Szerbia
Vučić és Erdogan az együttműködés elmélyítéséről

Aleksandar Vučić szerb elnök katonai tiszteletadással fogadta ma Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki kétnapos szerbiai látogatását kezdte meg.

A két elnököt a Szerb Hadsereg gárdája köszöntötte a szerb himnusz felcsendülése kíséretében, a török elnök tiszteletére pedig díszsortűz is volt.

Vučić és Erdogan ezután köszöntötték Szerbia és Törökország miniszterekből álló küldöttségét is.

A két államfő meggyőződését fejezte ki, hogy az elmúlt években fellendülő kétoldalú kapcsolatok és a gazdasági együttműködés még jobb lesz a jövőben.

A négyszemközti találkozó kezdetén Vučić reményét fejezte ki, hogy Erdogan mostani, második szerbiai látogatása még gyümölcsözőbb lesz.

A szerb államfő emlékeztetett, hogy a két ország közötti áruforgalom 2017-ben 830 millió euró értékben valósult meg, s már akkor megállapították, hogy meg kell haladnia az egymilliárd eurót, ami a tavalyi év végén meg is történt. Erdogan meggyőződését fejezte, hogy az áruforgalom meghaladhatja a 1,5 milliárd eurót.

Vučić megjegyezte, holnap a bosznia-hercegovinai vezetőkkel is tárgyalnak, Erdogan pedig leszögezte, hogy a Belgrád–Szarajevó autópálya, amely építésének a hivatalos megkezdésén a három ország vezetője is részt vesz holnap, a béke és a barátság útja lesz Szerbia és Bosznia-Hercegovina között.

A szerb államfő köszönetet mondott a török államfőnek a nagyon jó kétoldalú kapcsolatért, amelyet Erdogan a szerb sajtónak adott interjúkban a modern történelem legjobbjaként értékelt.

„Örömmel tölt el minket, hogy vendégül láthatjuk önöket Szerbiában. Érezzék magukat otthon” – üzente Vučić, Erdogan pedig megköszönte neki a vendégszeretetet.

Szerbia és Törökország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 140. évfordulóját.

A látogatás – a bejelentett jelentős beruházások okán – nagyon fontos Szerbia és a szerb gazdaság, de a régió számára is, különösen a Belgrád és Szarajevó közötti autópálya tekintetében.

Kapcsolódó cikk:

Vučić: Törökország és Szerbia kapcsolata minden korábbinál jobb

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában a szegénységi kockázat 2018-ban 24,3 százalékos volt, vagyis 1,4 százalékkal alacsonyabb, mint 2017-ben, közölte a Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS). Az intézet szerint a szegénységi kockázat nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy polgár szegény, hanem nagyobb a kockázata annak, hogy az legyen. Ebbe a...
2019. OKTÓBER 17.
[ 11:41 ]
A Belgrádban működő kereskedelmi láncok készen állnak arra, hogy január elsejétől alkalmazzák a városi képviselő-testület döntését, amely betiltja a műanyag zacskók használatát. Belgrád azok közé a városok közé tartozik Európában, amelyek elsőként döntöttek e mellett a lépés mellett, Vajdaságban pedig 2020...
2019. OKTÓBER 17.
[ 11:06 ]
Ana Brnabić szerb kormányfő, aki múlt héten vált a Szerb Haladó Párt (SNS) tagjává, elmondta: nincs szüksége funkcióra a párton belül, inkább a fiatalokkal foglalkozna. A Večernje novostinak nyilatkozva kijelentette, hogy a Szerb Haladó Párt „az emberekkel törődik és nem a népszerűséggel”, valamint hogy „a pártok...
2019. OKTÓBER 16.
[ 11:44 ]
Beolvasás folyamatban