Szerbia
Legalább 34 ezer nyugdíjas dolgozik Szerbiában

Szerbiában jelenleg mintegy 34 ezer nyugdíjas dolgozik, legtöbben az iparban, de az idősebb polgárokat azokban az intézményekben is alkalmazzák, ahol szükség van tudásukra és munkatapasztalatukra.

Jelenleg nincsenek pontos adatok a nyugdíjba vonulás után is dolgozó nyugdíjasok számáról, de a nyugdíjalapnál a Tanjugnak azt mondták, a nyugdíj összegének a később teljesített szolgálati évek alapján történő újbóli meghatározására irányuló kérelmek alapján 34 ezren lehetnek Szerbiában. Azonban ez a szám valószínűleg magasabb, hiszen a vállalkozási szerződés alapján és a feketén dolgozó nyugdíjaokról nincs nyilvántartás.

A belgrádi nyugdíjas szervezet elnöke, Vasilije Bjelobrković azt mondta, nekik sincsenek pontos adataik, mert az idős polgárok gyakran magánügyként kezelik és titkolják ezt az információt.

A nyugdíjasok főleg ahhoz a szakmához kapcsolódó munkát végeznek nyugállományba vonulásuk után is, amelyet egész életükben csináltak, de mintegy 10 százalékuk szakmát vált, véli Vasilije Bjelobrković. Hozzátette, a legtöbb dolgozó nyugdíjas értelmiségi, tanár, orvos, azután kőműves, fémesztergályos, de biztonsági őrként és eladóként is dolgoznak.

A nyugdíjasok leginkább anyagi okokból folytatják a munkát, de az is közrejátszik, hogy szeretnék magukat továbbra is hasznosnak érezni, befejezni az elkezdett kutatást, szeretnének emberekkel lenni, elkerülni a magányt.

A törvény nem korlátozza, hogy meddig dolgozhat valaki nyugdíjazását követően. A nyugdíjasok újra munkába állhatnak szerződés alapján, ugyanakkor pedig kapják a korábban megszerzett nyugdíjat is, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban ilyen drámai helyzetre senki sem számított, jelentette ki Srđa Janković immunológus a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) reggeli műsorában. “Arra számítottunk, hogy az eddigi vírusokhoz hasonlóan ez is eltűnik a meleg és a napsütés hatására és akkor az intézkedések...
2020. JÚLIUS 11.
[ 12:36 ]
Pénteken este ismét erőszakosabb fordulatot vettek a tüntetések Belgrádban, ahol tegnap este több százan próbáltak meg behatolni péntek este a szerb parlament épületébe. A kormány intézkedései ellen tiltakozókat rendőröknek kellett visszaszorítani, eközben azonban többen megsérültek, az incidens után pedig mintegy hetven...
2020. JÚLIUS 11.
[ 9:00 ]
Ana Brnabić kormányfő a rendkívüli sajtótájékoztatón ma azt mondta, hogy hamarosan elérjük a pandémia kitörése óta mért legrosszabb eredményeket. Mint mondta, "könyörög" a polgároknak, hogy viseljék az arcmaszkot és tartsák tiszteletben a védőintézkedéseket, mert ha ezek nem járnak eredménnyel, további...
2020. JÚLIUS 10.
[ 16:28 ]
Beolvasás folyamatban