Szerbia
Vučić: Lukasenka azon kevesek egyike, aki Szerbia igaz barátja

Aleksandar Vučić szerb államfő ma Aljakszandr Lukasenkával tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő azon kevesek egyike, aki Szerbia igaz barátja, és aki ezt be is bizonyította, amióta Fehéroroszország élén áll, majd hozzátette: ha a két ország többet működik majd együtt, ha elkötelezik magukat a közös projektek mellett, akkor a jövőben a kapcsolatuk még jobbá válik.

„Nem fogjuk elfelejteni, hogy mit tettek értünk egyesek, amikor nehéz helyzetben voltunk. Könnyű barátnak lenni a jóban, de a nehéz időkben mutatkozik meg, hogy ki az igaz barát. Kevés ilyen barátunk volt, de ezek közül egyik Lukasenka‟, felelte újságírói kérdésre Vučić.

Lukasenka: Támogatjuk Szerbia uniós csatlakozását, de ne tápláljanak túl sok reményt

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kijelentette: országa tiszteletben tartja Szerbia törekvéseit, hogy az Európai Unió tagjává váljon, valamint hogy jó kapcsolatot szeretne az EU-val Fehéroroszország, Kína és Oroszország is, de hozzátette: ehhez nem szabad túl sok reményt fűzni.

Lukasenka elmondta továbbá, hogy Fehéroroszország normálisan viszonyul ahhoz a helyzethez is, amelyben Szerbia van, vagyis hogy az EU-val és az Eurázsiai Unióval is együttműködik.

„Fehéroroszország támogatására számíthatnak minden szinten és minden téren‟, emelte ki Lukasenka, aki hangsúlyozta azt is, hogy Szerbia területi integritását illetően nem változott országának álláspontja.

Bírálat is érte a fehérorosz elnök látogatását. A Danas című napilap keddi cikkében arról írt, hogy Belgrád és Minszk kapcsolatát hivatalosan mindig stratégiai szövetségnek nevezik, a valóságban azonban a diplomáciai és szimbolikus viszonyon kívül alig tapasztalható kapcsolat. A lap szerint folyamatosan arról lehet hallani, hogy Fehéroroszország haditechnikai eszközökkel segíti a szerb haderőt és védelmi ipart, ám "Aljakszandr Lukasenka ígéreteiből eddig vajmi kevés valósult meg". Gazdasági mutatók tekintetében sincs az élbolyban Minszk. Kivitel szempontjából Fehéroroszország Szerbia 34. legjelentősebb partnere, míg import szempontjából a 37. helyen áll. (Tanjug, MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megalakult az új szerb parlament - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 12:46 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában 330 újabb koronavírus-fertőzéses esetet regisztráltak, a betegség okozta szövődményekbe kilencen haltak bele, ezzel a koronavírus-járvány áldozatainak száma 582-re nőtt. Kórházban jelenleg 4.256 beteget kezelnek Covid-19 betegséggel, közülük 159 beteg szorul gépi...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 15:40 ]
Az új szerbiai kormány összetételére vonatkozóan négy változat van játékban, írja a Szerb Haladó Párton (SNS) belüli konzultációkra utalva a belgrádi sajtó. Ezek pedig: az SNS koalícióra lép a szocialistákkal és a kisebbségi pártokkal, vagy: a koalíciós partnerek az Aleksandar Šapić vezette tömörülés és a...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 8:15 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában újabb nyolc áldozatot követelt a koronavírus-járvány, ezzel az elhunytak száma 573-ra emelkedett. A tegnap óta elhunytak között öt férfi van, átlagéletkoruk 79 év, valamint három nő, akik átlagéletkora 81 év, közölte a szokásos délutáni sajtótájékoztatón Verica Jovanović, a Batut...
2020. JÚLIUS 31.
[ 16:35 ]
Beolvasás folyamatban