Szerbia
Mali: Már decemberben 500 euró lesz az átlagbér

Siniša Mali pénzügyminiszter kijelentette, arra számít, hogy az átlagbér már decemberben meghaladja az 500 eurót.

A Blic napilapnak adott interjúban elmondta, a közszférában novembertől emelkednek a bérek, vagyis decemberben már magasabb fizetést kapnak kézhez a dolgozók.

„Folyamatban vannak a tárgyalások az IMF-fel, de bátorít minket a költségvetési többlet, amely augusztusban 46,6 milliárd dinárt tett ki” – mondta Mali.

Leszögezte, Aleksandar Vučić elnök bejelentése szerint az egészségügyi dolgozók, a nővérek és az orvosok kapják a legnagyobb béremelést.

A következő évtől a vállalatok is további ötszázalékos emelést adhatnak, valamint minden nyugdíjas 5-5,5 százalékos emelést kap, mégpedig a svájci modell alapján. Hozzátette, az elkövetkező hetekben derül ki, pontosan mekkora emelés várható.

December 1-je körül minden nyugdíjas 5000 dináros egyszeri segélyt kap, a nyugdíjak pedig január 1-jétől lesznek magasabbak, ismételte meg a tárcavezető.

A következő évi költségvetésben a közberuházásokon lesz a hangsúly, erre a célra 250 milliárd dinárt különítettek el, mondta.

A jövő évre négyszázalékos gazdasági növekedést jeleztek előre, az összes beruházás növekedése pedig 9,2 százalék lesz, míg a várakozások szerint a munkanélküliségi arány egyszámjegyűre csökken, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. SZEPTEMBER 16. [ 11:37 ]

Ehhez elég lesz a közszférában dolgozók átlagnál nagyobb fizetését megemelni és máris jó a statisztika. Az alacsony béka feneke alatt levő bérek pedig maradhatnak. Egy öregotthonban elég nehéz körülmények között dolgozó nővér fizetése 28.000 dinár, mondhatnánk minimálbér. Az átlag pedig a statisztika szerint a duplája lesz. A kérdés, ez a nővér boldogabb lesz és jobban fog élni, ha a statisztika jókat mutat?


Aleksandar Vučić államfő ma kijelentette, hogy hatalmas nyomásra számít a koszovói kérdés megoldása kapcsán, ezért fontos, hogy Szerbiának a választások után erős kormánya legyen. „De hogy könnyű dolga lesz-e Szerbiának, teljesen biztos, hogy nem‟, tette hozzá Vučić és ismét kiemelte: ebben a folyamatban Szerbia...
2020. JÚNIUS 4.
[ 20:36 ]
Az elmúlt 24 órában 4024 személyt teszteltek Szerbiában, és 48 esetben mutatták ki a koronavírus fertőzést. Egy személy belehalt a szövődményekbe – írják a covid19.rs oldalon közzétett összesítésben. 470 fertőzöttet ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 15-en vannak. 6910-en már kigyógyultak a kórból.
2020. JÚNIUS 4.
[ 16:33 ]
Mladen Šarčević oktatási miniszter bemutatta a középiskolai oktatásra és nevelésre, valamint az élethosszig tartó tanulásra vonatkozó keretstratégiát, a 2027-ig terjedő időszakra. A miniszter kiemelte: a legnagyobb változás a középiskolai oktatást érinti, ezt ugyanis kötelezővé tennék. „Most az általános iskola...
2020. JÚNIUS 4.
[ 14:38 ]
Beolvasás folyamatban