Szerbia
Az Önrendelkezés és a DSK alakít kormányt Koszovóban: Nem futunk a Szerb Lista után

Albin Kurti, az Önrendelkezés párt vezetője és Vjosa Osmani, a Koszovói Demokratikus Szövetség (DSK) kormányfő-jelöltje befejezték első tárgyalásukat, amelyen e két párt koalícióra lépéséről tárgyaltak a vasárnapi választások után. Csökkentett összetételű kormányt jelentettek be, valamint azt, hogy nem fogják erőltetni a koalícióra lépést a Szerb Listával, jelenti a KoSSev.

A vasárnap megtartott parlamenti választásokon első és második helyen végzett pártok képviselői ma, valamivel dél után ültek tárgyalóasztalhoz.

A megbeszélés előtt Kurti bejelentette, hogy „az új kormány kezdetéről‟ tárgyalnak, valamint hogy az Önrendelkezés és a DSK „megvédik az országot a gonosztól‟, közölte a KoSSev.

A megbeszélés után Osmani kijelentette, hogy az elvekről egyeztetett Kurtival, de a részletekről még nem esett szó, majd hozzátette: nem tartják igazságosnak, hogy közöljék a jövőbeli kormány tagjainak nevét még mielőtt hivatalosan kihirdetnék a szavazás eredményeit.

„Ma volt az első találkozónk, amelyen a közös kormány lehetőségeiről tárgyaltunk, miután egy jó választási folyamat van mögöttünk. A legfontosabb az, hogy mindkét fél érdekelt a közös kormányzásban és abban, hogy Koszovó polgárainak érdekeiben dolgozzon. Azzal kezdtük, hogy csökkenteni fogjuk a minisztériumok számát‟, magyarázta Osmani.

Kurti reményét fejezte ki, hogy jóváhagyják a választási eredményeket.

„A polgárok iránti tiszteletből elvárjuk a végleges eredmények jóváhagyását, valamint a több mint 20 ezer feltételes szavazat eredményeit‟, tette hozzá Kurti.

A két pártvezető nem jelentette be azt sem, hogy ki lehet a következő kormányfő, de Kurti elmondta, hogy közösen fognak kormányozni.

„Közösen fogunk kormányozni. Nem fogunk politikai kereskedelemmel foglalkozni, mint ahogy azt alkalmuk volt látni a PAN koalícióval. Radikálisan transzparensek leszünk‟, jelentette be Kurti.

Amellett, hogy csupán 12 minisztériuma lesz, az új kormány tiszteletben tartja majd azt is, hogy a nőknek 30 százalékban kell jelen lenniük.

Az egyetlen szerb parlamenti pártnak, a Szerb Listának az új kormányban betöltött szerepéről szólva Kurti és Osmani azt mondták, hogy előbb fognak találkozni a többi politikai opcióval, mint a Szerb Lista képviselőivel.

„Alkotmányos kötelezettségünk, hogy legyen egy miniszterünk a szerb közösségből, ha 12 minisztériumunk van. Mi tiszteletben fogjuk tartani Koszovó Alkotmányát, de nem fogunk elsőként a Szerb Listához futni úgy, hogy közben nem találkozunk a listán kívüli szerbekkel, akikkel szemben egy újabb igazságtalanság történt, mert szabálytalanságok történtek a választási folyamat során, amelyeket a nemzetközi megfigyelők is megállapítottak. Tehát először velük fogunk tárgyalni, vagyis azokkal a szerbekkel, akik elismerik a Köztársaságot és államunk függetlenségét, akikre Belgrád megpróbál nyomást gyakorolni‟, mondta Kurti.

Osmani és Kurti bejelentették, hogy az elkövetkező napokban ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. (KoSSev, N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma bezár a belgrádi vásárcsarnokban kialakított ideiglenes Covid-kórház- jelentette Goran Bojović, az intézmény igazgatója. Jelenleg 103 fertőzöttet kezelnek ott. A betegeket a mladenovaci kórházba szállítják át. Működése során a vásárcsarnokban megközelítőleg 1300 beteget ápoltak, róluk 620 egészségügyi...
2020. JÚNIUS 4.
[ 10:50 ]
Ma kezdik meg a második minimálbér kifizetését több mint egy millió foglalkoztatott számára, és még egyszer fizetik ki azt, mégpedig július első hetében. A dolgozónként mintegy 30 ezer dináros összeg közel 232 ezer vállalat számlájára érkezik meg, amelyek igényelték az állam ezen fajta támogatását. Ezekre a...
2020. JÚNIUS 4.
[ 9:03 ]
Az elmúlt 24 órában Szerbiában senki sem vesztette életét a koronavírus-fertőzés következtében, közölte a covid19.rs honlapján az egészségügyi minisztérium. A járvány kezdete óta 245 a halálos áldozatok száma az országban. A legutóbbi helyzetjelentés óta 5.110 személyt teszteltek Szerbiában, ebből 69-nél...
2020. JÚNIUS 3.
[ 16:24 ]
Beolvasás folyamatban