Szerbia
Šarčević: Újratervezzük a kisérettségit, a diákok kétévente vizsgáznak majd

Mladen Šarčević oktatási miniszter kijelentette, hogy a jövőben szeretnék újratervezni a kisérettségi modelljét, a diákok pedig kétévente tennének vizsgát.

A miniszter a Blicnek azt nyilatkozta: fontos, hogy a diákok felkészüljenek, mert az oktatás eredményét nem lehet úgy leellenőrizni, hogy a tanulók először a nyolcadik osztály végén találkoznak a vizsgateszttel.

Šarčević szerint az a terv, hogy a diákok az iskoláskor előtti kötelező teszt kitöltése után az iskolában kétévente tennének vizsgát, amely hasonló a kisérettségihez, de az akkori tudásuknak megfelelő szintű teszt lenne, az első ilyen tesztet a második, a második tesztet pedig a negyedik osztályban töltenék ki.

Šarčević arra emlékeztetett, hogy Szerbia már két éve részt vesz az ilyen korosztályú diákok tudásának tesztelésében, és legutóbb a 27. helyet szerezte meg, ami nagyon jó eredmény.

„A harmadik tesztet a hatodik osztályban töltenék ki a diákok, a negyedik pedig maga a kisérettségi lenne, és így teljes betekintést nyerhetünk a tanuló tudásába, mert ezek a vizsgák teljesen függetlenek lennének a diákok által, az év közben szerzett osztályzatoktól. Olyan erős modellen dolgozunk, amelyet még senki sem készített el Európában. Ezt leellenőriztem”, mondta Šarčević.

A középiskolások számára megtartott állami érettségi vizsgáról pedig elmondta, hogy azt a 2020/2021-es iskolévben tartják meg próbaként, így az nem számít bele az egyetemi felvételibe.

A miniszter szerint az állami érettségi projektje már korábban elkészült, de a hallgatói önkormányzatok feltették a kérdést, hogy miért kellene az akkori harmadik osztályosoknak ilyen vizsgát tenniük, amikor a beiratkozás alkalmával nem volt szó ilyen elképzelésről.

„Helyénvaló volt ez a felvetés. Elemeztük a szülők tanácsának és a diákparlamentek véleményét is, mert ha ezt nem tettük volna meg, akkor nem jártunk volna sikerrel, ez ugyanis alapként szolgál azoknak a generációknak, amelyek most járnak második osztályba, mindeközben pedig párhuzamosan folyik a gimnáziumi oktatás reformja”, tette hozzá Šarčević.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mića Jovanović a Prva TV-nek és a B92-nek azt mondta, átverték, s eláll attól, hogy eladja a Megatrend Egyetemet. A Prva TV szerkesztőségével és a Megatrend Egyetemmel olyan emberek vették fel a kapcsolatot, akik lakó- és üzlethelyiséget adtak ki dr. Dejan Đorđevićnek, a Megatrend Egyetem vevőjének. Elmondásuk szerint dr....
2019. DECEMBER 6.
[ 9:46 ]
Angela Merkel német kancellár ma németországi látogatásra invitálta Aleksandar Vučić szerb államfőt. A látogatásra még januárban sor kerülne. A meghívást a szer elnök megelégedéssel elfogadta, olvasható az elnöki kabinet által ma kiadott közleményben, amely Vučić és Merkel telefonbeszélgetéséről számol...
2019. DECEMBER 5.
[ 20:03 ]
Az E-761-es autóút Pojate-Preljina és a moravai közúti folyosó közötti szakaszának kiépítéséről szóló kereskedelmi szerződést írták ma alá Aleksandar Vučić szerb államfő jelenlétében. A megállapodást Zorana Mihajlović közlekedési miniszter, valamint Michael Wilkinson és Mehmet Tara, a Bechtel Enka UK Limited...
2019. DECEMBER 5.
[ 11:50 ]
Beolvasás folyamatban