Szerbia
Január elsejétől vászontáskával az üzletekbe Belgrádban
Mennyibe kerülnek a papír-, a biológiailag lebomló és a pamut zacskók?

A Belgrádban működő kereskedelmi láncok készen állnak arra, hogy január elsejétől alkalmazzák a városi képviselő-testület döntését, amely betiltja a műanyag zacskók használatát.

Belgrád azok közé a városok közé tartozik Európában, amelyek elsőként döntöttek e mellett a lépés mellett, Vajdaságban pedig 2020 végétől várható a hasonló intézkedések bevezetése.

Mióta két évvel ezelőtt elindult a műanyag zacskók használatának csökkentését célzó kampány és megkezdték a nejlonzacskók használatának megfizettetését, a polgárok az így keletkezett többletkiadás miatt panaszkodtak, de gyorsan feltalálták magukat. Sokan rászoktak arra, hogy táskát vagy vászonszatyrot vigyenek magukkal a vásárláskor, amely a többség számára gyakorlattá fog válni az elkövetkező években, ha szeretnének megspórolni egy-két dinárt, írja a Večernje novosti.

Szerbiában az elsők között a DM vállalat vonta vissza a műanyag zacskókat az üzleteiből október 14-én. A vásárlók ezekben az üzletekben 15 dinárért vásárolhatnak papírzacskót, 99 dinárért újrahasznosított műanyagból készült, tartósabb szatyrot, illetve ugyanilyen anyagból, de nagyobb méretű szatyrot 129 dinárért, míg a tartós pamut táska 199 dinárba kerül, viszont ebben az esetben a vásárlók számára garantálják, hogy ha a táska elszakad, akkor újra cserélik.

„A mai vásárlók tudatában vannak annak, hogy szükség van a műanyag zacskók használatának mellőzésére, de kevésbé motiváltak, hogy megváltoztassák szokásaikat”, nyilatkozta a Novostinak Predrag Petrović, a DM szerbiai és észak-macedóniai részlegével foglalkozó igazgatóság tagja.

A Mercator S csoportosulás, amelybe a Mercator, a Roda és az Idea üzletei tartoznak, már lecserélte a hagyományos műanyag zacskókat a vékonyabb, biológiailag lebomlókra.

„Jövőre a fővárosi vásárlóknak egy ökológiailag jobb megoldást nyújtunk majd, a vászonszatyrokat és jobb minőségű biológiailag lebomló zacskókat, amelyeket többször is használhatnak”, nyilatkozta Marko Vlahović, a Mercator S kommunikációs koordinátora. (Večernje novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kórházba szállították Aleksandar Vučić szerb elnököt, közölték ma Belgrádban. Sajtóinformációk szerint állapota stabil. Szív- és érrendszeri problémák miatt vitték péntek délután a katonai akadémiai kórházba (VMA) - tudatta a köztársasági elnöki hivatal szombaton. A 49 éves Aleksandar Vučićot a belgrádi...
2019. NOVEMBER 16.
[ 10:12 ]
A szerb és a szlovén művelődési minisztérium küldöttségei Szentpéterváron, a nemzetközi kulturális fórum keretében tartott találkozójukon megvitatták az Auschwitz-Birkenau múzeumban lévő 17-es pavilon, az egyori jugoszláv pavilon közös felújátásának és felállításának folytatását. A Vladan Vukosavljević szerb...
2019. NOVEMBER 15.
[ 19:17 ]
A szerbiai választási jogszabályok jelenleg nincsenek összhangban az EBESZ-küldöttség követeléseivel, habár egyes területeken van előrelépés, jelentette ki Tanja Fajon, az Európai Parlament (EP) EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Bizottságának elnöke. „Nem csak arról van szó, hogy nincs összhangban, hanem a...
2019. NOVEMBER 15.
[ 11:33 ]
Beolvasás folyamatban