Szerbia
Brnabić: Nincs szükségem pártfunkcióra

Ana Brnabić szerb kormányfő, aki múlt héten vált a Szerb Haladó Párt (SNS) tagjává, elmondta: nincs szüksége funkcióra a párton belül, inkább a fiatalokkal foglalkozna.

A Večernje novostinak nyilatkozva kijelentette, hogy a Szerb Haladó Párt „az emberekkel törődik és nem a népszerűséggel”, valamint hogy „a pártok többségének az a célja, hogy győzzön a választásokon, az SNS célja viszont, hogy jobbá tegye Szerbiát”.

A szerb kormányfő, aki tíz nap múlva megy Oroszországba, hogy aláírja a megállapodást az Eurázsiai Gazdasági Unióval, kiemelte: ez a szerződés gazdasági és nem politikai egyezmény, ezért Szerbia érdekében áll annak megkötése.

„Ez nem ellentétes az EU érdekeivel, hanem kiegészíti azokat, mert Szerbia egy olyan ország, amely elkötelezett az EU-tagság mellett, ami azt jelenti, hogy az Európai Unió érdeke is, hogy Szerbia gazdaságilag erősebb legyen. Amíg nem vagyunk az Európai Unió tagjai, addig szabadkereskedelmi megállapodást köthetünk más országokkal és csoportosulásokkal”, mondta Brnabić.

A szerb kormányfő szerint a Brexit, valamint Európa gazdasági lassulása kihívást jelentenek az Európai Uniónak, amely kihatással lesz Szerbia uniós csatlakozására is. Hozzátette: Szerbiának az EU-ban a helye, mert az unió képezi az ország legnagyobb kiviteli piacát.

Brnabić elmondta, hogy miközben közeledik kormánya mandátumának vége, a legfontosabb az, hogy megőrizzék az eddigi irányelveket, valamint hogy „nincs megállás és nincs pihenés”.

Arra a kérdésre, hogy közvetlen kapcsolatban van-e Zorana Mihajlović kormányalelnökkel, Brnabić azt választolta „természetesen”.

Arra a kérdésre pedig, hogy vannak-e olyan dolgok, amelyekben nem ért egyet Aleksandar Vučić szerb államfővel, elmondta: gyakran „emotívan és teljesen őszintén” reagál, és már megtanulta, hogy a politikában „nem szabad elhamarkodottan reagálni, még ha gyorsan is kell döntéseket hozni”.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mladen Šarčević oktatási miniszter bemutatta a középiskolai oktatásra és nevelésre, valamint az élethosszig tartó tanulásra vonatkozó keretstratégiát, a 2027-ig terjedő időszakra. A miniszter kiemelte: a legnagyobb változás a középiskolai oktatást érinti, ezt ugyanis kötelezővé tennék. „Most az általános iskola...
2020. JÚNIUS 4.
[ 14:38 ]
A szerbiai polgárok számára a korlátozásokról és a karanténról szóló határozatot az Olaszországba történő belépéskor június 15-én hozhatják meg, vagy legkésőbb a hónap végéig, nyilatkozta Belgrádban Carlo Lo Cascio olasz nagykövet. A Prva televíziónak elmondta: meggyőződése szerint meg fogják hozni ezt a...
2020. JÚNIUS 4.
[ 12:43 ]
Ma bezár a belgrádi vásárcsarnokban kialakított ideiglenes Covid-kórház- jelentette Goran Bojović, az intézmény igazgatója. Jelenleg 103 fertőzöttet kezelnek ott. A betegeket a mladenovaci kórházba szállítják át. Működése során a vásárcsarnokban megközelítőleg 1300 beteget ápoltak, róluk 620 egészségügyi...
2020. JÚNIUS 4.
[ 10:50 ]
Beolvasás folyamatban