Szerbia
A SZS blokád alá vette az RTS épületét
Vučić: Garantálom, hogy senki sem kerül veszélybe

A Szövetség Szerbiáért (SZS) vezetői és támogatói ma délben összegyűltek a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) épülete előtt, és a bejelentések szerint este 8 óráig blokád alatt tartják a közszolgálati média mindhárom bejáratát a negatív reagálások ellenére is.

Az összegyűlt tömeg - köztük ellenzéki vezetők: Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Marko Bastać, Borko Stefanović, Marinika Tepić és Nikola Jovanović - lezárta az épület mindhárom bejáratát.

A Dveri támogatói egy transzparenssel érkeztek, amelyen az „EU válassz: Vučić vagy demokrácia” felirat állt.

„Azért vagyunk itt, mert az RTS az elmúlt nyolc évben nem végzi a munkáját. Nem tudják bemagyarázni nekem, hogy a polgárokat nem érdekli, mi történik”, mondta Vuk Jeremić, a Néppárt elnöke, és felszólította az RTS dolgozóit, hogy professzionálisan végezzék a munkájukat. Szerinte az RTS nem tájékoztat arról, hogy mi történik a társadalomban, pedig biztosan érdekli az embereket, hogy mi a helyzet Aleksandar Obradovićtyal Krušikban vagy Marija Lukićtyal Brusban.

Arra a kérdésre, hogy ezzel nyomást akarnak-e gyakorolni a médiára, erre mutattak rá korábban a reagálások, Jeremić elmondta: ez nyomásgyakorlás, hogy az RTS felszabaduljon a nyomás alól. Az újságírói szervezetek tegnap este elfogadhatatlannak minősítették a blokádot.

Az RTS vezetősége arra figyelmeztetett, hogy ha léteznek szabálytalanságok a munkájukban, akkor azt nem fizikai erő alkalmazásával kell kiküszöbölni, hanem a legális mechanizmusokkal.

„Amellett, hogy ez a viselkedés elfogadhatatlan, egyben nagyon veszélyes is, és eddig a szerencsének, valamint a biztonsági szervek felelősségteljes viselkedésének köszönhető az, hogy eddig nem járt komoly és beláthatatlan következményekkel”, közölte az RTS.

Vučić: Ne idegeskedjenek az RTS blokádja miatt

Aleksandar Vučić államfő kijelentette: nem hiszi, hogy a polgárok egy kisebb csoportja tényleg azt gondolhatja, hogy erőszakkal bármilyen komoly dolgot el tudna érni.

„Ne idegeskedjenek az RTS blokádja miatt. Garantálom, hogy senki sem kerül veszélybe, hogy a törvénnyel összhangban fogunk eljárni, és hogy nincs semmi veszély”, nyilatkozta az újságíróknak Vučić.

Az államfő hozzátette: hisz abban, hogy minden demokratikus módon fog lezajlani, Szerbia pedig egy demokratikus ország.

Belgrádi rendőrparancsnok: A SZS nem jelentette be a mai tiltakozó megmozdulást

Milan Stanić, a belgrádi rendőr-igazgatóság parancsnoka közleményében a következőket írta: nem igaz az, hogy a Szövetség Szerbiáért az előírásoknak megfelelően jelentette be a rendőrségen az RTS épülete előtti tiltakozó megmozdulását, vagyis annak szervezői nem tartották tiszteletben a nyilvános gyülekezésről szóló törvényt.

A közlemény szerint december 11-én jelentették be a 13-ai megmozdulást, ez pedig nincs összhangban a bejelentésre vonatkozó törvényes határidővel, így az nem tekinthető bejelentettnek. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. DECEMBER 13. [ 16:25 ]

Az új-régi tehetetlenek...


A szerbiai határőrség elfogott 37 migránst, akik annak a körülbelül 60 fős csoportnak a tagjai voltak, amely kedd hajnalban erőszakosan kísérelt meg bejutni Magyarországra a Röszke 2 közúti határátkelőhelynél - közölte a szerbiai határőrség. Az elfogottakat átadták a magyarkanizsai rendőrségnek. Az illegális...
2020. JANUÁR 28.
[ 17:29 ]
Az N1 televízió politikai kampányt csinált a választások előtt két vállalat, a United Group és a Telekom közötti peres ügyből, jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő és hozzátette: az N1 ezt úgy vitte véghez, hogy pontatlanul állította be az esetet, a sajtószabadság és a közérdek kérdéseként kezelve...
2020. JANUÁR 28.
[ 13:27 ]
Miután Aleksandar Vučić szerb államfő tegnap este sürgős ülésre összehívta a biztonságért felelős személyeket, Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter elmondta: a legfontosabb, hogy megőrizzük a régió békéjét és a stabilitását. Bejelentette azt is, hogy Vučić tárgyalni fog Milo Đukanović montenegrói elnökkel a...
2020. JANUÁR 28.
[ 11:37 ]
Beolvasás folyamatban