Szerbia
Horvátország 148,5 millió dollárt követel Szerbiától, még a JSZSZK pénzét

Horvátország a volt Jugoszlávia vagyonának öröklési eljárásában 148,5 millió dollárt követel Szerbiától, írja mai számában a zágrábi Večernji list.

A Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság (JSZSZK) szétesésének pillanatában külföldi devizaszámláin összesen 645,55 millió amerikai dollár volt, írja a lap.

Az öröklésről szóló megállapodás szerint ezt a pénzt a tagállamok között kellett volna elosztani, mely szerint Horvátországnak az összeg 23 százaléka, vagyis 148,5 millió dollár járna.

Amikor az elosztásról kellett volna beszélni, akkor Szerbia, a Večernji list írása szerint, értesítette a többi tagországot, hogy a számlákon csupán 56 millió dollár van, és megtagadta a magyarázatot, hogy hova tűnt a többi pénz, írja a lap.

Horvátországnak pedig bizonyítékai vannak, hogy a közös pénzt, mintegy 690 millió dollárt a 90-es években a szerbiai vállalatok külföldi tartozásainak visszafizetésére használták, vagyis Szerbia az állítások szerint külön kötelezte a bankokat, hogy ezt az összeget a többi tagország ne használhassa fel.

„Az eltűnt, illetve jogtalanul elköltött eszközök témáját Horvátország, mint a mai állandó vegyes bizottság ülésének házigazdája, amely bizottság az öröklés lebonyolításának felügyeletéért is felelős, napirendre tűzi”, áll a szövegben.

„Ragaszkodni fognak ahhoz, hogy lebonyolítsák az öröklésről szóló megállapodást, vagyis hogy elosszák a 645,55 millió dollárt, és ha ezt az összeget jogtalanul elköltötték, ami nyilvánvaló, akkor megoldást kell találni a kompenzációra”, közölte a horvát külügyminisztérium a Večernji listtel. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. NOVEMBER 13. [ 22:34 ]

Nem volt még olyan régen, amikor decemberben teli puttonyokkal ezrével jöttek haza a szerbiai télapók a kirabolt Baranyából és Szlavóniából. Elég olcsón lehetett kitűnő zabrált borokhoz is jutni, és kamionszámra érkezett az eltulajdonított építőanyag. Ez volt csak az igazi testvéri szeretet!


Cinike
2019. NOVEMBER 13. [ 19:01 ]

Mily kedves horvát testvéreinktől hogy gondolnak ránk olykor!


A Szerbiai Posta Közvállalatnál kialakult helyzet a kormány munkacsoportja és a vállalat közötti mai találkozó témája, erősítették meg a szakszervezetek a Tanjugnak. A munkacsoport a szerb kormány, a munkáltató, két reprezentatív szakszervezet és az alkalmazottak képviselőiből áll. Nela Bojović, a Szerbiai Posta...
2019. DECEMBER 6.
[ 12:57 ]
A szerb parlament képviselői ma elfogadták a nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvény módosítását és kiegészítését, amely értelmében 2020. január 1-jétől a svájci modell alapján indexálják a nyugdíjakat. A svájci modell azt jelenti, hogy az 1,7 millió szerbiai nyugdíjas járandóságát úgy emelnék,...
2019. DECEMBER 6.
[ 12:35 ]
Mića Jovanović a Prva TV-nek és a B92-nek azt mondta, átverték, s eláll attól, hogy eladja a Megatrend Egyetemet. A Prva TV szerkesztőségével és a Megatrend Egyetemmel olyan emberek vették fel a kapcsolatot, akik lakó- és üzlethelyiséget adtak ki dr. Dejan Đorđevićnek, a Megatrend Egyetem vevőjének. Elmondásuk szerint dr....
2019. DECEMBER 6.
[ 9:46 ]
Beolvasás folyamatban