Szerbia
Az osztrák hatóságok ellenőrzik Peter Handke jugoszláv állampolgárságát

Az osztrák hatóságok ellenőrzik, hogy Peter Handke, az idei irodalmi Nobel-díj nyertese elveszítette-e osztrák állampolgárságát, miután 1999-ben elfogadta az akkori Jugoszlávia útlevelét.

Peter Kaiser, Karintia tartomány elnöke elrendelte, hogy sürgősen ellenőrizzék a tényállást, erősítették meg az APA hírügynökségnek.

Handke Karintiában volt bejelentve, mielőtt Franciaországba költözött volna, így ez a tartomány az illetékes az állampolgárságát illető kérdésben.

Az osztrák belügyminisztérium a hír megjelenését követően rögtön bejelentette, hogy elemezni fogja, hogy Peter Handke a jugoszláv útlevél átvételével elveszítette-e osztrák állampolgárságát.

Az osztrák törvény csak különleges esetekben irányoz elő kettős állampolgárságot. Handkének a kettős állampolgársághoz meg kellett volna kapnia az osztrák hatóság jóváhagyását, azután, hogy – a jugoszláv útlevét átvételét megelőzően – írásos kérelmet nyújtott be Karintiában. A tartományi illetékes szervnél azonban azt mondják, Handke ilyen kérelmet soha nem adott át.

Az osztrák sajtó az előállt helyzet miatt azon spekulál, hogy melyik ország – Ausztria vagy Szerbia – örülhet-e majd Handke Nobel-díjának, miután átvette.

Handke: Nincs jugoszláv állampolgárságom

Peter Handke a Večernje novostinak arról számolt be, hogy nincs jugoszláv állampolgársága, csupán útlevelet kapott, hogy utazhasson.

Az Intercept portál írta meg, hogy az osztrák író 1999. június 15-én megkapta a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság útlevelét, amit a Slobodan Milošević rezsimjéhez való „lojalitása újabb bizonyítékaként” emlegetnek.

Az Intercept arról is ír, hogy Handke a jugoszláv útlevelet Jugoszlávia bécsi nagykövetségén vette át, azonban az útlevél rendelkezésre álló oldalai alapján nem állapítható meg, hogy az író felvette-e a jugoszláv állampolgárságot az osztrák mellé, de az útlevélben a nemzetiség rovatban a jugoszláv áll.

A portál cikke szerint a jugoszláv útlevél megszerzése nem egyszerű folyamat. Hangsúlyozzák, csak jugoszláv állampolgárok kaphatták meg, leszámítva a diplomatákat, ami Handke esetében nem állt fenn. Azonban a hiperinfláció és a szankciók idejében a rezsim könnyen kijátszhatta a törvényt, s adhatott neki útlevelet állampolgárság nélkül is.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerb parlament képviselői ma kezdik meg a vitát a 2020. évi költségvetési törvényjavaslatról. A javaslat összesen 1.314,5 milliárd dinár bevételt, 1.334,7 milliárd dinár kiadást és 20,2 milliárd dináros hiányt (a GDP 0,3 százaléka) irányoz elő. A költségvetést a gazdasági növekedés jövő évi...
2019. NOVEMBER 20.
[ 9:35 ]
Az Európai Unió és Szerbia megállapodást írt alá az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) kereteiben tervezett határigazgatás terén folytatandó együttműködésről - közölte az Európai Unió Tanácsa kedden. A megállapodás lehetővé teszi, hogy a Frontex - Szerbia beleegyezésével - segítséget...
2019. NOVEMBER 19.
[ 16:05 ]
Nem a járművek haladási sebességét fogja mérni az az 56 kamera, amelyet az autópálya Belgrád és Niš közötti szakaszán helyeznek el, illetve Szerbia más útszakaszain. A belgrádi média szerint ezek a kamerák a forgalom felügyeletére szolgálnak. A haladási sebesség mérése továbbra is a régi módon történik, vagyis...
2019. NOVEMBER 19.
[ 12:07 ]
Beolvasás folyamatban