Szerbia
Több mint 7 ezer kiskorú bűnöző Szerbiában

Több ezerben mérhető azoknak a kiskorúaknak a száma, akik az elmúlt öt évben szembekerültek a törvénnyel, a Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint közülük mintegy 10 ezer számára rendeltek el nevelő jellegű intézkedéseket, illetve zárták őket a fiatalkorúak börtönébe, írja a Novosti.

40-en kerültek börtönbe súlyos bűncselekmény miatt, közülük tízen a tavalyi évben.

A Köztársasági Ügyészség adatai szerint tavaly a rendőrség több mint 7 ezer olyan bűnözőt jegyzett be, aki fiatalabb volt 18 évnél, 19 százalékuk pedig nincs 14 éves sem, ezért nem vonhatóak bűnvádi felelősségre.

Összesen 1.416 tinédzserre szabtak ki nevelő jellegű intézkedést, ebből 172 esetben intézményes intézkedést. Növekvőben van a gyilkosságok száma a fiatalkorúak körében, egyötödével több a lopás, a betörés és a vagyonjoggal kapcsolatos bűncselekmény, mint egy évvel ezelőtt.

Éppen emiatt Nebojša Stefanović belügyminiszter bejelentette, hogy a MUP javasolni fogja az igazságügyi minisztériumnak a büntetéspolitika szigorítását, illetve más jellegű megoldások bevezetését, amelyek jobban követik az Európai Uniós elveket.

„A rendőr-igazgatóságok eredményeinek elemzéséből kiderült, hogy megnőtt a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma, a bűnözők néha még 14 évnél is fiatalabbak, akik nem felelhetnek a törvény előtt”, mondta Stefanović és rámutatott arra, hogy a gyakorlatban azok a gyerekek, akik nem vonhatóak felelősségre, illetve a 14 évnél idősebb kiskorúak, akikkel szemben enyhe büntetést alkalmaznak, újabb bűncselekményt követnek el amint csak lehet.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Regionális együttműködésről tárgyaltak nyugat-balkáni országok, de egyelőre nem teljes az egyetértés. Albánia, Szerbia és Észak-Macedónia viszont megállapodott egy sor sürgős intézkedésről, amelyek lehetővé teszik, hogy a térség minél gyorsabban gazdasági közösségként is működhessen. Az észak-macedóniai...
2019. NOVEMBER 11.
[ 12:15 ]
A választásokon részt vevő polgárok több mint 60 százaléka nem támogatja a bojkottot, a pártok közül pedig továbbra is toronymagasan vezet a Szerb Haladó Párt (SNS) 52,8 százalékkal, derül ki a Faktor Plus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felméréséből. Azoknak a körében, akik elmennek szavazni, 63...
2019. NOVEMBER 11.
[ 10:14 ]
2021-től lép életbe Szerbiában az Euro 3-as szabványú motorral rendelkező autók behozatalának tilalma, jelentette ki ma Goran Trivan környezetvédelmi miniszter. A Prva TV-nek nyilatkozva elmondta, ez az egyik olyan intézkedés, amely elengedhetetlen a légszennyezés csökkentése, valamint a veszélyes hulladék elleni küzdelem...
2019. NOVEMBER 10.
[ 16:04 ]
Beolvasás folyamatban