Szerbia
Folytatódik a postások sztrájkja

A postai dolgozók képviselőinek és a kormány képviselőinek újabb találkozóját követően, amelyen 13,1 százalékos béremelést ajánlottak a középiskolai végzettséggel rendelkező alkalmazottaknak, valamint 6,1 százalékos növelést a felsőfokú végzettségűeknek, a dolgozók úgy döntöttek, továbbra sem veszik fel a munkát.

Tomislav Mandić, a Postai Dolgozók Önálló Szakszervezetének újvidéki főmegbízottja a 021-nek azt mondta, ez a mértékű emelés nem hozná közelebb a fizetésüket a köztársasági átlaghoz, ezért elutasították a kormány ajánlatát.

Hozzátette, tegnap esti belgrádi találkozójukon egyhangúlag úgy döntöttek, hogy visszautasítják az ajánlatot, s „függetlenül a következményektől” folytatják a munkabeszüntetést. Mától még több dolgozó csatlakozik a sztrájkhoz, jegyezte meg.

Mint mondta, a tegnapi találkozón a posta vezetése egyetértett a kormány javaslatával, miszerint a legalacsonyabb fizetéssel rendelkező postai alkalmazottak járandóságát mintegy hatezer dinárral növeljék, ami úgy negyvenezer dinárt jelentene, ami véleménye szerint nem elegendő, mivel az elmúlt 17 évben nem emelkedtek a postai fizetések.

Mandić elmondta, a kormány továbbra sem hívta találkozóra a postai dolgozók képviselői, de a vezetésen keresztül jelezte, hogy csak a vezetéssel és valószínűleg a szakszervezeti képviselőkkel tárgyal.

A postások december 3-án függesztették fel a munkát, egy nappal később pedig a futárok és az ügyfélpultnál dolgozók is csatlakoztak hozzájuk. Azóta tartottak néhány találkozót a kormány munkacsoportjával, de nem hozott eredményt.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Zorana Mihajlović, a szerb kormány nemek közötti egyenlőségért felelős koordinációs testületének elnöke ma kijelentette, hogy Szerbiában a férfiak és a nők közötti bérszakadék átlagosan 11-16 százalékos a férfiak javára, míg az európai átlag 16,3 százalék, a globális pedig 23 százalék, közölte Mihajlović...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 13:06 ]
Dr. Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványtanilag rizikós országokból térnek haza, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe. Maguknak kell bevinniük a személyi adataikat az egészségügyi kartonjukba, viszont a covid-rendelőben csak akkor kell...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 10:17 ]
A rendőrség keresi Miladin Kovačević egykosi kosarazót, akit azzal gyanúsítanak, hogy megvert egy lányt, T. T.-t, értesült a Blic napilap. Nem hivatalos információ szerint a lány feljelentette erőszakoskodásért, ráadásul Kovačević elvette tőle a mobiltelefonját és a táskáját is. A lap forrásai szerint az eset három...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 8:52 ]
Beolvasás folyamatban