Szerbia
A NIN után most a Danas címoldala borzolja a kedélyeket

A Média rovatból átvett anyag

A Danas című szerbiai országos nap mai száma első oldalán Predrag Koraksić Corax karikatúrájával jelent meg, amiben nincs semmi különös, hiszen a kiváló karikaturista rendszeresen együttműködik a lappal. Csakhogy a mai karikatúra erősen utal a NIN hetilap napokban beharangozott címoldalán látott fotóra (Vučić elnökre szegeződő fegyver), s mint közismert a lap végül a kifogásolt fotó nélkül, fehér címoldallal jelent meg.

A karikatúrára szinte azonnal reagált Twitter bejegyzésében a szerb elnök is, aki azt írta “Csak ti végezzétek a munkátokat! Én december 18-án megnyitom az Obrenovac és Surčin közötti autópályát! Éljen Szerbia!”, írta Vučić.

A karikatúrára azonban más tisztségviselők is felháborodottan reagáltak. “A Danas címoldala, amelyen ismételten megölik Vučićot, már nem elítélésre, hanem kezelésre, gyógyításra szoruló eset. A NIN után a Danas is megismételte, megölni Vučićot az egyetlen olyan megoldás, amit a Szövetség Szerbiáért (SZS) fel tud kínálni, s csak ezt az álmot tudják álmodni”, írta Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter.

A karikatúra egyébként a GIM fenyegeti a Danast című írás mellett jelent meg, amelyben azt írják, hogy az állami fegyvervásárlással kapcsolatba hozott magáncég ügyvédei feljelentéssel fenyegetőznek, amennyiben a lap tovább folytatja a céggel kapcsolatos információk megjelentetését, amelyek – a vállalat szerint – üzleti titoknak minősülnek.

Dragoljub Petrović, a Danas főszerkesztője szerint mindez a szerkesztőségre való nyomásgyakorlás, hogy a továbbiakban ne foglalkozzanak a valjevói Krušik körül kialakult botránnyal, amelyben a fegyvervásárlással és –eladással a belügyminiszter apját is kapcsolatba hozták.

A karikatúra kapcsán a főszerkesztő azt mondta, voltaképpen ugyanaz történt, amit Corax lerajzolt, nevezetesen, hogy “Vučić elnök kitartóan alakítja az áldozatot minden esetben és kész akár önként is eljátszani a célpont szerepét, amikor csak alkalma adódik erre”. “Így azután az elnök és a slepje élőben is bemutatja azt, amit Corax lerajzolt, mi pedig a címoldalon hoztuk le. Corax karikatúrája realitássá vált”, mondta Petrović, hozzátéve, manapság a karikatúrák miatt csak az Iszlám Állam és a Szerb Haladó Párt fenyegetőzik. (Beta, 021, N1, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vučić Görögországban tárgyalt - illusztráció
2019. DECEMBER 10.
[ 11:45 ]
Albánia, Koszovó és Törökország után Bosznia-Hercegovina és Horvátország is bejelentette, hogy bojkottálja a Nobel-díjátadót Peter Handke osztrák író kitüntetése elleni tiltakozásként - közölte a balkáni térség médiája kedden. Siniša Grgić, Horvátország svédországi nagykövete azért nem vesz részt a...
2019. DECEMBER 10.
[ 10:52 ]
Magas légszennyezettségi mutatókra figyelmeztettek környezetvédők kedden, és közölték, hogy a nyugat-balkáni országok többsége nem teljesítette az ipari szennyezés csökkentésére vonatkozó európai uniós elvárásokat. A nyugat-balkáni ország vezetői 2005-ben tettek ígéretet arra, hogy igyekeznek csökkenteni a...
2019. DECEMBER 10.
[ 10:21 ]
Az amerikai Idegen Vagyont Ellenőrző Hivatal (OFAC) kibővítette azt az ún. feketelistát, amelyen magán- és jogi személyek is szerepelnek, és amelyre a bővítés után felkerült kilenc szerbiai személy és néhány vállalat is. Ezek a személyek azért kerültek fel a feketelistára, mert kapcsolatban állnak Slobodan Tešić...
2019. DECEMBER 10.
[ 9:10 ]
Beolvasás folyamatban