Szerbia
Könnyebb lesz az ünnepek alatt a határátkelés Szerbia és Magyarország között

Egyszerűsítik a határ- és vámellenőrzést a szerb-magyar határon az ünnepi időszakban, december 15. és január 15. között, ennek részleteiről csütörtökön egyeztetett a Horgos-Röszke határátkelőhelyen a szerb és a magyar fél - közölte a szerbiai vám- és pénzügyőrség.

A közlemény szerint a két ország belügyminisztériumainak korábbi megállapodása értelmében egyszerűsödik a határellenőrzés az ünnepi időszakban, a hatékony munka érdekében pedig a vám- és pénzügyőrségi ellenőrzés egyszerűsítésére is szükség van.

A felek megállapodtak abban, hogy a vámvizsgálatot a lehető legnagyobb mértékben, de még a törvényes keretek között egyszerűsítik az említett időszakban, hogy gyorsabbá tegyék a határátkelést.

A szerb delegáció vezetője, Veselin Milosević, a szerbiai vám- és pénzügyőrség igazgatóhelyettese elmondta, készen állnak a megnövekedett forgalomra, növelik a vámosok számát az átkelőkön, és felgyorsítják a teherautók átvizsgálását is.

A magyar küldöttséget vezető Bakai Kristóf Péter, a Nemzeti Vám- és Pénzügyőrség pénzügyőr ezredese, vámszakmai szakfőigazgató a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy új uniós növényegészségügyi előírások lépnek életbe december 14-től.

A felek egyetértettek abban is, hogy a várakozási idő csökkentésének hosszú távú megoldását újabb sávok megnyitása jelenthetné, a romlandó árut szállító vagy üresen közlekedő kamionok átkelését pedig fel kellene gyorsítani.

A karácsonyi ünnepi időszakban egy nap alatt akár több mint százezren is használhatják a magyar-szerb határt, így jelentős torlódások alakulhatnak ki. A korábbi években előfordult olyan is, hogy az utazóknak 12 órát is várniuk kellett egy-egy határállomáson.

A szigorított ellenőrzések tovább bonyolíthatják a helyzetet. Az új uniós növényegészségügyi rendszer szerint szinte minden növény esetében növényegészségügyi bizonyítványra lesz szükség. A nem uniós országból Magyarországra érkezők ezentúl csak szigorú előírások mellett hozhatnak Magyarországra ültetésre szánt növényeket, terméseket, zöldségfélét és egyéb növényi termékeket, például friss fűszernövényeket vagy koszorúkat. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pontosító
2019. DECEMBER 17. [ 16:45 ]

Tisztelt István! Ami a nyilvántartást illeti: 1 Miért nem dolgozhatnak a terminálok autonóm üzemmódban? 2 Milyen rendszer az amelyik naponta több órára "lefagy"/szétesik? 3 Határátkelőn és más fontos közintézményben ilyen leállás MEGENGEDHETETLEN! 4 Autonóm üzemmódban is lehetséges minden regisztráció/kiszűrés - internet nélkül is 5 A franciakockás rendszer is ugyanolyan hatékony volt mint a számítógépes - sokszor gyorsabb is.


istván
2019. DECEMBER 16. [ 8:50 ]

Pontosító, ... a nyakbaakasztós táska meg a franciakockás irka nem válthatja ki a számítógépes nyilvántartást, ellenőrzést. Gondoljunk csak a körözött személyekre, járművekre, műtárgyakra ... Amúgy meg minden ki és belépést az EU-ba regisztrálni kell, ami nem csak a statisztika miatt szükséges... A tintaceruzás jegyzetelést el lehet felejteni, csak nosztalgiából lehet kedves emlék ...


Pontosító
2019. DECEMBER 15. [ 21:18 ]

Minden kifogás jó, ha nem akarok dolgozni. Kb, 20 éve olyan munkahelyen dolgoztam ahol számítógép(ek) irányították a termelést! Egyetlen másodperc lefagyás, vagy kiesés sem volt megengedett! Megjegyzem nem "Windóz" operációs rendszer volt a gépeken, ám azóta "fejlődött" a technika. Más: Én még emlékszem arra is, hogy nyakba akasztható táskával és nyomtatott jegyzet segítségével ellenőriztek. Leállás esetén még használhatók lennének csak elő kell(ene) venni. Gyorsabb lenne az átkelés.


Garai László
2019. DECEMBER 14. [ 12:00 ]

- Milyen időket élünk - olvasom a belgrádi Politika olvasói hozzászólásait, a Tompára ingázó svercerekét - , a magyar vámosok már nem fogadják el a kenőpénzt!!


Alfonz
2019. DECEMBER 13. [ 14:50 ]

Érdemes megnézni a valóságot, mi a határhelyzet? https://www.youtube.com/watch?v=UZIlSi64uN4


Anna
2019. DECEMBER 13. [ 7:24 ]

A szervezők jóindulatának köszönhetően megvárta őket a busz. És másfél óra álldogálás után a magyar hatoson átengedték őket. Mégis csak eltelt 20 év... :D


Anna
2019. DECEMBER 13. [ 6:50 ]

Ezért ma hajnali 1 óta minden határon áll a rendszer. Hihetetlen, hogy hová jutottunk! 99-ben azért nem jutottam el az iskolai jutalom kirándulásra, mert elkezdtek bombázni. 20 év után a lányom azért nem mehet, mert ma hajnalban a határon nem engedték át őket. Nincs szavam!


Lazio
2019. DECEMBER 12. [ 19:51 ]

Hétfőn még a horgosi letérő előtt kb. 500 méterre kezdődött a tehergépkocsik sora.


Predrag Kon, a válságtörzs tagja kijelentette, hogy Szerbiában most tetőzik a koronavírus-járvány, ezután csökkenni fog az újonnan megfertőzöttek száma. Az RTS reggeli műsorának vendégeként a szakorvos kiemelte, hogy a ma bevezetett intézkedések 14 napig lesznek érvényben, és azért volt rájuk szükség, mert a járvány...
2020. JÚLIUS 3.
[ 10:55 ]
Zoran Radojičić belgrádi polgármester a válságtörzs javaslatára azonnali hatállyal rendkívüli helyzetet hirdetett a szerb fővárosban. A koronavírus elleni védekezés érdekében foganatosított intézkedéseket tegnap este Aleksandar Vučić államfő jelentette be. Ismét korlátozzák a nyilvános helyen való gyülekezések...
2020. JÚLIUS 3.
[ 10:45 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök közölte, hogy Belgrádban két hétre bezárnak az éjszakai bárok, 23 órától reggel 6 óráig, valamint a kávézók és a diákotthonok. „Szeretném, ha jobb lenne a helyzet, a legnagyobb gondot Belgrád jelenti, a fertőzöttek 82,5 százaléka Belgrádban van”, mondta az államfő. Hogy az...
2020. JÚLIUS 2.
[ 20:54 ]
Beolvasás folyamatban