább, gratulálok a szervezőknek!


Johanna
2019. SZEPTEMBER 17. [ 16:55 ]

Ez nem büszkeség, ez szégyen.


Cinike
2019. SZEPTEMBER 16. [ 11:25 ]

Nyíltan meleg kormányfőnk van, aki párjával együtt gyermeket vállalt nem olyan rég, a sajtó szerint. Mi volna az a "számos probléma" ami miatt ezek után még mindig fel kell vonulni?


Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban