Szerbia
Novembertől 8-15 százalékos béremelés a szerbiai közszférában

A szerb kormány elfogadta a közszférában november 1-jétől esedékes béremelésről szóló határozatot, s átlagosan 8-15 százalékkal nőnek a fizetések, jelentette be Ana Brnabić kormányfő.

A legnagyobb béremelést az egészségügyi nővérek és technikusok kapják, vagyis 15 százalékot, míg az orvosok 10 százalékos fizetésnövekedésre számíthatnak, ahogy a tudományok és a művelődés területén dolgozók is.

A tanügyi dolgozók, a bírák, az ügyészek, a bíróságokon és ügyészségeken, a szociális védelmi intézményekben dolgozók, valamint a biztonsági szolgálatok és erők tagjai kilencszázalékos emelést kapnak, az államigazgatásban foglalkoztatottak bére pedig nyolc százalékkal nő.

A nyugdíjasok december 1-jétől 5000 ezer dináros egyszeri segélyt kapnak.

„Még mindig dolgozunk a 2020. évi költségvetésen, de arra törekszünk, hogy a nyugdíjak legalább öt százalékkal emelkedjenek január 1-jétől” – mondta a miniszterelnök.

Arról is beszélt, hogy Szerbiának küzdenie kell azért, hogy megtartsa az egészségügyi dolgozókat és az orvosokat, s ezt a folytonos béremeléssel teszi, valamint egymillió eurót fektet az egészségügyi infrastruktúrába, a klinikai központokban, a kórházakba.

Siniša Mali pénzügyminiszter korábban a Blic napilapnak adott interjúban elmondta, arra számít, hogy az átlagbér már decemberben meghaladja az 500 eurót. (Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić államfő ma kijelentette, hogy hatalmas nyomásra számít a koszovói kérdés megoldása kapcsán, ezért fontos, hogy Szerbiának a választások után erős kormánya legyen. „De hogy könnyű dolga lesz-e Szerbiának, teljesen biztos, hogy nem‟, tette hozzá Vučić és ismét kiemelte: ebben a folyamatban Szerbia...
2020. JÚNIUS 4.
[ 20:36 ]
Az elmúlt 24 órában 4024 személyt teszteltek Szerbiában, és 48 esetben mutatták ki a koronavírus fertőzést. Egy személy belehalt a szövődményekbe – írják a covid19.rs oldalon közzétett összesítésben. 470 fertőzöttet ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 15-en vannak. 6910-en már kigyógyultak a kórból.
2020. JÚNIUS 4.
[ 16:33 ]
Mladen Šarčević oktatási miniszter bemutatta a középiskolai oktatásra és nevelésre, valamint az élethosszig tartó tanulásra vonatkozó keretstratégiát, a 2027-ig terjedő időszakra. A miniszter kiemelte: a legnagyobb változás a középiskolai oktatást érinti, ezt ugyanis kötelezővé tennék. „Most az általános iskola...
2020. JÚNIUS 4.
[ 14:38 ]
Beolvasás folyamatban