Szerbia
Szerbiában hivatalosan 2756 HIV-fertőzött él
December 1-je az AIDS elleni küzdelem világnapja

Az AIDS elleni küzdelem világnapján az epidemiológusok arra hívják fel a figyelmet, hogy a tavalyi évhez képest 35 százalékkal nőtt a HIV-fertőzöttek száma. Szerbiában hivatalosan 2756 személynél diagnosztinálták ezt a betegséget, de a becslések szerint kétszer ennyien vannak.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint tartományukban az idén 53 HIV-vírussal fertőzött esetet regisztráltak.

Szerbia-szerte ingyenes szűréseket és tanácsadást szerveznek, s az AIDS elleni idei kampány célja felhívni a figyelmet a szűrések és a korai diagnosztizálás fontosságára. A kampányt, amely november 22-én kezdődött és december végéig tart, országszerte 38 városban szervezik meg.

Tegnap a zentai Közkórházban is ingyenes szűrést szerveztek. Hétfőn kilenctől kettőig, majd hét órától éjfélig ingyenes HIV-vizsgálatot tartanak a Szabadkai Közegészségügyi Intézet első emeletén is. A vizsgálathoz nem szükséges sem beutaló, sem betegkönyv.

Nagyon fontos, hogy a HIV-fertőzést minél előbb megállapítsák, hiszen ma már nagyon hatásos terápia létezik, amely segíthet. Az antivírus terápiával a HIV-fertőzöttek akár több mint ötven évig is élhetnek a kezelés elkezdésétől számítva.

Szerbiában az újonnan diagnosztizált betegek között nyolcszor több volt a férfi, mint a nő. Az idén 16 személy halt meg AIDS-ben, közülük 14-en férfiak voltak. (RTV, RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában az elmúlt 24 órában 6915 koronavírus-tesztet végeztek el, és újabb 279 polgárról derült ki, hogy elkapta a fertőzést. Ebben az egy napos időszakban 12 személy hunyt el, amivel 405-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma, a halálozási arány 2,17%. Jelenleg 154-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére,...
2020. JÚLIUS 13.
[ 15:45 ]
Az IT-szektor továbbra is kedvelt a leendő egyetemisták körében, de idén kifejezetten nagy érdeklődést mutattak más foglalkozások iránt is. Idén a végzős középiskolások észrevehetően jobban érdeklődtek a pszichológia iránt, s ahogy az előző években is, a leendő gólyák kívánságlistájának csúcsán álltak az...
2020. JÚLIUS 13.
[ 15:02 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma fogadta Alekszandr Bocan-Harcsenkót, Oroszország szerbiai nagykövetét, s megkérte, hogy adja át köszönetét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szívélyes vendéglátásért, amelyet moszkvai tartózkodása alatt tanúsított. Vučić elmondta, számára ez egy újabb kifejeződése annak a...
2020. JÚLIUS 13.
[ 13:51 ]
Beolvasás folyamatban