Szerbia
A szerb parlament elfogadta a 2020-as költségvetést

A szerb parlament ma elfogadta a 2020-as évre vonatkozó költségvetést, amely előírja a bérek és nyugdíjak emelését, valamint rekord mennyiségű, 260 millió dináros kiadást a tőkebefektetésekre, amely tovább ösztönzi majd a GDP növekedését.

A köztársasági költségvetés tervezett bevétele 1.314,5 milliárd dinár, a tervezett kiadások összege pedig 1.334,7 milliárd dinár, vagyis az így keletkezett hiány 20,2 milliárd dinár lesz, ez pedig a GDP 0,3 százaléka.

A jövő évre tervezett gazdasági növekedés reális mértéke 4 százalék.

Ezzel a költségvetéssel befejeződik a közpénzek konszolidációs folyamata és megkezdődik a fejlesztés, közölték a parlamenti vita során Ana Brnabić kormányfő és Siniša Mali pénzügyminiszter.

A költségvetésből 295,4 milliárd dinárt különítenek el a bérekre és 581,2 milliárd dinárt a nyugdíjakra.

Az ún. svájci modell alapján a nyugdíjak jövőre 5,4 százalékkal emelkednek majd.

A vitában elhangzott az is, hogy a költségvetés magasabb béreket tervez, továbbá az egészségügyi védelem fejlesztését, jobb feltételeket az oktatás számára, illetve az oktatási rendszer további korszerűsítését, a kultúrába és a sportoláshoz szükséges infrastruktúrába történő beruházásokat, valamint a gyermekvállalást ösztönző politika támogatását.

A közszférában 2019. november elsejétől 8-15 százalékkal emelték a béreket, erre a célra a jövő évi költségvetésben is biztosítottak eszközöket.

Január elsejétől emelik a minimálbér összegét is 3.000 dinárral, így az 30.022 dinár lesz.

A büdzsére 151 képviselő szavazott a 250 tagú parlamentben, senki sem volt ellene, senki nem is tartózkodott.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerbiai Köztársasági Statisztikai Intézet (RZS) június 12. és 19. között próbaösszeírást hajt végre a mezőgazdaságban. Az összeírás a jövő évi mezőgazdasági összeírás előkészületeinek keretébe tartozik. A végrehajtáshoz alkalmazott összeírók kötelessége előzőleg elvégezni egy online...
2020. JÚNIUS 5.
[ 12:16 ]
A várakozások szerint az Avdullah Hoti vezette új koszovói kormány visszavonja Albin Kurti volt miniszterelnök döntését a reciprocitás elvéről, írja a Zëri. „Ezt megtesszük annak érdekében, hogy megnyílhasson a brüsszeli párbeszéd útja” – mondta Hoti a KoSSev jelentése szerint. A köztévének adott interjúban...
2020. JÚNIUS 5.
[ 9:56 ]
Június 8-ig, vagyis hétfőig mindenkinek kifizetik a 100 eurós egyszeri segélyt, amire ma éjfélig lehet jelentkezni, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter. „Több mint négymillióan jelentkeztek online, az 1,9 millió nyugdíjasnak és szociális segélyben részesülőnek pedig automatikusan átutaltuk a pénzt” – mondta...
2020. JÚNIUS 5.
[ 9:29 ]
Beolvasás folyamatban