Szerbia
Szerbiában 2022-től bevezetik az állami érettségit

A gimnazisták és szakközépiskolások számára 2022 júniusában tartják az első állami vagy nagyérettségit, amit az egyetemi és főiskolai karok a felvételi vizsga helyett fognak elismerni, ez a szerb oktatási minisztérium végleges döntése.

Eredetileg a 2020/2021-es tanévtől tervezték bevezetni, de egy évvel elhalasztották, hogy minden előkészületet el tudjanak végezni, erősítették meg a Večernje Novostinak a minisztériumban.

A napilap emlékeztet, hogy egyes állami karok dékánjai korábban ellenezték, hogy az érettségi egyetlen tudásfelmérő teszt legyen, vagyis az egyetemi iratkozás egyetlen feltétele, mert úgy vélték, nem megbízható módszer az ellenőrzésre, s be kell vezetni a tudás ellenőrzésének még valamilyen más formáját is.

A minisztériumban azonban úgy gondolják, stresszel járna a diákok számára, ha rövid időn belül két nehéz vizsgát is teljesíteniük kellene, s azt javasolják, az egyetemi tanárok kapcsolódjanak be az érettségi feladatok kidolgozásába.

Hozzátették, a karok előre kiválasztják a meghatározott kötelező és választható tantárgyak szintjét, míg a művészeti karok további képesség- és tudásfelmérést is végezhetnek.

A minisztériumban a Novostinak azt is elmondták, hogy a középiskolások két próbatesztet is írnak addig, méghozzá idén és jövő májusban, valamint még egyet 2022 márciusában vagy áprilisában.

A korábbi bejelentések szerint az állami érettségin negyven feladat lesz, ebből tíz alapszintű, 20 középszintű, további tíz pedig emeltszintű. A vizsgát mindenhol ugyanakkor tartják, s négy órájuk lesz rá a diákoknak.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Legija beperelte Szerbiát - illusztráció
2020. JANUÁR 24.
[ 17:20 ]
A Pristina által Szerbiára kivetett büntetővámokat el kell törölni, Szerbiának pedig fel kell hagynia a Koszovó független államként való elismerésének visszavonására irányuló kampánnyal, üzente Richard Grenell, az USA Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokért felelős különmegbízottja. Richard Grenell ma...
2020. JANUÁR 24.
[ 12:13 ]
Vladimir Pejić, a Faktor Plus ügynökség igazgatója úgy értékelte, hogy a tavaszi választások után olyan pártok jutnak be a parlamentbe, amelyek eddig nem érték el a küszöböt. A haladók körül tömörülő hatalmi koalícióról szólva Pejić a Srpski Telegrafnak elmondta, a Szerb Haladó Párt (SNS) támogatottsága mindig...
2020. JANUÁR 24.
[ 10:29 ]
Ez már a második alkalom volt, hogy valaki öngyilkos lett a belgrádi törvényhozás épülete előtt. Öngyilkosságot követett el egy középkorú férfi csütörtökön a szerb parlament lépcsőjén - közölte a belgrádi belügyminisztérium. Korábban Vlajko Stojiljković volt belügyminiszter követett el itt öngyilkosságot. A...
2020. JANUÁR 24.
[ 5:58 ]
Beolvasás folyamatban