Szerbia
Szerbiában 2022-től bevezetik az állami érettségit

A gimnazisták és szakközépiskolások számára 2022 júniusában tartják az első állami vagy nagyérettségit, amit az egyetemi és főiskolai karok a felvételi vizsga helyett fognak elismerni, ez a szerb oktatási minisztérium végleges döntése.

Eredetileg a 2020/2021-es tanévtől tervezték bevezetni, de egy évvel elhalasztották, hogy minden előkészületet el tudjanak végezni, erősítették meg a Večernje Novostinak a minisztériumban.

A napilap emlékeztet, hogy egyes állami karok dékánjai korábban ellenezték, hogy az érettségi egyetlen tudásfelmérő teszt legyen, vagyis az egyetemi iratkozás egyetlen feltétele, mert úgy vélték, nem megbízható módszer az ellenőrzésre, s be kell vezetni a tudás ellenőrzésének még valamilyen más formáját is.

A minisztériumban azonban úgy gondolják, stresszel járna a diákok számára, ha rövid időn belül két nehéz vizsgát is teljesíteniük kellene, s azt javasolják, az egyetemi tanárok kapcsolódjanak be az érettségi feladatok kidolgozásába.

Hozzátették, a karok előre kiválasztják a meghatározott kötelező és választható tantárgyak szintjét, míg a művészeti karok további képesség- és tudásfelmérést is végezhetnek.

A minisztériumban a Novostinak azt is elmondták, hogy a középiskolások két próbatesztet is írnak addig, méghozzá idén és jövő májusban, valamint még egyet 2022 márciusában vagy áprilisában.

A korábbi bejelentések szerint az állami érettségin negyven feladat lesz, ebből tíz alapszintű, 20 középszintű, további tíz pedig emeltszintű. A vizsgát mindenhol ugyanakkor tartják, s négy órájuk lesz rá a diákoknak.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Edzés közben elhunyt Michael Ojo, a belgrádi Crvena zvezda amerikai kosárlabdázója. A szerb média pénteki beszámolója szerint szívroham végzett a 27 éves centerrel egy belgrádi edzőteremben. A szemtanúk szerint a sportoló csak nekidőlt a falnak, majd szó nélkül összesett. A helyszínre érkező mentők megpróbálták...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 16:17 ]
Szerbia egyike azoknak az országoknak, amelyek a legtöbbet fordítottak a pandémia sújtotta gazdaság szanálására. Számítunk az Európai Unió támogatására is a szeptemberi és októberi konferenciákon – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök az ország jövőjére és fejlesztésére vonatkozó tervek és programok...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 14:04 ]
A koronavírus-teszteléssel kapcsolatos bonyolult procedúra miatt Szerbiából sokan Magyarországra utaznak, hogy a határ menti magánklinikákon végezzék el a tesztet, adta hírül a Szabad Európa Rádió. Belgrádtól 220 kilométerre, Szegeden, legalább két magánklinika kínál PCR-tesztet és antitest-kimutató tesztet a szerbiai...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 10:51 ]
Beolvasás folyamatban