Szerbia
Szerbia a "kicsi drogbárók" fellegvára

A belgrádi Politika napilap mai száma arról cikkezik, hogy „Szerbia tele van kisebb Pablo Escobarokkal”, és hogy az ország egyre inkább bekapcsolódik a drogkereskedelembe, valamint benne van az ún. Balkán-kartellben is, amely a nemzetközi rendőri szervezetek értékelése szerint felemelkedőben van.

A lap szerint a szerb belügyminisztérium (MUP) megerősítette, hogy az elmúlt két évben több mint 10 tonna kábítószert foglaltak le, tavaly négyet, idén pedig több mint hatot, vagyis a 2019-es év a lefoglalt kábítószerek mennyiségének tekintetében rekordot döntött.

A lap hozzáteszi, hogy ebbe a statisztikába nem számolták bele azt a 650 kilogramm eladásra kész, és további 4 tonna nyers formában lévő marihuánát, amelyet a Jovanjica gazdaságban foglaltak le.

A legnagyobb drogbáró Darko Sarić, akit a balkán El Chapóként emlegetnek, illetve Radosav Cvijović, akit pedig sokan „újvidéki Escobarnak” hívnak.

A legnagyobb heroinfogás pedig november derekán volt, amikor 77 kilogramm, öt millió euró értékű heroint foglaltak le, illetve letartóztatták a Mladenovac közelében lévő székhellyel rendelkező bűnszervezet feltételezett vezetőjét, Mladen Novaković Tocilót.

A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja és az Europol jelentése szerint, a hagyományosan legnagyobb kolumbiai és olaszországi bűnszervezetek mellett egyre jelentősebb szerepet töltenek be a szerbiai és az albániai kokainkereskedők.

„Hangsúlyozták, hogy a szerbiai bűnözőknek jó az együttműködése a volt Jugoszlávia tagországaiban tevékenykedő „kollégáikkal”, ezért is nevezték el őket az európai rendőrök Balkán-kartellnek”, írja a Politika.

A lap szerint a Balkán-kartellt a volt Jugoszlávia területén működő bűnszervezetek alkotják, de „legaktívabbak a szerbiai, a horvátországi és a montenegrói csoportok, amelyek nem csak egymás között, de az albán, a bolgár és az olasz társaikkal is nagyon jól együttműködnek”.

A Politika arra emlékeztet, hogy a Dél-Amerikából érkező kokaintól eltérően a heroin keletről érkezik, főként Afganisztánból, kisebb mértékben Pakisztánból, Iránból, Törökország keleti részéről és a közép-ázsiai országokból.

„A heroin fő csempészési útvonala (az EU irányába) Törökországon, Bulgárián és Albánián át, majd pedig Koszovón és Szerbián keresztül vezet”, írja a lap, amely hozzáteszi: amikor a heroin megérkezik Koszovóba, a drogkereskedő klánok a raktáraikban átcsomagolják kisebb csomagokba, majd szárazföldön szállítják. (Tanjug, Politika)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Béla
2019. DECEMBER 4. [ 16:50 ]

Most miért nem csodálkozom?Ha a politikusaink hazudnak,diplomát vesznek,büntetlenül megöletik a politikai ellenfeleiket,stb,stb, akkor miért épp a drogmaffia sunyítson? Pedig állítólag minden erőnkkel harcolunk a bűnözés ellen??


Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Zorana Mihajlović, a szerb kormány nemek közötti egyenlőségért felelős koordinációs testületének elnöke ma kijelentette, hogy Szerbiában a férfiak és a nők közötti bérszakadék átlagosan 11-16 százalékos a férfiak javára, míg az európai átlag 16,3 százalék, a globális pedig 23 százalék, közölte Mihajlović...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 13:06 ]
Dr. Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványtanilag rizikós országokból térnek haza, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe. Maguknak kell bevinniük a személyi adataikat az egészségügyi kartonjukba, viszont a covid-rendelőben csak akkor kell...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 10:17 ]
A rendőrség keresi Miladin Kovačević egykosi kosarazót, akit azzal gyanúsítanak, hogy megvert egy lányt, T. T.-t, értesült a Blic napilap. Nem hivatalos információ szerint a lány feljelentette erőszakoskodásért, ráadásul Kovačević elvette tőle a mobiltelefonját és a táskáját is. A lap forrásai szerint az eset három...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 8:52 ]
Beolvasás folyamatban