Szerbia
Mali: Már decemberben 500 euró lesz az átlagbér

Siniša Mali pénzügyminiszter kijelentette, arra számít, hogy az átlagbér már decemberben meghaladja az 500 eurót.

A Blic napilapnak adott interjúban elmondta, a közszférában novembertől emelkednek a bérek, vagyis decemberben már magasabb fizetést kapnak kézhez a dolgozók.

„Folyamatban vannak a tárgyalások az IMF-fel, de bátorít minket a költségvetési többlet, amely augusztusban 46,6 milliárd dinárt tett ki” – mondta Mali.

Leszögezte, Aleksandar Vučić elnök bejelentése szerint az egészségügyi dolgozók, a nővérek és az orvosok kapják a legnagyobb béremelést.

A következő évtől a vállalatok is további ötszázalékos emelést adhatnak, valamint minden nyugdíjas 5-5,5 százalékos emelést kap, mégpedig a svájci modell alapján. Hozzátette, az elkövetkező hetekben derül ki, pontosan mekkora emelés várható.

December 1-je körül minden nyugdíjas 5000 dináros egyszeri segélyt kap, a nyugdíjak pedig január 1-jétől lesznek magasabbak, ismételte meg a tárcavezető.

A következő évi költségvetésben a közberuházásokon lesz a hangsúly, erre a célra 250 milliárd dinárt különítettek el, mondta.

A jövő évre négyszázalékos gazdasági növekedést jeleztek előre, az összes beruházás növekedése pedig 9,2 százalék lesz, míg a várakozások szerint a munkanélküliségi arány egyszámjegyűre csökken, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. SZEPTEMBER 16. [ 11:37 ]

Ehhez elég lesz a közszférában dolgozók átlagnál nagyobb fizetését megemelni és máris jó a statisztika. Az alacsony béka feneke alatt levő bérek pedig maradhatnak. Egy öregotthonban elég nehéz körülmények között dolgozó nővér fizetése 28.000 dinár, mondhatnánk minimálbér. Az átlag pedig a statisztika szerint a duplája lesz. A kérdés, ez a nővér boldogabb lesz és jobban fog élni, ha a statisztika jókat mutat?


A Belgrádban működő kereskedelmi láncok készen állnak arra, hogy január elsejétől alkalmazzák a városi képviselő-testület döntését, amely betiltja a műanyag zacskók használatát. Belgrád azok közé a városok közé tartozik Európában, amelyek elsőként döntöttek e mellett a lépés mellett, Vajdaságban pedig 2020...
2019. OKTÓBER 17.
[ 11:06 ]
Ana Brnabić szerb kormányfő, aki múlt héten vált a Szerb Haladó Párt (SNS) tagjává, elmondta: nincs szüksége funkcióra a párton belül, inkább a fiatalokkal foglalkozna. A Večernje novostinak nyilatkozva kijelentette, hogy a Szerb Haladó Párt „az emberekkel törődik és nem a népszerűséggel”, valamint hogy „a pártok...
2019. OKTÓBER 16.
[ 11:44 ]
Reggel 5 óra 50 perckor a koszovói különleges alakulatok több mint száz tagja 25 páncélozott- és tehergépkocsival behatolt Koszovó északi részébe, tudta meg a Tanjug. Az akció oka ismeretlen. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) helyi tudósítójának beszámolója szerint a különleges egység tagjai a reggeli...
2019. OKTÓBER 16.
[ 8:25 ]
Beolvasás folyamatban