Szerbia
Az osztrák hatóságok ellenőrzik Peter Handke jugoszláv állampolgárságát

Az osztrák hatóságok ellenőrzik, hogy Peter Handke, az idei irodalmi Nobel-díj nyertese elveszítette-e osztrák állampolgárságát, miután 1999-ben elfogadta az akkori Jugoszlávia útlevelét.

Peter Kaiser, Karintia tartomány elnöke elrendelte, hogy sürgősen ellenőrizzék a tényállást, erősítették meg az APA hírügynökségnek.

Handke Karintiában volt bejelentve, mielőtt Franciaországba költözött volna, így ez a tartomány az illetékes az állampolgárságát illető kérdésben.

Az osztrák belügyminisztérium a hír megjelenését követően rögtön bejelentette, hogy elemezni fogja, hogy Peter Handke a jugoszláv útlevél átvételével elveszítette-e osztrák állampolgárságát.

Az osztrák törvény csak különleges esetekben irányoz elő kettős állampolgárságot. Handkének a kettős állampolgársághoz meg kellett volna kapnia az osztrák hatóság jóváhagyását, azután, hogy – a jugoszláv útlevét átvételét megelőzően – írásos kérelmet nyújtott be Karintiában. A tartományi illetékes szervnél azonban azt mondják, Handke ilyen kérelmet soha nem adott át.

Az osztrák sajtó az előállt helyzet miatt azon spekulál, hogy melyik ország – Ausztria vagy Szerbia – örülhet-e majd Handke Nobel-díjának, miután átvette.

Handke: Nincs jugoszláv állampolgárságom

Peter Handke a Večernje novostinak arról számolt be, hogy nincs jugoszláv állampolgársága, csupán útlevelet kapott, hogy utazhasson.

Az Intercept portál írta meg, hogy az osztrák író 1999. június 15-én megkapta a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság útlevelét, amit a Slobodan Milošević rezsimjéhez való „lojalitása újabb bizonyítékaként” emlegetnek.

Az Intercept arról is ír, hogy Handke a jugoszláv útlevelet Jugoszlávia bécsi nagykövetségén vette át, azonban az útlevél rendelkezésre álló oldalai alapján nem állapítható meg, hogy az író felvette-e a jugoszláv állampolgárságot az osztrák mellé, de az útlevélben a nemzetiség rovatban a jugoszláv áll.

A portál cikke szerint a jugoszláv útlevél megszerzése nem egyszerű folyamat. Hangsúlyozzák, csak jugoszláv állampolgárok kaphatták meg, leszámítva a diplomatákat, ami Handke esetében nem állt fenn. Azonban a hiperinfláció és a szankciók idejében a rezsim könnyen kijátszhatta a törvényt, s adhatott neki útlevelet állampolgárság nélkül is.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell. Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:21 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában két páciens halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe, valamint további 82 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Tegnap óta 6877 tesztet végeztek el, a járvány kezdete óta pedig 1.056.256-ot. Az országban eddig összesen 32 695 személy fertőződött meg a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:27 ]
Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban