Szerbia
Legalább 34 ezer nyugdíjas dolgozik Szerbiában

Szerbiában jelenleg mintegy 34 ezer nyugdíjas dolgozik, legtöbben az iparban, de az idősebb polgárokat azokban az intézményekben is alkalmazzák, ahol szükség van tudásukra és munkatapasztalatukra.

Jelenleg nincsenek pontos adatok a nyugdíjba vonulás után is dolgozó nyugdíjasok számáról, de a nyugdíjalapnál a Tanjugnak azt mondták, a nyugdíj összegének a később teljesített szolgálati évek alapján történő újbóli meghatározására irányuló kérelmek alapján 34 ezren lehetnek Szerbiában. Azonban ez a szám valószínűleg magasabb, hiszen a vállalkozási szerződés alapján és a feketén dolgozó nyugdíjaokról nincs nyilvántartás.

A belgrádi nyugdíjas szervezet elnöke, Vasilije Bjelobrković azt mondta, nekik sincsenek pontos adataik, mert az idős polgárok gyakran magánügyként kezelik és titkolják ezt az információt.

A nyugdíjasok főleg ahhoz a szakmához kapcsolódó munkát végeznek nyugállományba vonulásuk után is, amelyet egész életükben csináltak, de mintegy 10 százalékuk szakmát vált, véli Vasilije Bjelobrković. Hozzátette, a legtöbb dolgozó nyugdíjas értelmiségi, tanár, orvos, azután kőműves, fémesztergályos, de biztonsági őrként és eladóként is dolgoznak.

A nyugdíjasok leginkább anyagi okokból folytatják a munkát, de az is közrejátszik, hogy szeretnék magukat továbbra is hasznosnak érezni, befejezni az elkezdett kutatást, szeretnének emberekkel lenni, elkerülni a magányt.

A törvény nem korlátozza, hogy meddig dolgozhat valaki nyugdíjazását követően. A nyugdíjasok újra munkába állhatnak szerződés alapján, ugyanakkor pedig kapják a korábban megszerzett nyugdíjat is, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mića Jovanović a Prva TV-nek és a B92-nek azt mondta, átverték, s eláll attól, hogy eladja a Megatrend Egyetemet. A Prva TV szerkesztőségével és a Megatrend Egyetemmel olyan emberek vették fel a kapcsolatot, akik lakó- és üzlethelyiséget adtak ki dr. Dejan Đorđevićnek, a Megatrend Egyetem vevőjének. Elmondásuk szerint dr....
2019. DECEMBER 6.
[ 9:46 ]
Angela Merkel német kancellár ma németországi látogatásra invitálta Aleksandar Vučić szerb államfőt. A látogatásra még januárban sor kerülne. A meghívást a szer elnök megelégedéssel elfogadta, olvasható az elnöki kabinet által ma kiadott közleményben, amely Vučić és Merkel telefonbeszélgetéséről számol...
2019. DECEMBER 5.
[ 20:03 ]
Az E-761-es autóút Pojate-Preljina és a moravai közúti folyosó közötti szakaszának kiépítéséről szóló kereskedelmi szerződést írták ma alá Aleksandar Vučić szerb államfő jelenlétében. A megállapodást Zorana Mihajlović közlekedési miniszter, valamint Michael Wilkinson és Mehmet Tara, a Bechtel Enka UK Limited...
2019. DECEMBER 5.
[ 11:50 ]
Beolvasás folyamatban