Szerbia
Megkezdődött a szerb pártok közötti párbeszéd Fleckenstein közvetítésével

Ma délután 15 óra után kezdődött meg a parlamenti és a parlamenten kívüli pártok első megbeszélése, amelyen Knut Fleckenstein, az Európai Parlament képviselője közvetít.

Ez az első találkozó, a tervek szerint további kettőre kerül még sor az év végéig, a mai megbeszélésnek pedig két ülésszakasza van, ahol a képviselőcsoportok vezetői és a pártok képviselői fejenként 5 percet kapnak a felszólalásra.

Az EP másik képviselője, Eduard Kukan nem vesz részt az egyeztetésen.

A megbeszélés házigazdája Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke, de megfigyelőként részt vesz Sem Fabrizi, az EU belgrádi küldöttségének vezetője, Miloš Popović, aki Ana Brnabić kormányfő kabinetjének vezetője, Bojan Klačar, a Cesid képviselője és Milan Antonojević, a Nyílt Társadalom Alap képviselője.

Az ülésen részt vesznek továbbá a hatalmi koalíció képviselői, Vladimir Orlić és Vladimir Đukanović a Szerb Haladó Pártból, Đorđe Milićević és Žarko Obradović a Szerbiai Szocialista Pártból, Đorđe Komlenski, Bojan Torbica és Milija Miletić a Szocialista Mozgalom, a Népi Parasztpárt és az Egyesült Parasztpár képviselői, valamint Marijan Rističević és Milorad Mijatović, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt képviselői, illetve Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia elnöke.

Az ellenzéki képviselők közül megjelent Boris Tadić, az SDS elnöke és Marko Đurišić, az SDS képviselői csoportjának vezetője, Čedomir Jovanović, az LDP elnöke, Nenad Čanak az LSV vezetője, Zoran Živković az Új Párt elnöke és a párt tisztviselője Aris Movsesijan, míg a Modern Szerbia Pártjából Tatjana Macura és Vladimir Đurić jelentek meg, az SDA Sandžaka pártból pedig Enis Imamović.

A Európai Parlament küldötteivel való tárgyalásra eljöttek a parlamenten kívüli pártok képviselői is, így Aleksandar Šapić, a Szerb Patrióta Szövetség elnöke, valamint a Szabad Polgárok Mozgalmából Pavle Grbović, Petar Miletić és Natan Albahari.

A tárgyaláson jelen van Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2019. OKTÓBER 10. [ 13:55 ]

Talán egyszer a többpártrendszer elönyeit is kihasnynáljuk.


A szerbiai Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) június 12. és 19. között próbaösszeírást hajt végre a mezőgazdaságban. Az összeírás a jövő évi mezőgazdasági összeírás előkészületeinek keretébe tartozik. A végrehajtáshoz alkalmazott összeírók kötelessége előzőleg elvégezni egy online...
2020. JÚNIUS 5.
[ 12:16 ]
A várakozások szerint az Avdullah Hoti vezette új koszovói kormány visszavonja Albin Kurti volt miniszterelnök döntését a reciprocitás elvéről, írja a Zëri. „Ezt megtesszük annak érdekében, hogy megnyílhasson a brüsszeli párbeszéd útja” – mondta Hoti a KoSSev jelentése szerint. A köztévének adott interjúban...
2020. JÚNIUS 5.
[ 9:56 ]
Június 8-ig, vagyis hétfőig mindenkinek kifizetik a 100 eurós egyszeri segélyt, amire ma éjfélig lehet jelentkezni, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter. „Több mint négymillióan jelentkeztek online, az 1,9 millió nyugdíjasnak és szociális segélyben részesülőnek pedig automatikusan átutaltuk a pénzt” – mondta...
2020. JÚNIUS 5.
[ 9:29 ]
Beolvasás folyamatban