Szerbia
Vučić nem utazik Zágrábba az Európai Néppárt kongresszusára

Aleksandar Vučić szerb államfő eldöntötte, hogy nem utazik el Zágrábba az Európai Néppárt (EPP) kongresszusára.

Vučić Joseph Daulnak, az EPP elnökének telefonon és írásos formában is jelentette, hogy nem fog Zágrábba utazni „az ellene és Szerbia ellen folytatott átfogó rágalomhadjárat miatt‟.

Az RTS értesülései szerint a szerb elnök Daulnak címzett levelében elmagyarázta: annak ellenére, hogy elkészített egy „komoly elemzést a régióban zajló eseményekről‟ és hogy mi mindent kellene közösen megtenniük, mégis úgy döntött, hogy nem fog elutazni amiatt a „valóságos médiahadjárat miatt‟, amelyet a horvát médiában folytatnak érkezése ellen.

„Szeretném hozzátenni, hogy nem volt és jelenleg sincs semmilyen valós alapja ennek a rágalomhadjáratnak, azon kívül, hogy a horvát társadalom egyes körei nem tudják elfogadni azt, hogy Szerbia megerősítette szerepét, illetve hogy Szerbia gazdaságilag fellendülőben van, és politikailag sem törékeny‟, közölte Vučić.

Szerbia elnöke közölte azt is, hogy nincs benne félelem, és hogy már több alkalommal is ellenállt az ilyen támadásoknak, illetve válaszolt a hasonló szervezett támadásokra.

„Nincs kétségem afelől, hogy horvátországi utazásom és a szerb politika egyértelmű képviselése jelentős pontokat szerezne Szerbiának, de figyelembe vettem az általam képviselt politika legfontosabb részét, ez pedig nem más, mint hogy ajtót nyissunk a Szerbia és Horvátország közötti jobb kapcsolatok számára. Semmilyen módon sem szeretném tovább rontani a Horvátországban élő szerbek helyzetét‟, közölte a szerb államfő.

Vučić hozzáfűzte, hogy Szerbiában mindenkit szívesen látnak, és hogy az EPP egyetlen tagja vagy képviselője ellen sem folytatnak lejárató kampányt.

Az Európai Néppárt november 19-e és 21-e között tartja meg kongresszusát Zágrábban, amelyen megválasztják az új vezetőséget. A házigazdák pedig Andrej Plenković, a Horvát Demokrata Közösség elnöke, horvát kormányfő és Joseph Dual, az EPP elnöke lesznek.

Az eseményen 40 ország több mint kétezer képviselője vesz részt, akik az aktuális európai problémákat vitatják meg. (RTS, N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerb parlament képviselői ma elfogadták a nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvény módosítását és kiegészítését, amely értelmében 2020. január 1-jétől a svájci modell alapján indexálják a nyugdíjakat. A svájci modell azt jelenti, hogy az 1,7 millió szerbiai nyugdíjas járandóságát úgy emelnék,...
2019. DECEMBER 6.
[ 12:35 ]
Mića Jovanović a Prva TV-nek és a B92-nek azt mondta, átverték, s eláll attól, hogy eladja a Megatrend Egyetemet. A Prva TV szerkesztőségével és a Megatrend Egyetemmel olyan emberek vették fel a kapcsolatot, akik lakó- és üzlethelyiséget adtak ki dr. Dejan Đorđevićnek, a Megatrend Egyetem vevőjének. Elmondásuk szerint dr....
2019. DECEMBER 6.
[ 9:46 ]
Angela Merkel német kancellár ma németországi látogatásra invitálta Aleksandar Vučić szerb államfőt. A látogatásra még januárban sor kerülne. A meghívást a szer elnök megelégedéssel elfogadta, olvasható az elnöki kabinet által ma kiadott közleményben, amely Vučić és Merkel telefonbeszélgetéséről számol...
2019. DECEMBER 5.
[ 20:03 ]
Beolvasás folyamatban