Szerbia
Könnyebb lesz az ünnepek alatt a határátkelés Szerbia és Magyarország között

Egyszerűsítik a határ- és vámellenőrzést a szerb-magyar határon az ünnepi időszakban, december 15. és január 15. között, ennek részleteiről csütörtökön egyeztetett a Horgos-Röszke határátkelőhelyen a szerb és a magyar fél - közölte a szerbiai vám- és pénzügyőrség.

A közlemény szerint a két ország belügyminisztériumainak korábbi megállapodása értelmében egyszerűsödik a határellenőrzés az ünnepi időszakban, a hatékony munka érdekében pedig a vám- és pénzügyőrségi ellenőrzés egyszerűsítésére is szükség van.

A felek megállapodtak abban, hogy a vámvizsgálatot a lehető legnagyobb mértékben, de még a törvényes keretek között egyszerűsítik az említett időszakban, hogy gyorsabbá tegyék a határátkelést.

A szerb delegáció vezetője, Veselin Milosević, a szerbiai vám- és pénzügyőrség igazgatóhelyettese elmondta, készen állnak a megnövekedett forgalomra, növelik a vámosok számát az átkelőkön, és felgyorsítják a teherautók átvizsgálását is.

A magyar küldöttséget vezető Bakai Kristóf Péter, a Nemzeti Vám- és Pénzügyőrség pénzügyőr ezredese, vámszakmai szakfőigazgató a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy új uniós növényegészségügyi előírások lépnek életbe december 14-től.

A felek egyetértettek abban is, hogy a várakozási idő csökkentésének hosszú távú megoldását újabb sávok megnyitása jelenthetné, a romlandó árut szállító vagy üresen közlekedő kamionok átkelését pedig fel kellene gyorsítani.

A karácsonyi ünnepi időszakban egy nap alatt akár több mint százezren is használhatják a magyar-szerb határt, így jelentős torlódások alakulhatnak ki. A korábbi években előfordult olyan is, hogy az utazóknak 12 órát is várniuk kellett egy-egy határállomáson.

A szigorított ellenőrzések tovább bonyolíthatják a helyzetet. Az új uniós növényegészségügyi rendszer szerint szinte minden növény esetében növényegészségügyi bizonyítványra lesz szükség. A nem uniós országból Magyarországra érkezők ezentúl csak szigorú előírások mellett hozhatnak Magyarországra ültetésre szánt növényeket, terméseket, zöldségfélét és egyéb növényi termékeket, például friss fűszernövényeket vagy koszorúkat. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pontosító
2019. DECEMBER 17. [ 16:45 ]

Tisztelt István! Ami a nyilvántartást illeti: 1 Miért nem dolgozhatnak a terminálok autonóm üzemmódban? 2 Milyen rendszer az amelyik naponta több órára "lefagy"/szétesik? 3 Határátkelőn és más fontos közintézményben ilyen leállás MEGENGEDHETETLEN! 4 Autonóm üzemmódban is lehetséges minden regisztráció/kiszűrés - internet nélkül is 5 A franciakockás rendszer is ugyanolyan hatékony volt mint a számítógépes - sokszor gyorsabb is.


istván
2019. DECEMBER 16. [ 8:50 ]

Pontosító, ... a nyakbaakasztós táska meg a franciakockás irka nem válthatja ki a számítógépes nyilvántartást, ellenőrzést. Gondoljunk csak a körözött személyekre, járművekre, műtárgyakra ... Amúgy meg minden ki és belépést az EU-ba regisztrálni kell, ami nem csak a statisztika miatt szükséges... A tintaceruzás jegyzetelést el lehet felejteni, csak nosztalgiából lehet kedves emlék ...


Pontosító
2019. DECEMBER 15. [ 21:18 ]

Minden kifogás jó, ha nem akarok dolgozni. Kb, 20 éve olyan munkahelyen dolgoztam ahol számítógép(ek) irányították a termelést! Egyetlen másodperc lefagyás, vagy kiesés sem volt megengedett! Megjegyzem nem "Windóz" operációs rendszer volt a gépeken, ám azóta "fejlődött" a technika. Más: Én még emlékszem arra is, hogy nyakba akasztható táskával és nyomtatott jegyzet segítségével ellenőriztek. Leállás esetén még használhatók lennének csak elő kell(ene) venni. Gyorsabb lenne az átkelés.


Garai László
2019. DECEMBER 14. [ 12:00 ]

- Milyen időket élünk - olvasom a belgrádi Politika olvasói hozzászólásait, a Tompára ingázó svercerekét - , a magyar vámosok már nem fogadják el a kenőpénzt!!


Alfonz
2019. DECEMBER 13. [ 14:50 ]

Érdemes megnézni a valóságot, mi a határhelyzet? https://www.youtube.com/watch?v=UZIlSi64uN4


Anna
2019. DECEMBER 13. [ 7:24 ]

A szervezők jóindulatának köszönhetően megvárta őket a busz. És másfél óra álldogálás után a magyar hatoson átengedték őket. Mégis csak eltelt 20 év... :D


Anna
2019. DECEMBER 13. [ 6:50 ]

Ezért ma hajnali 1 óta minden határon áll a rendszer. Hihetetlen, hogy hová jutottunk! 99-ben azért nem jutottam el az iskolai jutalom kirándulásra, mert elkezdtek bombázni. 20 év után a lányom azért nem mehet, mert ma hajnalban a határon nem engedték át őket. Nincs szavam!


Lazio
2019. DECEMBER 12. [ 19:51 ]

Hétfőn még a horgosi letérő előtt kb. 500 méterre kezdődött a tehergépkocsik sora.


Közel 200 új fertőzött Szerbiában - illusztráció
2021. JÚLIUS 25.
[ 16:32 ]
Az állam további 20 euró támogatást folyósít a polgároknak decemberben, jelentette be Aleksandar Vučić szerb elnök. A nyugdíjasok szeptemberből decemberig 100 eurót kapnak az államtól, a többi állampolgár pedig, aki jelentkezett, decemberben újabb 20 eurót, tehát összesen 50 eurót kap majd, de azok a polgárok, akik nem...
2021. JÚLIUS 25.
[ 10:59 ]
A Kraljevo közelében található Polumir településnél ma 13 óra 35 perckor kisiklott egy személyvonat és sziklának ütközött. A Rudnica-Kraljevo vonalon közlekedő vonatot ért baleset során senki sem sérült meg. Az említett szakaszon jelenleg szünetel a vasúti forgalom. (B92.rs)
2021. JÚLIUS 24.
[ 15:56 ]
Az utóbbi 24 óra folyamán Szerbiában 8596 tesztelt személyből 249 bizonyult pozitívnak, a koronavírus szövődményeiben öt ember vesztette életét. Lélegeztetőgépen kilenc páciens van jelenleg. Emlékeztetőül, tegnap 8853 teszt elvégzését követően 202 pozitív személyt regisztráltak Szerbiában. Vajdaságban is...
2021. JÚLIUS 24.
[ 15:55 ]
Beolvasás folyamatban