Szerbia
Šarčević: Újratervezzük a kisérettségit, a diákok kétévente vizsgáznak majd

Mladen Šarčević oktatási miniszter kijelentette, hogy a jövőben szeretnék újratervezni a kisérettségi modelljét, a diákok pedig kétévente tennének vizsgát.

A miniszter a Blicnek azt nyilatkozta: fontos, hogy a diákok felkészüljenek, mert az oktatás eredményét nem lehet úgy leellenőrizni, hogy a tanulók először a nyolcadik osztály végén találkoznak a vizsgateszttel.

Šarčević szerint az a terv, hogy a diákok az iskoláskor előtti kötelező teszt kitöltése után az iskolában kétévente tennének vizsgát, amely hasonló a kisérettségihez, de az akkori tudásuknak megfelelő szintű teszt lenne, az első ilyen tesztet a második, a második tesztet pedig a negyedik osztályban töltenék ki.

Šarčević arra emlékeztetett, hogy Szerbia már két éve részt vesz az ilyen korosztályú diákok tudásának tesztelésében, és legutóbb a 27. helyet szerezte meg, ami nagyon jó eredmény.

„A harmadik tesztet a hatodik osztályban töltenék ki a diákok, a negyedik pedig maga a kisérettségi lenne, és így teljes betekintést nyerhetünk a tanuló tudásába, mert ezek a vizsgák teljesen függetlenek lennének a diákok által, az év közben szerzett osztályzatoktól. Olyan erős modellen dolgozunk, amelyet még senki sem készített el Európában. Ezt leellenőriztem”, mondta Šarčević.

A középiskolások számára megtartott állami érettségi vizsgáról pedig elmondta, hogy azt a 2020/2021-es iskolévben tartják meg próbaként, így az nem számít bele az egyetemi felvételibe.

A miniszter szerint az állami érettségi projektje már korábban elkészült, de a hallgatói önkormányzatok feltették a kérdést, hogy miért kellene az akkori harmadik osztályosoknak ilyen vizsgát tenniük, amikor a beiratkozás alkalmával nem volt szó ilyen elképzelésről.

„Helyénvaló volt ez a felvetés. Elemeztük a szülők tanácsának és a diákparlamentek véleményét is, mert ha ezt nem tettük volna meg, akkor nem jártunk volna sikerrel, ez ugyanis alapként szolgál azoknak a generációknak, amelyek most járnak második osztályba, mindeközben pedig párhuzamosan folyik a gimnáziumi oktatás reformja”, tette hozzá Šarčević.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utóbbi 24 órában a Novi Pazar-i kórházban elhunyt tíz koronavírus-fertőzésben szenvedő beteg, közölte Mirsad Đerlek, a kórház koordinátora. A Prva TV-nek adott nyilatkozatban azt mondta, túlnyomórészt 75 évesnél idősebb személyekről van szó. „Jelenleg 290 betegünk van, a gyógyultak száma meghaladja a...
2020. JÚLIUS 10.
[ 11:47 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtökön este Párizsban kijelentette, hogy Emmanuel Macron francia államfővel három kulcsfontosságú témáról tárgyalt: Koszovó kérdéséről, a kétoldalú kapcsolatokról és Szerbia európai csatlakozásáról, és hogy tájékoztatta Macront arról, hogy Szerbia elfogadja az EU-csatlakozás új...
2020. JÚLIUS 10.
[ 10:10 ]
Néhány ezer polgár ma este is összegyűlt Belgrád, Újvidék és Niš központjában. A tüntetők eleget téve a közösségi oldalakon közzétett felhívásnak, leültek az útra, hogy így különüljenek el azoktól a provokátorokól, akik tegnap este incidenseket váltottak ki. Tiltakozó sétát tartottak Kruševacon és Vranjéban...
2020. JÚLIUS 9.
[ 21:03 ]
Beolvasás folyamatban