Szerbia
Több mint 7 ezer kiskorú bűnöző Szerbiában

Több ezerben mérhető azoknak a kiskorúaknak a száma, akik az elmúlt öt évben szembekerültek a törvénnyel, a Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint közülük mintegy 10 ezer számára rendeltek el nevelő jellegű intézkedéseket, illetve zárták őket a fiatalkorúak börtönébe, írja a Novosti.

40-en kerültek börtönbe súlyos bűncselekmény miatt, közülük tízen a tavalyi évben.

A Köztársasági Ügyészség adatai szerint tavaly a rendőrség több mint 7 ezer olyan bűnözőt jegyzett be, aki fiatalabb volt 18 évnél, 19 százalékuk pedig nincs 14 éves sem, ezért nem vonhatóak bűnvádi felelősségre.

Összesen 1.416 tinédzserre szabtak ki nevelő jellegű intézkedést, ebből 172 esetben intézményes intézkedést. Növekvőben van a gyilkosságok száma a fiatalkorúak körében, egyötödével több a lopás, a betörés és a vagyonjoggal kapcsolatos bűncselekmény, mint egy évvel ezelőtt.

Éppen emiatt Nebojša Stefanović belügyminiszter bejelentette, hogy a MUP javasolni fogja az igazságügyi minisztériumnak a büntetéspolitika szigorítását, illetve más jellegű megoldások bevezetését, amelyek jobban követik az Európai Uniós elveket.

„A rendőr-igazgatóságok eredményeinek elemzéséből kiderült, hogy megnőtt a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma, a bűnözők néha még 14 évnél is fiatalabbak, akik nem felelhetnek a törvény előtt”, mondta Stefanović és rámutatott arra, hogy a gyakorlatban azok a gyerekek, akik nem vonhatóak felelősségre, illetve a 14 évnél idősebb kiskorúak, akikkel szemben enyhe büntetést alkalmaznak, újabb bűncselekményt követnek el amint csak lehet.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić államfő ma kijelentette, hogy hatalmas nyomásra számít a koszovói kérdés megoldása kapcsán, ezért fontos, hogy Szerbiának a választások után erős kormánya legyen. „De hogy könnyű dolga lesz-e Szerbiának, teljesen biztos, hogy nem‟, tette hozzá Vučić és ismét kiemelte: ebben a folyamatban Szerbia...
2020. JÚNIUS 4.
[ 20:36 ]
Az elmúlt 24 órában 4024 személyt teszteltek Szerbiában, és 48 esetben mutatták ki a koronavírus fertőzést. Egy személy belehalt a szövődményekbe – írják a covid19.rs oldalon közzétett összesítésben. 470 fertőzöttet ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 15-en vannak. 6910-en már kigyógyultak a kórból.
2020. JÚNIUS 4.
[ 16:33 ]
Mladen Šarčević oktatási miniszter bemutatta a középiskolai oktatásra és nevelésre, valamint az élethosszig tartó tanulásra vonatkozó keretstratégiát, a 2027-ig terjedő időszakra. A miniszter kiemelte: a legnagyobb változás a középiskolai oktatást érinti, ezt ugyanis kötelezővé tennék. „Most az általános iskola...
2020. JÚNIUS 4.
[ 14:38 ]
Beolvasás folyamatban