Szerbia
Novembertől 8-15 százalékos béremelés a szerbiai közszférában

A szerb kormány elfogadta a közszférában november 1-jétől esedékes béremelésről szóló határozatot, s átlagosan 8-15 százalékkal nőnek a fizetések, jelentette be Ana Brnabić kormányfő.

A legnagyobb béremelést az egészségügyi nővérek és technikusok kapják, vagyis 15 százalékot, míg az orvosok 10 százalékos fizetésnövekedésre számíthatnak, ahogy a tudományok és a művelődés területén dolgozók is.

A tanügyi dolgozók, a bírák, az ügyészek, a bíróságokon és ügyészségeken, a szociális védelmi intézményekben dolgozók, valamint a biztonsági szolgálatok és erők tagjai kilencszázalékos emelést kapnak, az államigazgatásban foglalkoztatottak bére pedig nyolc százalékkal nő.

A nyugdíjasok december 1-jétől 5000 ezer dináros egyszeri segélyt kapnak.

„Még mindig dolgozunk a 2020. évi költségvetésen, de arra törekszünk, hogy a nyugdíjak legalább öt százalékkal emelkedjenek január 1-jétől” – mondta a miniszterelnök.

Arról is beszélt, hogy Szerbiának küzdenie kell azért, hogy megtartsa az egészségügyi dolgozókat és az orvosokat, s ezt a folytonos béremeléssel teszi, valamint egymillió eurót fektet az egészségügyi infrastruktúrába, a klinikai központokban, a kórházakba.

Siniša Mali pénzügyminiszter korábban a Blic napilapnak adott interjúban elmondta, arra számít, hogy az átlagbér már decemberben meghaladja az 500 eurót. (Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Belgrádban működő kereskedelmi láncok készen állnak arra, hogy január elsejétől alkalmazzák a városi képviselő-testület döntését, amely betiltja a műanyag zacskók használatát. Belgrád azok közé a városok közé tartozik Európában, amelyek elsőként döntöttek e mellett a lépés mellett, Vajdaságban pedig 2020...
2019. OKTÓBER 17.
[ 11:06 ]
Ana Brnabić szerb kormányfő, aki múlt héten vált a Szerb Haladó Párt (SNS) tagjává, elmondta: nincs szüksége funkcióra a párton belül, inkább a fiatalokkal foglalkozna. A Večernje novostinak nyilatkozva kijelentette, hogy a Szerb Haladó Párt „az emberekkel törődik és nem a népszerűséggel”, valamint hogy „a pártok...
2019. OKTÓBER 16.
[ 11:44 ]
Reggel 5 óra 50 perckor a koszovói különleges alakulatok több mint száz tagja 25 páncélozott- és tehergépkocsival behatolt Koszovó északi részébe, tudta meg a Tanjug. Az akció oka ismeretlen. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) helyi tudósítójának beszámolója szerint a különleges egység tagjai a reggeli...
2019. OKTÓBER 16.
[ 8:25 ]
Beolvasás folyamatban