Szerbia
Az Önrendelkezés és a DSK alakít kormányt Koszovóban: Nem futunk a Szerb Lista után

Albin Kurti, az Önrendelkezés párt vezetője és Vjosa Osmani, a Koszovói Demokratikus Szövetség (DSK) kormányfő-jelöltje befejezték első tárgyalásukat, amelyen e két párt koalícióra lépéséről tárgyaltak a vasárnapi választások után. Csökkentett összetételű kormányt jelentettek be, valamint azt, hogy nem fogják erőltetni a koalícióra lépést a Szerb Listával, jelenti a KoSSev.

A vasárnap megtartott parlamenti választásokon első és második helyen végzett pártok képviselői ma, valamivel dél után ültek tárgyalóasztalhoz.

A megbeszélés előtt Kurti bejelentette, hogy „az új kormány kezdetéről‟ tárgyalnak, valamint hogy az Önrendelkezés és a DSK „megvédik az országot a gonosztól‟, közölte a KoSSev.

A megbeszélés után Osmani kijelentette, hogy az elvekről egyeztetett Kurtival, de a részletekről még nem esett szó, majd hozzátette: nem tartják igazságosnak, hogy közöljék a jövőbeli kormány tagjainak nevét még mielőtt hivatalosan kihirdetnék a szavazás eredményeit.

„Ma volt az első találkozónk, amelyen a közös kormány lehetőségeiről tárgyaltunk, miután egy jó választási folyamat van mögöttünk. A legfontosabb az, hogy mindkét fél érdekelt a közös kormányzásban és abban, hogy Koszovó polgárainak érdekeiben dolgozzon. Azzal kezdtük, hogy csökkenteni fogjuk a minisztériumok számát‟, magyarázta Osmani.

Kurti reményét fejezte ki, hogy jóváhagyják a választási eredményeket.

„A polgárok iránti tiszteletből elvárjuk a végleges eredmények jóváhagyását, valamint a több mint 20 ezer feltételes szavazat eredményeit‟, tette hozzá Kurti.

A két pártvezető nem jelentette be azt sem, hogy ki lehet a következő kormányfő, de Kurti elmondta, hogy közösen fognak kormányozni.

„Közösen fogunk kormányozni. Nem fogunk politikai kereskedelemmel foglalkozni, mint ahogy azt alkalmuk volt látni a PAN koalícióval. Radikálisan transzparensek leszünk‟, jelentette be Kurti.

Amellett, hogy csupán 12 minisztériuma lesz, az új kormány tiszteletben tartja majd azt is, hogy a nőknek 30 százalékban kell jelen lenniük.

Az egyetlen szerb parlamenti pártnak, a Szerb Listának az új kormányban betöltött szerepéről szólva Kurti és Osmani azt mondták, hogy előbb fognak találkozni a többi politikai opcióval, mint a Szerb Lista képviselőivel.

„Alkotmányos kötelezettségünk, hogy legyen egy miniszterünk a szerb közösségből, ha 12 minisztériumunk van. Mi tiszteletben fogjuk tartani Koszovó Alkotmányát, de nem fogunk elsőként a Szerb Listához futni úgy, hogy közben nem találkozunk a listán kívüli szerbekkel, akikkel szemben egy újabb igazságtalanság történt, mert szabálytalanságok történtek a választási folyamat során, amelyeket a nemzetközi megfigyelők is megállapítottak. Tehát először velük fogunk tárgyalni, vagyis azokkal a szerbekkel, akik elismerik a Köztársaságot és államunk függetlenségét, akikre Belgrád megpróbál nyomást gyakorolni‟, mondta Kurti.

Osmani és Kurti bejelentették, hogy az elkövetkező napokban ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. (KoSSev, N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Belgrádban működő kereskedelmi láncok készen állnak arra, hogy január elsejétől alkalmazzák a városi képviselő-testület döntését, amely betiltja a műanyag zacskók használatát. Belgrád azok közé a városok közé tartozik Európában, amelyek elsőként döntöttek e mellett a lépés mellett, Vajdaságban pedig 2020...
2019. OKTÓBER 17.
[ 11:06 ]
Ana Brnabić szerb kormányfő, aki múlt héten vált a Szerb Haladó Párt (SNS) tagjává, elmondta: nincs szüksége funkcióra a párton belül, inkább a fiatalokkal foglalkozna. A Večernje novostinak nyilatkozva kijelentette, hogy a Szerb Haladó Párt „az emberekkel törődik és nem a népszerűséggel”, valamint hogy „a pártok...
2019. OKTÓBER 16.
[ 11:44 ]
Reggel 5 óra 50 perckor a koszovói különleges alakulatok több mint száz tagja 25 páncélozott- és tehergépkocsival behatolt Koszovó északi részébe, tudta meg a Tanjug. Az akció oka ismeretlen. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) helyi tudósítójának beszámolója szerint a különleges egység tagjai a reggeli...
2019. OKTÓBER 16.
[ 8:25 ]
Beolvasás folyamatban