Szerbia
Vučić: Lukasenka azon kevesek egyike, aki Szerbia igaz barátja

Aleksandar Vučić szerb államfő ma Aljakszandr Lukasenkával tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő azon kevesek egyike, aki Szerbia igaz barátja, és aki ezt be is bizonyította, amióta Fehéroroszország élén áll, majd hozzátette: ha a két ország többet működik majd együtt, ha elkötelezik magukat a közös projektek mellett, akkor a jövőben a kapcsolatuk még jobbá válik.

„Nem fogjuk elfelejteni, hogy mit tettek értünk egyesek, amikor nehéz helyzetben voltunk. Könnyű barátnak lenni a jóban, de a nehéz időkben mutatkozik meg, hogy ki az igaz barát. Kevés ilyen barátunk volt, de ezek közül egyik Lukasenka‟, felelte újságírói kérdésre Vučić.

Lukasenka: Támogatjuk Szerbia uniós csatlakozását, de ne tápláljanak túl sok reményt

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kijelentette: országa tiszteletben tartja Szerbia törekvéseit, hogy az Európai Unió tagjává váljon, valamint hogy jó kapcsolatot szeretne az EU-val Fehéroroszország, Kína és Oroszország is, de hozzátette: ehhez nem szabad túl sok reményt fűzni.

Lukasenka elmondta továbbá, hogy Fehéroroszország normálisan viszonyul ahhoz a helyzethez is, amelyben Szerbia van, vagyis hogy az EU-val és az Eurázsiai Unióval is együttműködik.

„Fehéroroszország támogatására számíthatnak minden szinten és minden téren‟, emelte ki Lukasenka, aki hangsúlyozta azt is, hogy Szerbia területi integritását illetően nem változott országának álláspontja.

Bírálat is érte a fehérorosz elnök látogatását. A Danas című napilap keddi cikkében arról írt, hogy Belgrád és Minszk kapcsolatát hivatalosan mindig stratégiai szövetségnek nevezik, a valóságban azonban a diplomáciai és szimbolikus viszonyon kívül alig tapasztalható kapcsolat. A lap szerint folyamatosan arról lehet hallani, hogy Fehéroroszország haditechnikai eszközökkel segíti a szerb haderőt és védelmi ipart, ám "Aljakszandr Lukasenka ígéreteiből eddig vajmi kevés valósult meg". Gazdasági mutatók tekintetében sincs az élbolyban Minszk. Kivitel szempontjából Fehéroroszország Szerbia 34. legjelentősebb partnere, míg import szempontjából a 37. helyen áll. (Tanjug, MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Folytatódik a postások sztrájkja - illusztráció
2019. DECEMBER 9.
[ 11:10 ]
Pristina viselkedése azt mutatja, hogy nem érdekli a párbeszéd és a kompromisszum, jelentette ki Ivica Dačić külügyminiszter, s az Aleksandar Vučić elleni feljelentést, valamint Albin Kurti koszovói miniszterelnök-jelölt kijelentését említette, miszerint nem szeretné a szerb elnököt a tárgyalóasztalnál látni. „Ha így...
2019. DECEMBER 8.
[ 16:04 ]
Tizenegy évvel az index-ügy kirobbanása után a szendrői felső bíróság ma kimondta az elsőfokú ítéletet, amellyel minden vádlottat bűnösnek talált a kragujevaci Jogi Egyetemen történt diploma- és vizsgaeladás vádjában, s összesen több mint hatvan évre ítélte őket. A helyi sajtó tudósítása szerint Saša...
2019. DECEMBER 6.
[ 20:36 ]
Idén rendkívül nagy érdeklődést mutatnak a polgárok az influenza elleni védőoltás iránt, jelentette ki dr. Darija Kisić Tepavčević, a Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet orvosa. „Habár az idén 50 ezer adaggal többet szereztünk be a vakcinából, mint tavaly, vagyis közel 300 ezer dózist, rekord idő alatt...
2019. DECEMBER 6.
[ 14:10 ]
Beolvasás folyamatban