Szerbia
Január elsejétől vászontáskával az üzletekbe Belgrádban
Mennyibe kerülnek a papír-, a biológiailag lebomló és a pamut zacskók?

A Belgrádban működő kereskedelmi láncok készen állnak arra, hogy január elsejétől alkalmazzák a városi képviselő-testület döntését, amely betiltja a műanyag zacskók használatát.

Belgrád azok közé a városok közé tartozik Európában, amelyek elsőként döntöttek e mellett a lépés mellett, Vajdaságban pedig 2020 végétől várható a hasonló intézkedések bevezetése.

Mióta két évvel ezelőtt elindult a műanyag zacskók használatának csökkentését célzó kampány és megkezdték a nejlonzacskók használatának megfizettetését, a polgárok az így keletkezett többletkiadás miatt panaszkodtak, de gyorsan feltalálták magukat. Sokan rászoktak arra, hogy táskát vagy vászonszatyrot vigyenek magukkal a vásárláskor, amely a többség számára gyakorlattá fog válni az elkövetkező években, ha szeretnének megspórolni egy-két dinárt, írja a Večernje novosti.

Szerbiában az elsők között a DM vállalat vonta vissza a műanyag zacskókat az üzleteiből október 14-én. A vásárlók ezekben az üzletekben 15 dinárért vásárolhatnak papírzacskót, 99 dinárért újrahasznosított műanyagból készült, tartósabb szatyrot, illetve ugyanilyen anyagból, de nagyobb méretű szatyrot 129 dinárért, míg a tartós pamut táska 199 dinárba kerül, viszont ebben az esetben a vásárlók számára garantálják, hogy ha a táska elszakad, akkor újra cserélik.

„A mai vásárlók tudatában vannak annak, hogy szükség van a műanyag zacskók használatának mellőzésére, de kevésbé motiváltak, hogy megváltoztassák szokásaikat”, nyilatkozta a Novostinak Predrag Petrović, a DM szerbiai és észak-macedóniai részlegével foglalkozó igazgatóság tagja.

A Mercator S csoportosulás, amelybe a Mercator, a Roda és az Idea üzletei tartoznak, már lecserélte a hagyományos műanyag zacskókat a vékonyabb, biológiailag lebomlókra.

„Jövőre a fővárosi vásárlóknak egy ökológiailag jobb megoldást nyújtunk majd, a vászonszatyrokat és jobb minőségű biológiailag lebomló zacskókat, amelyeket többször is használhatnak”, nyilatkozta Marko Vlahović, a Mercator S kommunikációs koordinátora. (Večernje novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mladen Šarčević oktatási miniszter bemutatta a középiskolai oktatásra és nevelésre, valamint az élethosszig tartó tanulásra vonatkozó keretstratégiát, a 2027-ig terjedő időszakra. A miniszter kiemelte: a legnagyobb változás a középiskolai oktatást érinti, ezt ugyanis kötelezővé tennék. „Most az általános iskola...
2020. JÚNIUS 4.
[ 14:38 ]
A szerbiai polgárok számára a korlátozásokról és a karanténról szóló határozatot az Olaszországba történő belépéskor június 15-én hozhatják meg, vagy legkésőbb a hónap végéig, nyilatkozta Belgrádban Carlo Lo Cascio olasz nagykövet. A Prva televíziónak elmondta: meggyőződése szerint meg fogják hozni ezt a...
2020. JÚNIUS 4.
[ 12:43 ]
Ma bezár a belgrádi vásárcsarnokban kialakított ideiglenes Covid-kórház- jelentette Goran Bojović, az intézmény igazgatója. Jelenleg 103 fertőzöttet kezelnek ott. A betegeket a mladenovaci kórházba szállítják át. Működése során a vásárcsarnokban megközelítőleg 1300 beteget ápoltak, róluk 620 egészségügyi...
2020. JÚNIUS 4.
[ 10:50 ]
Beolvasás folyamatban