Szerbia
Használtautó-behozatal Szerbiába: Több mint egymillió jármű nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak

Szerbia kevesebb mint négy év alatt több mint félmillió használt autót hozott be külföldről és fizetett értük legalább egymilliárd eurót, írja a Novosti.

A lap szerint az ország járműparkja átlagosan 17 éves.

Aleksandar Vučić szerb államfő korábbi kijelentésével kapcsolatban, amely szerint be kell tiltani az Euro 3-as típusú autók behozatalát, a lap közölte, hogy ezekkel a motorokkal rendelkező autókat 2000-ben kezdték gyártani és 2005-ben fejezték be, mivel 2006 és 2009 között gyártották az Euro 4-es típusú motorokat.

„Ezek az autók teszik ki a bejegyzett járművek mintegy 60 százalékát. Be kell tiltani az összetört autók behozatalát, nem csak az Euro 3-as, hanem az Euro 4-es motorral rendelkező járművek esetében is”, véli Miloš Petrović, az új járművek behozatalával foglalkozó szerbiai szövetség elnöke.

Ez a gyakorlatban nem jelentene semmilyen problémát az Euro 3-as motorral rendelkező járművek tulajdonosai számára, viszont tilos lenne az ilyen típusú járművek behozatala az országba, írja a Novosti. A járművek műszaki ellenőrzésére vonatkozó, 2018-ben bevezetett törvény szerint a sofőröknek három évük van rá, hogy járművüket összhangba hozzák a hatályos ökológiai szabványokkal.

A törvény szerint 2021-ben egyetlen járművet sem lehet majd bejegyeztetni, ha a káros gázkibocsátás meghaladja az adott modellre vonatkozó szintet. A Novosti nem hivatalos értesülései szerint a tavaly bejegyzett mintegy 2 millió járműből 1,2 millió nem tesz eleget az előírásoknak és 2021-ben nem tudna átmenni a műszaki ellenőrzésen. (Tanjug, Večernje Novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić államfő ma kijelentette, hogy hatalmas nyomásra számít a koszovói kérdés megoldása kapcsán, ezért fontos, hogy Szerbiának a választások után erős kormánya legyen. „De hogy könnyű dolga lesz-e Szerbiának, teljesen biztos, hogy nem‟, tette hozzá Vučić és ismét kiemelte: ebben a folyamatban Szerbia...
2020. JÚNIUS 4.
[ 20:36 ]
Az elmúlt 24 órában 4024 személyt teszteltek Szerbiában, és 48 esetben mutatták ki a koronavírus fertőzést. Egy személy belehalt a szövődményekbe – írják a covid19.rs oldalon közzétett összesítésben. 470 fertőzöttet ápolnak kórházban, lélegeztetőgépen 15-en vannak. 6910-en már kigyógyultak a kórból.
2020. JÚNIUS 4.
[ 16:33 ]
Mladen Šarčević oktatási miniszter bemutatta a középiskolai oktatásra és nevelésre, valamint az élethosszig tartó tanulásra vonatkozó keretstratégiát, a 2027-ig terjedő időszakra. A miniszter kiemelte: a legnagyobb változás a középiskolai oktatást érinti, ezt ugyanis kötelezővé tennék. „Most az általános iskola...
2020. JÚNIUS 4.
[ 14:38 ]
Beolvasás folyamatban