Szerbia
Szerbiában hivatalosan 2756 HIV-fertőzött él
December 1-je az AIDS elleni küzdelem világnapja

Az AIDS elleni küzdelem világnapján az epidemiológusok arra hívják fel a figyelmet, hogy a tavalyi évhez képest 35 százalékkal nőtt a HIV-fertőzöttek száma. Szerbiában hivatalosan 2756 személynél diagnosztinálták ezt a betegséget, de a becslések szerint kétszer ennyien vannak.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint tartományukban az idén 53 HIV-vírussal fertőzött esetet regisztráltak.

Szerbia-szerte ingyenes szűréseket és tanácsadást szerveznek, s az AIDS elleni idei kampány célja felhívni a figyelmet a szűrések és a korai diagnosztizálás fontosságára. A kampányt, amely november 22-én kezdődött és december végéig tart, országszerte 38 városban szervezik meg.

Tegnap a zentai Közkórházban is ingyenes szűrést szerveztek. Hétfőn kilenctől kettőig, majd hét órától éjfélig ingyenes HIV-vizsgálatot tartanak a Szabadkai Közegészségügyi Intézet első emeletén is. A vizsgálathoz nem szükséges sem beutaló, sem betegkönyv.

Nagyon fontos, hogy a HIV-fertőzést minél előbb megállapítsák, hiszen ma már nagyon hatásos terápia létezik, amely segíthet. Az antivírus terápiával a HIV-fertőzöttek akár több mint ötven évig is élhetnek a kezelés elkezdésétől számítva.

Szerbiában az újonnan diagnosztizált betegek között nyolcszor több volt a férfi, mint a nő. Az idén 16 személy halt meg AIDS-ben, közülük 14-en férfiak voltak. (RTV, RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb államfő, aki tegnap utazott hivatali látogatásra Görögországba, ma találkozott Prokópisz Pavlópulosz görög elnökkel. Vučić megköszönte Pavlópulosznak, hogy országa támogatja Szerbia területi integritását és szuverenitását, valamint az európai uniós felzárkózását, majd közölte: Szerbia...
2019. DECEMBER 10.
[ 11:45 ]
Albánia, Koszovó és Törökország után Bosznia-Hercegovina és Horvátország is bejelentette, hogy bojkottálja a Nobel-díjátadót Peter Handke osztrák író kitüntetése elleni tiltakozásként - közölte a balkáni térség médiája kedden. Siniša Grgić, Horvátország svédországi nagykövete azért nem vesz részt a...
2019. DECEMBER 10.
[ 10:52 ]
Magas légszennyezettségi mutatókra figyelmeztettek környezetvédők kedden, és közölték, hogy a nyugat-balkáni országok többsége nem teljesítette az ipari szennyezés csökkentésére vonatkozó európai uniós elvárásokat. A nyugat-balkáni ország vezetői 2005-ben tettek ígéretet arra, hogy igyekeznek csökkenteni a...
2019. DECEMBER 10.
[ 10:21 ]
Beolvasás folyamatban