Szerbia
A Koszovói Villamoshálózat különválik a Szerbiai Villamoshálózattól
Đurić elvárja, hogy a nemzetközi közösség reagáljon

A Koszovói Villamoshálózat (KOST) megállapodást írt alá az átviteli rendszerirányítóval (OST) a koszovói energiaszabályozó blokkjának létrehozásáról Tiranában.

A becslések szerint ezzel megnyílik az út a Szerbiai Villamoshálózattól (EMS) történő elszakadás előtt.

Az új AK blokk két részből, a KOSTT-ból és az OST-ból álló szabályozószervként működik majd, a tervek szerint így műszakilag és gazdaságilag is megkönnyítik mindkét villamosrendszer munkáját, közölte honlapján a KOSTT.

A megállapodást az Európai Villamosenergia Átviteli Hálózat (ENTSO) tudtával kötötték meg, és megteremti az előfeltételt a KOSTT önálló tevékenységére, áll a közleményben. Az együttműködés 2020 áprilisában lép életbe, miután aláírják a KOSTT és az ENTSO közötti csatlakozási megállapodást is.

Ilir Shala, a KOSTT végrehajtó igazgatója a szerződés aláírásakor hangsúlyozta, hogy ez egy történelmi megállapodás a KOSTT életében, mert ezzel a vállalat kilép a Szerbiai Villamoshálózat (EMS) ellenőrzése alól.

„Az OST-tal történő együttműködés aláírásával 2020 áprilisában végleg kilépünk az EMS szerbiai szabályozási területe alól és az albán OPS szabályozásához kerülünk”, mondta Shala.

Đurić: Nem lesz energetikai Nagy-Albánia, Szerbia a villamoshálózat tulajdonosa

Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója elmondta: a nemzetközi közösségnek meg kell állítania Pristinát, még mielőtt a régió energetikája és politikai stabilitása elszenvedné a szóban forgó intézkedés következményeit. Đurić hangsúlyozta, hogy „Szerbia építette ki a villamoshálózatot Koszovóban és a mi tulajdonunkat képezi, erről számtalan bizonyítékunk van”.

„Az EMS, az EPS és az illetékes intézmények a korábbi években megakadályozták, hogy a pristinai szolgáltató, amely illegálisan használja a Koszovóban lévő hálózatunkat az ENTSO tagjává váljon, az energetikai Nagy-Albánia megteremtésének bejelentése pedig rávilágít a pristinai politika igazi, soviniszta mivoltára”, áll Đurić közleményében. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vučić Görögországban tárgyalt - illusztráció
2019. DECEMBER 10.
[ 11:45 ]
Albánia, Koszovó és Törökország után Bosznia-Hercegovina és Horvátország is bejelentette, hogy bojkottálja a Nobel-díjátadót Peter Handke osztrák író kitüntetése elleni tiltakozásként - közölte a balkáni térség médiája kedden. Siniša Grgić, Horvátország svédországi nagykövete azért nem vesz részt a...
2019. DECEMBER 10.
[ 10:52 ]
Magas légszennyezettségi mutatókra figyelmeztettek környezetvédők kedden, és közölték, hogy a nyugat-balkáni országok többsége nem teljesítette az ipari szennyezés csökkentésére vonatkozó európai uniós elvárásokat. A nyugat-balkáni ország vezetői 2005-ben tettek ígéretet arra, hogy igyekeznek csökkenteni a...
2019. DECEMBER 10.
[ 10:21 ]
Az amerikai Idegen Vagyont Ellenőrző Hivatal (OFAC) kibővítette azt az ún. feketelistát, amelyen magán- és jogi személyek is szerepelnek, és amelyre a bővítés után felkerült kilenc szerbiai személy és néhány vállalat is. Ezek a személyek azért kerültek fel a feketelistára, mert kapcsolatban állnak Slobodan Tešić...
2019. DECEMBER 10.
[ 9:10 ]
Beolvasás folyamatban