Szerbia
Vučić és Erdogan az együttműködés elmélyítéséről
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb elnök katonai tiszteletadással fogadta ma Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki kétnapos szerbiai látogatását kezdte meg.

A két elnököt a Szerb Hadsereg gárdája köszöntötte a szerb himnusz felcsendülése kíséretében, a török elnök tiszteletére pedig díszsortűz is volt.

Vučić és Erdogan ezután köszöntötték Szerbia és Törökország miniszterekből álló küldöttségét is.

A két államfő meggyőződését fejezte ki, hogy az elmúlt években fellendülő kétoldalú kapcsolatok és a gazdasági együttműködés még jobb lesz a jövőben.

A négyszemközti találkozó kezdetén Vučić reményét fejezte ki, hogy Erdogan mostani, második szerbiai látogatása még gyümölcsözőbb lesz.

A szerb államfő emlékeztetett, hogy a két ország közötti áruforgalom 2017-ben 830 millió euró értékben valósult meg, s már akkor megállapították, hogy meg kell haladnia az egymilliárd eurót, ami a tavalyi év végén meg is történt. Erdogan meggyőződését fejezte, hogy az áruforgalom meghaladhatja a 1,5 milliárd eurót.

Vučić megjegyezte, holnap a bosznia-hercegovinai vezetőkkel is tárgyalnak, Erdogan pedig leszögezte, hogy a Belgrád–Szarajevó autópálya, amely építésének a hivatalos megkezdésén a három ország vezetője is részt vesz holnap, a béke és a barátság útja lesz Szerbia és Bosznia-Hercegovina között.

A szerb államfő köszönetet mondott a török államfőnek a nagyon jó kétoldalú kapcsolatért, amelyet Erdogan a szerb sajtónak adott interjúkban a modern történelem legjobbjaként értékelt.

„Örömmel tölt el minket, hogy vendégül láthatjuk önöket Szerbiában. Érezzék magukat otthon” – üzente Vučić, Erdogan pedig megköszönte neki a vendégszeretetet.

Szerbia és Törökország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 140. évfordulóját.

A látogatás – a bejelentett jelentős beruházások okán – nagyon fontos Szerbia és a szerb gazdaság, de a régió számára is, különösen a Belgrád és Szarajevó közötti autópálya tekintetében.

Kapcsolódó cikk:

Vučić: Törökország és Szerbia kapcsolata minden korábbinál jobb

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miloš Vučević védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök ma meglátogatta a szerb hadsereg erőit a Pešter ideiglenes gyakorlótéren, ahol a Vihar 2024 közös taktikai ​​gyakorlat keretében ​​gyakorlatoznak a lövészekkel. A Vihar 2024 gyakorlatot Aleksandar Vučić köztársasági elnök, a szerb hadsereg...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 20:34 ]
A Vedd el a nyugtát és nyerj nyereményjáték idei első fordulójára – amelyre április 8-a óta lehet regisztrálni – ma 14 óráig 10.042.870 nyugtát küldtek be. Ebben a körben az első sorsolást május 11-én tartják, és az előző fordulókhoz hasonlóan a polgárok nem borítékban küldik be a nyugtákat, hanem...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 19:10 ]
A népirtás áldozatainak és tanúinak egyesülete, valamint a Srebrenica és Žepa Enklávé Édesanyáinak Mozgalom felszólította Bosznia-Hercegovina ügyészségét, valamint a Bosznia-Hercegovinai Föderáció ügyészségét, hogy folytassanak vizsgálatot Aleksandar Vučić ellen, írja a Beta. Kérték továbbá, hogy Milorad Dodik...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 18:09 ]
Beolvasás folyamatban