Szerbia
Szerbia a "kicsi drogbárók" fellegvára

A belgrádi Politika napilap mai száma arról cikkezik, hogy „Szerbia tele van kisebb Pablo Escobarokkal”, és hogy az ország egyre inkább bekapcsolódik a drogkereskedelembe, valamint benne van az ún. Balkán-kartellben is, amely a nemzetközi rendőri szervezetek értékelése szerint felemelkedőben van.

A lap szerint a szerb belügyminisztérium (MUP) megerősítette, hogy az elmúlt két évben több mint 10 tonna kábítószert foglaltak le, tavaly négyet, idén pedig több mint hatot, vagyis a 2019-es év a lefoglalt kábítószerek mennyiségének tekintetében rekordot döntött.

A lap hozzáteszi, hogy ebbe a statisztikába nem számolták bele azt a 650 kilogramm eladásra kész, és további 4 tonna nyers formában lévő marihuánát, amelyet a Jovanjica gazdaságban foglaltak le.

A legnagyobb drogbáró Darko Sarić, akit a balkán El Chapóként emlegetnek, illetve Radosav Cvijović, akit pedig sokan „újvidéki Escobarnak” hívnak.

A legnagyobb heroinfogás pedig november derekán volt, amikor 77 kilogramm, öt millió euró értékű heroint foglaltak le, illetve letartóztatták a Mladenovac közelében lévő székhellyel rendelkező bűnszervezet feltételezett vezetőjét, Mladen Novaković Tocilót.

A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja és az Europol jelentése szerint, a hagyományosan legnagyobb kolumbiai és olaszországi bűnszervezetek mellett egyre jelentősebb szerepet töltenek be a szerbiai és az albániai kokainkereskedők.

„Hangsúlyozták, hogy a szerbiai bűnözőknek jó az együttműködése a volt Jugoszlávia tagországaiban tevékenykedő „kollégáikkal”, ezért is nevezték el őket az európai rendőrök Balkán-kartellnek”, írja a Politika.

A lap szerint a Balkán-kartellt a volt Jugoszlávia területén működő bűnszervezetek alkotják, de „legaktívabbak a szerbiai, a horvátországi és a montenegrói csoportok, amelyek nem csak egymás között, de az albán, a bolgár és az olasz társaikkal is nagyon jól együttműködnek”.

A Politika arra emlékeztet, hogy a Dél-Amerikából érkező kokaintól eltérően a heroin keletről érkezik, főként Afganisztánból, kisebb mértékben Pakisztánból, Iránból, Törökország keleti részéről és a közép-ázsiai országokból.

„A heroin fő csempészési útvonala (az EU irányába) Törökországon, Bulgárián és Albánián át, majd pedig Koszovón és Szerbián keresztül vezet”, írja a lap, amely hozzáteszi: amikor a heroin megérkezik Koszovóba, a drogkereskedő klánok a raktáraikban átcsomagolják kisebb csomagokba, majd szárazföldön szállítják. (Tanjug, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2019. DECEMBER 4. [ 16:50 ]

Most miért nem csodálkozom?Ha a politikusaink hazudnak,diplomát vesznek,büntetlenül megöletik a politikai ellenfeleiket,stb,stb, akkor miért épp a drogmaffia sunyítson? Pedig állítólag minden erőnkkel harcolunk a bűnözés ellen??


A szerbiai határőrség elfogott 37 migránst, akik annak a körülbelül 60 fős csoportnak a tagjai voltak, amely kedd hajnalban erőszakosan kísérelt meg bejutni Magyarországra a Röszke 2 közúti határátkelőhelynél - közölte a szerbiai határőrség. Az elfogottakat átadták a magyarkanizsai rendőrségnek. Az illegális...
2020. JANUÁR 28.
[ 17:29 ]
Az N1 televízió politikai kampányt csinált a választások előtt két vállalat, a United Group és a Telekom közötti peres ügyből, jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő és hozzátette: az N1 ezt úgy vitte véghez, hogy pontatlanul állította be az esetet, a sajtószabadság és a közérdek kérdéseként kezelve...
2020. JANUÁR 28.
[ 13:27 ]
Miután Aleksandar Vučić szerb államfő tegnap este sürgős ülésre összehívta a biztonságért felelős személyeket, Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter elmondta: a legfontosabb, hogy megőrizzük a régió békéjét és a stabilitását. Bejelentette azt is, hogy Vučić tárgyalni fog Milo Đukanović montenegrói elnökkel a...
2020. JANUÁR 28.
[ 11:37 ]
Beolvasás folyamatban