Szerbia
Horvátország 148,5 millió dollárt követel Szerbiától, még a JSZSZK pénzét

Horvátország a volt Jugoszlávia vagyonának öröklési eljárásában 148,5 millió dollárt követel Szerbiától, írja mai számában a zágrábi Večernji list.

A Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság (JSZSZK) szétesésének pillanatában külföldi devizaszámláin összesen 645,55 millió amerikai dollár volt, írja a lap.

Az öröklésről szóló megállapodás szerint ezt a pénzt a tagállamok között kellett volna elosztani, mely szerint Horvátországnak az összeg 23 százaléka, vagyis 148,5 millió dollár járna.

Amikor az elosztásról kellett volna beszélni, akkor Szerbia, a Večernji list írása szerint, értesítette a többi tagországot, hogy a számlákon csupán 56 millió dollár van, és megtagadta a magyarázatot, hogy hova tűnt a többi pénz, írja a lap.

Horvátországnak pedig bizonyítékai vannak, hogy a közös pénzt, mintegy 690 millió dollárt a 90-es években a szerbiai vállalatok külföldi tartozásainak visszafizetésére használták, vagyis Szerbia az állítások szerint külön kötelezte a bankokat, hogy ezt az összeget a többi tagország ne használhassa fel.

„Az eltűnt, illetve jogtalanul elköltött eszközök témáját Horvátország, mint a mai állandó vegyes bizottság ülésének házigazdája, amely bizottság az öröklés lebonyolításának felügyeletéért is felelős, napirendre tűzi”, áll a szövegben.

„Ragaszkodni fognak ahhoz, hogy lebonyolítsák az öröklésről szóló megállapodást, vagyis hogy elosszák a 645,55 millió dollárt, és ha ezt az összeget jogtalanul elköltötték, ami nyilvánvaló, akkor megoldást kell találni a kompenzációra”, közölte a horvát külügyminisztérium a Večernji listtel. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. NOVEMBER 13. [ 22:34 ]

Nem volt még olyan régen, amikor decemberben teli puttonyokkal ezrével jöttek haza a szerbiai télapók a kirabolt Baranyából és Szlavóniából. Elég olcsón lehetett kitűnő zabrált borokhoz is jutni, és kamionszámra érkezett az eltulajdonított építőanyag. Ez volt csak az igazi testvéri szeretet!


Cinike
2019. NOVEMBER 13. [ 19:01 ]

Mily kedves horvát testvéreinktől hogy gondolnak ránk olykor!


Az utóbbi 24 órában a Novi Pazar-i kórházban elhunyt tíz koronavírus-fertőzésben szenvedő beteg, közölte Mirsad Đerlek, a kórház koordinátora. A Prva TV-nek adott nyilatkozatban azt mondta, túlnyomórészt 75 évesnél idősebb személyekről van szó. „Jelenleg 290 betegünk van, a gyógyultak száma meghaladja a...
2020. JÚLIUS 10.
[ 11:47 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtökön este Párizsban kijelentette, hogy Emmanuel Macron francia államfővel három kulcsfontosságú témáról tárgyalt: Koszovó kérdéséről, a kétoldalú kapcsolatokról és Szerbia európai csatlakozásáról, és hogy tájékoztatta Macront arról, hogy Szerbia elfogadja az EU-csatlakozás új...
2020. JÚLIUS 10.
[ 10:10 ]
Néhány ezer polgár ma este is összegyűlt Belgrád, Újvidék és Niš központjában. A tüntetők eleget téve a közösségi oldalakon közzétett felhívásnak, leültek az útra, hogy így különüljenek el azoktól a provokátorokól, akik tegnap este incidenseket váltottak ki. Tiltakozó sétát tartottak Kruševacon és Vranjéban...
2020. JÚLIUS 9.
[ 21:03 ]
Beolvasás folyamatban