Szerbia
A NIN után most a Danas címoldala borzolja a kedélyeket

A Média rovatból átvett anyag

A Danas című szerbiai országos nap mai száma első oldalán Predrag Koraksić Corax karikatúrájával jelent meg, amiben nincs semmi különös, hiszen a kiváló karikaturista rendszeresen együttműködik a lappal. Csakhogy a mai karikatúra erősen utal a NIN hetilap napokban beharangozott címoldalán látott fotóra (Vučić elnökre szegeződő fegyver), s mint közismert a lap végül a kifogásolt fotó nélkül, fehér címoldallal jelent meg.

A karikatúrára szinte azonnal reagált Twitter bejegyzésében a szerb elnök is, aki azt írta “Csak ti végezzétek a munkátokat! Én december 18-án megnyitom az Obrenovac és Surčin közötti autópályát! Éljen Szerbia!”, írta Vučić.

A karikatúrára azonban más tisztségviselők is felháborodottan reagáltak. “A Danas címoldala, amelyen ismételten megölik Vučićot, már nem elítélésre, hanem kezelésre, gyógyításra szoruló eset. A NIN után a Danas is megismételte, megölni Vučićot az egyetlen olyan megoldás, amit a Szövetség Szerbiáért (SZS) fel tud kínálni, s csak ezt az álmot tudják álmodni”, írta Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter.

A karikatúra egyébként a GIM fenyegeti a Danast című írás mellett jelent meg, amelyben azt írják, hogy az állami fegyvervásárlással kapcsolatba hozott magáncég ügyvédei feljelentéssel fenyegetőznek, amennyiben a lap tovább folytatja a céggel kapcsolatos információk megjelentetését, amelyek – a vállalat szerint – üzleti titoknak minősülnek.

Dragoljub Petrović, a Danas főszerkesztője szerint mindez a szerkesztőségre való nyomásgyakorlás, hogy a továbbiakban ne foglalkozzanak a valjevói Krušik körül kialakult botránnyal, amelyben a fegyvervásárlással és –eladással a belügyminiszter apját is kapcsolatba hozták.

A karikatúra kapcsán a főszerkesztő azt mondta, voltaképpen ugyanaz történt, amit Corax lerajzolt, nevezetesen, hogy “Vučić elnök kitartóan alakítja az áldozatot minden esetben és kész akár önként is eljátszani a célpont szerepét, amikor csak alkalma adódik erre”. “Így azután az elnök és a slepje élőben is bemutatja azt, amit Corax lerajzolt, mi pedig a címoldalon hoztuk le. Corax karikatúrája realitássá vált”, mondta Petrović, hozzátéve, manapság a karikatúrák miatt csak az Iszlám Állam és a Szerb Haladó Párt fenyegetőzik. (Beta, 021, N1, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában az elmúlt 24 órában 6915 koronavírus-tesztet végeztek el, és újabb 279 polgárról derült ki, hogy elkapta a fertőzést. Ebben az egy napos időszakban 12 személy hunyt el, amivel 405-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma, a halálozási arány 2,17%. Jelenleg 154-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére,...
2020. JÚLIUS 13.
[ 15:45 ]
Az IT-szektor továbbra is kedvelt a leendő egyetemisták körében, de idén kifejezetten nagy érdeklődést mutattak más foglalkozások iránt is. Idén a végzős középiskolások észrevehetően jobban érdeklődtek a pszichológia iránt, s ahogy az előző években is, a leendő gólyák kívánságlistájának csúcsán álltak az...
2020. JÚLIUS 13.
[ 15:02 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma fogadta Alekszandr Bocan-Harcsenkót, Oroszország szerbiai nagykövetét, s megkérte, hogy adja át köszönetét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szívélyes vendéglátásért, amelyet moszkvai tartózkodása alatt tanúsított. Vučić elmondta, számára ez egy újabb kifejeződése annak a...
2020. JÚLIUS 13.
[ 13:51 ]
Beolvasás folyamatban