Szerbia
Vučić: Lukasenka azon kevesek egyike, aki Szerbia igaz barátja

Aleksandar Vučić szerb államfő ma Aljakszandr Lukasenkával tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő azon kevesek egyike, aki Szerbia igaz barátja, és aki ezt be is bizonyította, amióta Fehéroroszország élén áll, majd hozzátette: ha a két ország többet működik majd együtt, ha elkötelezik magukat a közös projektek mellett, akkor a jövőben a kapcsolatuk még jobbá válik.

„Nem fogjuk elfelejteni, hogy mit tettek értünk egyesek, amikor nehéz helyzetben voltunk. Könnyű barátnak lenni a jóban, de a nehéz időkben mutatkozik meg, hogy ki az igaz barát. Kevés ilyen barátunk volt, de ezek közül egyik Lukasenka‟, felelte újságírói kérdésre Vučić.

Lukasenka: Támogatjuk Szerbia uniós csatlakozását, de ne tápláljanak túl sok reményt

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kijelentette: országa tiszteletben tartja Szerbia törekvéseit, hogy az Európai Unió tagjává váljon, valamint hogy jó kapcsolatot szeretne az EU-val Fehéroroszország, Kína és Oroszország is, de hozzátette: ehhez nem szabad túl sok reményt fűzni.

Lukasenka elmondta továbbá, hogy Fehéroroszország normálisan viszonyul ahhoz a helyzethez is, amelyben Szerbia van, vagyis hogy az EU-val és az Eurázsiai Unióval is együttműködik.

„Fehéroroszország támogatására számíthatnak minden szinten és minden téren‟, emelte ki Lukasenka, aki hangsúlyozta azt is, hogy Szerbia területi integritását illetően nem változott országának álláspontja.

Bírálat is érte a fehérorosz elnök látogatását. A Danas című napilap keddi cikkében arról írt, hogy Belgrád és Minszk kapcsolatát hivatalosan mindig stratégiai szövetségnek nevezik, a valóságban azonban a diplomáciai és szimbolikus viszonyon kívül alig tapasztalható kapcsolat. A lap szerint folyamatosan arról lehet hallani, hogy Fehéroroszország haditechnikai eszközökkel segíti a szerb haderőt és védelmi ipart, ám "Aljakszandr Lukasenka ígéreteiből eddig vajmi kevés valósult meg". Gazdasági mutatók tekintetében sincs az élbolyban Minszk. Kivitel szempontjából Fehéroroszország Szerbia 34. legjelentősebb partnere, míg import szempontjából a 37. helyen áll. (Tanjug, MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány elnöke nemrég nyilvánosságra hozta, hogy öt belgrádi, újvidéki és szabadkai tehetős személynek volt kapcsolata kiskorú gyermekkel, és kiemelte: ha vele történne valami, akkor ezek a bizonyítékok a nyilvánosság elé kerülnek. „A birtokunkban lévő bizonyítékok és fényképek,...
2020. JANUÁR 22.
[ 12:31 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy „betelt az európai vezetők prédikációival‟ amiért Szerbia közeli kapcsolatot ápol Oroszországgal és Kínával, Belgrád pedig elkötelezett marad az Európai Unióhoz történő csatlakozás iránt, annak ellenére, hogy a csatlakozást „precedens nélkül‟ folyamatosan...
2020. JANUÁR 22.
[ 9:57 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő találkozott ma Davosban Andrej Plenković horvát kormányfővel. „Reggeli beszélgetés a szerb-horvát kapcsolatokról Andrej Plenković kormányfővel”, írta Vučić a buducnostsrbijeav nevű Instagram-profilon, ahol egy közös fotót is megjelentetett a horvát kormányfővel. „A beszélgetés...
2020. JANUÁR 21.
[ 12:19 ]
Beolvasás folyamatban