Szerbia
Vučić és Erdogan az együttműködés elmélyítéséről

Aleksandar Vučić szerb elnök katonai tiszteletadással fogadta ma Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki kétnapos szerbiai látogatását kezdte meg.

A két elnököt a Szerb Hadsereg gárdája köszöntötte a szerb himnusz felcsendülése kíséretében, a török elnök tiszteletére pedig díszsortűz is volt.

Vučić és Erdogan ezután köszöntötték Szerbia és Törökország miniszterekből álló küldöttségét is.

A két államfő meggyőződését fejezte ki, hogy az elmúlt években fellendülő kétoldalú kapcsolatok és a gazdasági együttműködés még jobb lesz a jövőben.

A négyszemközti találkozó kezdetén Vučić reményét fejezte ki, hogy Erdogan mostani, második szerbiai látogatása még gyümölcsözőbb lesz.

A szerb államfő emlékeztetett, hogy a két ország közötti áruforgalom 2017-ben 830 millió euró értékben valósult meg, s már akkor megállapították, hogy meg kell haladnia az egymilliárd eurót, ami a tavalyi év végén meg is történt. Erdogan meggyőződését fejezte, hogy az áruforgalom meghaladhatja a 1,5 milliárd eurót.

Vučić megjegyezte, holnap a bosznia-hercegovinai vezetőkkel is tárgyalnak, Erdogan pedig leszögezte, hogy a Belgrád–Szarajevó autópálya, amely építésének a hivatalos megkezdésén a három ország vezetője is részt vesz holnap, a béke és a barátság útja lesz Szerbia és Bosznia-Hercegovina között.

A szerb államfő köszönetet mondott a török államfőnek a nagyon jó kétoldalú kapcsolatért, amelyet Erdogan a szerb sajtónak adott interjúkban a modern történelem legjobbjaként értékelt.

„Örömmel tölt el minket, hogy vendégül láthatjuk önöket Szerbiában. Érezzék magukat otthon” – üzente Vučić, Erdogan pedig megköszönte neki a vendégszeretetet.

Szerbia és Törökország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 140. évfordulóját.

A látogatás – a bejelentett jelentős beruházások okán – nagyon fontos Szerbia és a szerb gazdaság, de a régió számára is, különösen a Belgrád és Szarajevó közötti autópálya tekintetében.

Kapcsolódó cikk:

Vučić: Törökország és Szerbia kapcsolata minden korábbinál jobb

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb államfő ma elmondta, hogy a koszovói probléma megoldása érdekében a nyugati szövetségesek egyeztetni fogják álláspontjaikat, de nem tudja, hogy milyen formában értesítik majd őket. „Teljesen mindegy, hogy az amerikaiak vagy az európaiak jelennek-e meg először, az álláspontokat egyeztetni...
2020. FEBRUÁR 27.
[ 16:06 ]
Szerbiában ma első alkalommal bonyolították le a mobiltelefonos IPS QR-kóddal történő vásárlást. Az első ilyen jellegű tranzakciót Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) kormányzója végezte el. A mobiltelefonos fizetésre a Mercator S objektumában került sor, ahol a bankkormányzó elmondta, hogy számára...
2020. FEBRUÁR 27.
[ 13:28 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma beszélgetett Timothy Fraserrel, az Egyesült Királyság hadereje védelmi központjának parancsnok-helyettesével a kétoldalú együttműködés fejlesztéséről a védelem és a biztonság területén, valamint a régióban uralkodó helyzetről. „Szerbia mindig a békés és stabil Balkán...
2020. FEBRUÁR 27.
[ 11:46 ]
Beolvasás folyamatban