Szerbia
Okanović: Sehol a világon nem létezik 150 kilométeres óránkénti sebességkorlátozás az autópályákon

Damir Okanović, a Közlekedésbiztonsági Bizottság elnöke szerint Európa egyik országában sem korlátozzák a haladási sebességet óránként 150 kilométerre, és hogy ez politikai húzás.

„Ilyen sehol a világon nem létezik”, nyilatkozta Okanović a Nedeljniknek.

Zoran Drobnjak, a Szerbia Útjai közvállalat igazgatójának bejelentésére reagálva, miszerint a szerbiai autópályákon hamarosan tolerálhatják a 20 kilométeres óránkénti sebességtúllépést, Okanović elmondta: a bíróság a törvény alapján dolgozik, nem pedig valamiféle kezdeményezések és ajánlások alapján.

„Mi történne akkor, ha halálos kimenetelű közlekedési baleset történne? És a bírósági eljárás során bebizonyítanák, hogy a balesetet az okozta, hogy a megengedett sebességnél gyorsabban haladt a jármű, a sofőr pedig azzal védekezne, hogy a tolerált sebességen belül haladt?”, tette fel a kérdést Okanović.

Rámutatott arra, hogy az óránkénti 140 kilométeres sebességkorlátozás csupán három európai országban létezik.

„A 140 kilométeres óránkénti sebességkorlátozás három országban, Lengyelországban, Bulgáriában és Ausztriában létezik. Az összes többi országban az óránkénti haladási sebességet 110 és 130 kilométer között korlátozzák. De az USA-ban és Nagy-Britanniában például 100-110 kilométer a sebességkorlátozás”, mondta Okanović.

Zoran Drobnjak bejelentette, hogy a szerbiai autópályákon hamarosan akár azt is tolerálhatják, hogy a járművek a megengedett haladási sebességnél 20 kilométerrel is gyorsabban haladhatnak, ha az illetékesek is beleegyeznek. Ez azt jelenti, hogy azokon az útszakaszokon, ahol jelenleg 130 kilométeres az óránkénti haladási sebesség, tolerálnák a 150 kilométert is, viszont ez nem lenne érvényes az alagutakra a 11-es közúti folyosón, ahol a haladási sebességet 80 kilométerre korlátoznák óránként.

A szerbiai statisztikai adatok szerint a haladási sebességet befolyásoló tényezőként jelölik meg a balesetek egyharmadánál, illetve a halálos kimenetelű közlekedési szerencsétlenségek 50 százalékában.

Hollandia kifejezetten csökkentené a megengedett sebességet

Nitrogénszennyezés csökkentése érdekében országosan legfeljebb óránként 100 kilométerre csökkenti a gépjárművek legnagyobb megengedett sebességét Hollandia – jelentette be Mark Rutte miniszterelnök szerdán.

A holland kormányt májusban bírósági határozat kényszerítette építési munkák ezreinek leállítására, vagy szüneteltetésére, mivel az ország évek óta túllépi az Európai Unió nitrogén-kibocsátási határértékeit.

A döntést az indokolta, hogy a levegőben található nitrogén oxidok (NOx) formájában elsősorban az autókból, teherautókból és az építőiparban használt nehéz dízelüzemű haszongépjárművekből származik. (Tanjug, MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
miska
2019. NOVEMBER 14. [ 15:06 ]

Mennyi Németországban?

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2019. NOVEMBER 14. [ 16:37 ]
Németországban nincs sebességkorlátozás az autópályákon. Ott a vezető maga méri fel, hogy mennyivel mehet biztonságosan.

Mića Jovanović a Prva TV-nek és a B92-nek azt mondta, átverték, s eláll attól, hogy eladja a Megatrend Egyetemet. A Prva TV szerkesztőségével és a Megatrend Egyetemmel olyan emberek vették fel a kapcsolatot, akik lakó- és üzlethelyiséget adtak ki dr. Dejan Đorđevićnek, a Megatrend Egyetem vevőjének. Elmondásuk szerint dr....
2019. DECEMBER 6.
[ 9:46 ]
Angela Merkel német kancellár ma németországi látogatásra invitálta Aleksandar Vučić szerb államfőt. A látogatásra még januárban sor kerülne. A meghívást a szer elnök megelégedéssel elfogadta, olvasható az elnöki kabinet által ma kiadott közleményben, amely Vučić és Merkel telefonbeszélgetéséről számol...
2019. DECEMBER 5.
[ 20:03 ]
Az E-761-es autóút Pojate-Preljina és a moravai közúti folyosó közötti szakaszának kiépítéséről szóló kereskedelmi szerződést írták ma alá Aleksandar Vučić szerb államfő jelenlétében. A megállapodást Zorana Mihajlović közlekedési miniszter, valamint Michael Wilkinson és Mehmet Tara, a Bechtel Enka UK Limited...
2019. DECEMBER 5.
[ 11:50 ]
Beolvasás folyamatban