Szerbia
Használtautó-behozatal Szerbiába: Több mint egymillió jármű nem felel meg a környezetvédelmi előírásoknak

Szerbia kevesebb mint négy év alatt több mint félmillió használt autót hozott be külföldről és fizetett értük legalább egymilliárd eurót, írja a Novosti.

A lap szerint az ország járműparkja átlagosan 17 éves.

Aleksandar Vučić szerb államfő korábbi kijelentésével kapcsolatban, amely szerint be kell tiltani az Euro 3-as típusú autók behozatalát, a lap közölte, hogy ezekkel a motorokkal rendelkező autókat 2000-ben kezdték gyártani és 2005-ben fejezték be, mivel 2006 és 2009 között gyártották az Euro 4-es típusú motorokat.

„Ezek az autók teszik ki a bejegyzett járművek mintegy 60 százalékát. Be kell tiltani az összetört autók behozatalát, nem csak az Euro 3-as, hanem az Euro 4-es motorral rendelkező járművek esetében is”, véli Miloš Petrović, az új járművek behozatalával foglalkozó szerbiai szövetség elnöke.

Ez a gyakorlatban nem jelentene semmilyen problémát az Euro 3-as motorral rendelkező járművek tulajdonosai számára, viszont tilos lenne az ilyen típusú járművek behozatala az országba, írja a Novosti. A járművek műszaki ellenőrzésére vonatkozó, 2018-ben bevezetett törvény szerint a sofőröknek három évük van rá, hogy járművüket összhangba hozzák a hatályos ökológiai szabványokkal.

A törvény szerint 2021-ben egyetlen járművet sem lehet majd bejegyeztetni, ha a káros gázkibocsátás meghaladja az adott modellre vonatkozó szintet. A Novosti nem hivatalos értesülései szerint a tavaly bejegyzett mintegy 2 millió járműből 1,2 millió nem tesz eleget az előírásoknak és 2021-ben nem tudna átmenni a műszaki ellenőrzésen. (Tanjug, Večernje Novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Regionális együttműködésről tárgyaltak nyugat-balkáni országok, de egyelőre nem teljes az egyetértés. Albánia, Szerbia és Észak-Macedónia viszont megállapodott egy sor sürgős intézkedésről, amelyek lehetővé teszik, hogy a térség minél gyorsabban gazdasági közösségként is működhessen. Az észak-macedóniai...
2019. NOVEMBER 11.
[ 12:15 ]
A választásokon részt vevő polgárok több mint 60 százaléka nem támogatja a bojkottot, a pártok közül pedig továbbra is toronymagasan vezet a Szerb Haladó Párt (SNS) 52,8 százalékkal, derül ki a Faktor Plus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felméréséből. Azoknak a körében, akik elmennek szavazni, 63...
2019. NOVEMBER 11.
[ 10:14 ]
2021-től lép életbe Szerbiában az Euro 3-as szabványú motorral rendelkező autók behozatalának tilalma, jelentette ki ma Goran Trivan környezetvédelmi miniszter. A Prva TV-nek nyilatkozva elmondta, ez az egyik olyan intézkedés, amely elengedhetetlen a légszennyezés csökkentése, valamint a veszélyes hulladék elleni küzdelem...
2019. NOVEMBER 10.
[ 16:04 ]
Beolvasás folyamatban