Szerbia
A Koszovói Villamoshálózat különválik a Szerbiai Villamoshálózattól
Đurić elvárja, hogy a nemzetközi közösség reagáljon

A Koszovói Villamoshálózat (KOST) megállapodást írt alá az átviteli rendszerirányítóval (OST) a koszovói energiaszabályozó blokkjának létrehozásáról Tiranában.

A becslések szerint ezzel megnyílik az út a Szerbiai Villamoshálózattól (EMS) történő elszakadás előtt.

Az új AK blokk két részből, a KOSTT-ból és az OST-ból álló szabályozószervként működik majd, a tervek szerint így műszakilag és gazdaságilag is megkönnyítik mindkét villamosrendszer munkáját, közölte honlapján a KOSTT.

A megállapodást az Európai Villamosenergia Átviteli Hálózat (ENTSO) tudtával kötötték meg, és megteremti az előfeltételt a KOSTT önálló tevékenységére, áll a közleményben. Az együttműködés 2020 áprilisában lép életbe, miután aláírják a KOSTT és az ENTSO közötti csatlakozási megállapodást is.

Ilir Shala, a KOSTT végrehajtó igazgatója a szerződés aláírásakor hangsúlyozta, hogy ez egy történelmi megállapodás a KOSTT életében, mert ezzel a vállalat kilép a Szerbiai Villamoshálózat (EMS) ellenőrzése alól.

„Az OST-tal történő együttműködés aláírásával 2020 áprilisában végleg kilépünk az EMS szerbiai szabályozási területe alól és az albán OPS szabályozásához kerülünk”, mondta Shala.

Đurić: Nem lesz energetikai Nagy-Albánia, Szerbia a villamoshálózat tulajdonosa

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója elmondta: a nemzetközi közösségnek meg kell állítania Pristinát, még mielőtt a régió energetikája és politikai stabilitása elszenvedné a szóban forgó intézkedés következményeit. Đurić hangsúlyozta, hogy „Szerbia építette ki a villamoshálózatot Koszovóban és a mi tulajdonunkat képezi, erről számtalan bizonyítékunk van”.

„Az EMS, az EPS és az illetékes intézmények a korábbi években megakadályozták, hogy a pristinai szolgáltató, amely illegálisan használja a Koszovóban lévő hálózatunkat az ENTSO tagjává váljon, az energetikai Nagy-Albánia megteremtésének bejelentése pedig rávilágít a pristinai politika igazi, soviniszta mivoltára”, áll Đurić közleményében. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában az elmúlt 24 órában 6915 koronavírus-tesztet végeztek el, és újabb 279 polgárról derült ki, hogy elkapta a fertőzést. Ebben az egy napos időszakban 12 személy hunyt el, amivel 405-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma, a halálozási arány 2,17%. Jelenleg 154-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére,...
2020. JÚLIUS 13.
[ 15:45 ]
Az IT-szektor továbbra is kedvelt a leendő egyetemisták körében, de idén kifejezetten nagy érdeklődést mutattak más foglalkozások iránt is. Idén a végzős középiskolások észrevehetően jobban érdeklődtek a pszichológia iránt, s ahogy az előző években is, a leendő gólyák kívánságlistájának csúcsán álltak az...
2020. JÚLIUS 13.
[ 15:02 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma fogadta Alekszandr Bocan-Harcsenkót, Oroszország szerbiai nagykövetét, s megkérte, hogy adja át köszönetét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szívélyes vendéglátásért, amelyet moszkvai tartózkodása alatt tanúsított. Vučić elmondta, számára ez egy újabb kifejeződése annak a...
2020. JÚLIUS 13.
[ 13:51 ]
Beolvasás folyamatban