Szerbia
A szerb parlament elfogadta a 2020-as költségvetést

A szerb parlament ma elfogadta a 2020-as évre vonatkozó költségvetést, amely előírja a bérek és nyugdíjak emelését, valamint rekord mennyiségű, 260 millió dináros kiadást a tőkebefektetésekre, amely tovább ösztönzi majd a GDP növekedését.

A köztársasági költségvetés tervezett bevétele 1.314,5 milliárd dinár, a tervezett kiadások összege pedig 1.334,7 milliárd dinár, vagyis az így keletkezett hiány 20,2 milliárd dinár lesz, ez pedig a GDP 0,3 százaléka.

A jövő évre tervezett gazdasági növekedés reális mértéke 4 százalék.

Ezzel a költségvetéssel befejeződik a közpénzek konszolidációs folyamata és megkezdődik a fejlesztés, közölték a parlamenti vita során Ana Brnabić kormányfő és Siniša Mali pénzügyminiszter.

A költségvetésből 295,4 milliárd dinárt különítenek el a bérekre és 581,2 milliárd dinárt a nyugdíjakra.

Az ún. svájci modell alapján a nyugdíjak jövőre 5,4 százalékkal emelkednek majd.

A vitában elhangzott az is, hogy a költségvetés magasabb béreket tervez, továbbá az egészségügyi védelem fejlesztését, jobb feltételeket az oktatás számára, illetve az oktatási rendszer további korszerűsítését, a kultúrába és a sportoláshoz szükséges infrastruktúrába történő beruházásokat, valamint a gyermekvállalást ösztönző politika támogatását.

A közszférában 2019. november elsejétől 8-15 százalékkal emelték a béreket, erre a célra a jövő évi költségvetésben is biztosítottak eszközöket.

Január elsejétől emelik a minimálbér összegét is 3.000 dinárral, így az 30.022 dinár lesz.

A büdzsére 151 képviselő szavazott a 250 tagú parlamentben, senki sem volt ellene, senki nem is tartózkodott.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vučić Görögországban tárgyalt - illusztráció
2019. DECEMBER 10.
[ 11:45 ]
Az amerikai Idegen Vagyont Ellenőrző Hivatal (OFAC) kibővítette azt az ún. feketelistát, amelyen magán- és jogi személyek is szerepelnek, és amelyre a bővítés után felkerült kilenc szerbiai személy és néhány vállalat is. Ezek a személyek azért kerültek fel a feketelistára, mert kapcsolatban állnak Slobodan Tešić...
2019. DECEMBER 10.
[ 9:10 ]
Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt (SNS) alelnöke, egyébként jogász, bűnvádi feljelentést tett ma Aleksandar Vučić szerb elnök és testvére, Andrej Vučić ellen, hogy jogi úton állapítsák meg az igazságot, s elhárítsanak minden gyanút, hogy bármi közük van a Jovanjica-ügyhöz és, hogy kapcsolatban állnak a birtok...
2019. DECEMBER 9.
[ 16:31 ]
Egy nagyszombati (Trnava) székhelyű vállalatnál tartott vizsgálatot követően a szlovák rendőrség kilenc szerbiai állampolgárt utasított ki az országból. Egyikük illegálisan tartózkodott Szlovákiában, nyolcnak a munkaviszonya nem volt legális – közölte a szlovák rendőrség. „A szóban forgó külföldiek ügye a...
2019. DECEMBER 9.
[ 14:42 ]
Beolvasás folyamatban