Szerbia
Cáfolat: Szerbia nem importálja a kenyeret, csupán egyes péksüteményeket

A kenyeret és a pékárut ugyanolyan kódokkal látják el, ezért történhetett meg az, hogy a közvéleményt úgy értesítették, hogy Szerbia sok kenyeret importál, ez viszont nem így van, mivel a teljes behozatal 10 százalékát teszi ki a kenyér, magyarázta Zoran Pralica, a szerbiai pékek uniójának elnöke a Tanjugnak.

Elmondta azt is, hogy Szerbia nem az egyszerű fehérkenyeret importálja, hanem néhány különleges fajtájú toast kenyeret, amelyeket az országban nem gyártanak, valamint a fagyasztott rétestésztát és meghatározott típusú croissant-t.

Pralica szerint ezeket a termékeket a hotelek és a kereskedelmi láncok szerzik be, a behozatali pékáru 90 százalékát pedig a két legnagyobb ilyen vállalat, a Delize és a Lidl üzleteibe szállítják.

Arra a kérdésre, hogy miért kell beszállítani ilyen termékeket, ha Szerbia elegendő gabonával rendelkezik, Paralica elmondta: a hazai pékipar főként a kenyérgyártáson alapul és nincsenek meg a drága gyártósorok az ilyen fajta pékáru termeléséhez.

„Korábban nem volt igény az ilyen pékipari termékek iránt Szerbiában, viszont az elmúlt 10 évben nagy számban nyíltak meg hotelek, valamint átalakultak egyes vállalatok is, amelyeken belül szupermarketek nyíltak, és megjelent az igény az olyan jellegű pékáru iránt is, amelyet nem gyártanak Szerbiában, ezért azokat külföldről importálják‟, mondta Pralica.

Megerősítette azt is, hogy tavaly a 2018-as évhez viszonyítva megkétszereződött a különleges fajtájú kenyerek és péktermékek behozatala, a legtöbb ilyen árut pedig Spanyolországból és Franciaországból hozták be. A megemelkedett behozatal egyik oka a Lidl üzleteinek megnyitása Szerbiában, a vállalat ugyanis külön kenyér- és péksüteménygyárral rendelkezik, ebből látja el saját üzleteit Európa-szerte.

Arra a kérdésre, hogy mit tehetne Szerbia annak érdekében, hogy csökkenjen az ilyen jellegű termékek behozatala, Pralica elmagyarázta, hogy valakinek egy millió eurót kellene beruháznia az ilyen jellegű péksütemények gyártósorainak felszerelésére, valamint be kellene törnie a piacra és meggyőznie a jelenleg külföldről vásárlókat, hogy ezentúl tőle szerezzék be ezeket a termékeket.

Állítása szerint az ilyen fajta kenyerek és péksütemények behozatala nem sodorta veszélybe a kisebb pékeket, és nem okozott problémát azok termelésében sem.

„Különösen jó minőségű kenyeret eszünk, és az egyszerű kenyérről, amely alatt az 500 grammos fehérkenyeret értjük, el kell mondanunk, hogy az kiváló minőségű és nem csak a régióban, hanem egész Európában a legolcsóbb”, mondta Pralica, majd hozzátette: ez a kenyér Bosznia-Hercegovinában 72 dinárba kerül, míg nálunk 35-40 dinárba.

Željko Rakić, a kereskedelmi minisztérium kereskedelmi- és konkurenciafejlesztési osztályának vezetője szerint az, hogy Szerbia importálja a kenyeret, teljesen eltúlzott reakció, majd hozzátette: a polgárok nem is tudták, hogy miről van szó pontosan.

„Csak hogy elmagyarázzuk, Szerbia nem importálja a kenyeret. Ezek speciális fajta kenyerek, olyan drágább kenyérfajták, amelyek kevésbé keresettek és fagyasztott formában szállítják be az országba”, nyilatkozta a Tanjugnak Rakić.

Úgy véli, a szerbiai fagyasztott termékeket gyártó vállalatok számára nagy lehetőség lenne, ha ezeket a fajta kenyereket és péksüteményeket elő tudnák állítani, mert a kereskedelmi üzletláncok számára is olcsóbb lenne a szerbiai piacról vásárolni, mint Németországból vagy Romániából beszállítani ezeket a termékeket. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pontosító
2020. JANUÁR 15. [ 22:57 ]

Én sem vagyok mindentudó, és néha tévedek. Emberi dolog. Elnézést kérek. Ami a kenyér minőségét illeti - nekem is vannak kételyeim. Ideje lenne meghatározni, hogy miből szabad kenyeret készíteni!


istván
2020. JANUÁR 15. [ 19:42 ]

Pontosító, ... Magyarország tavaly kenyér, cukrászsütemény, kalács és más pékáru exportja 54 694,8 tonna, és 109 133,9 tonnát importált. Bármilyen meglepő, ugyanazt a kódot alkalmazzák a felsorolt termékekre. Bizony, előfordul, hogy téved, aktuális a felhasználónév cseréje ...


istván
2020. JANUÁR 15. [ 14:25 ]

Nem tetszik nekem ez a "Különösen jó minőségű kenyeret eszünk ...", különösen, ha ezt a pékek úniójának elnöke mondja. A kenyér tápértékét kellene dicsérni, -abban rejlik a minőség-, nem csak az árát. Egészségügyi szempontból a fehér kenyér fogyasztása előnytelen, hiányoznak belőle az ásványi anyagok, vitaminok, fokozza az inzulintermelést, "kövezi az utat" a diabetes felé. Gyorsan felszívódik, csak hizlal. És ezt nem a jereváni rádió mondja ...


Pontosító
2020. JANUÁR 15. [ 13:45 ]

Köszi a pontosítást, de lehet, hogy csak átvették egymás adását. Nem kenyeret importálunk hanem.... és mindkettőre ugyanazt a vámkódot alkalmazzák!???? Ismét magyaráznak valamit ami minden józan gondolkodású embernek világos. Kérdések: Van e az itteni árúházláncoknak sütőipari beszállítójuk? Tudtommal nincs. Dolgoznak e pékek az ilyen árúházakban? Nincs tudomásom róla. Tájékoztassanak ha tévedek.


Turi István
2020. JANUÁR 15. [ 11:14 ]

A zentai Bütyök pékről szóló beszámolót is a Jereváni Rádió mondta be először. :)


München
2020. JANUÁR 14. [ 22:07 ]

Pontosítani kell a Pontosítót: Jereváni Rádió... De miért jutott eszébe ez a szakállás vicc (amelyet egyébként alaposan elrontott) erről a cikkről?


Pontosító
2020. JANUÁR 14. [ 19:11 ]

A Moszkvai rádió jelenti: Leningrádban Ferrarikat osztogatnak. Helyesbítés: Nem Leningrádban, hanem Szocsiban, nem Ferrarikat hanem Ladákat, és nem osztogatnak csak fosztogatnak,


Pontosító
2020. JANUÁR 14. [ 19:03 ]

A Zentai Bütyök pék is azért zárt be mert nem automatizált robotgéppel készítette kenyerét! Hiába volt a legjobb minőség és a kereslet bezáratták a pékséget


Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos ma azt üzente, minden politikai pártot arra ösztönöz és bátorít, hogy vegyen részt a június 21-i választásokon, s reményét fejezte ki, hogy tisztességes és szabad választások lesznek Szerbiában. „Nagyon remélem, hogy tisztességes és szabad választások lesznek, s Szerbiának...
2020. MÁJUS 29.
[ 17:10 ]
Az Európai Unió 70 millió euró összegű vissza nem térítendő pénzeszközöket ítélt oda Szerbiának a 2020. évi IPA-program első része keretében, az erről szóló pénzügyi megállapodást pedig ma írták alá Belgrádban, Aleksandar Vučić államfő jelenlétében. A megállapodást szerb részről Jadranka Joksimović...
2020. MÁJUS 29.
[ 15:24 ]
Mindenkinek világos, hogy semmi köze az egészségügyi kritériumokhoz annak, hogy Montenegró továbbra sem engedélyezi az országba való belépést a szerb állampolgárok számára, jelentette ki ma Aleksandar Vučić szerb elnök annak kapcsán, hogy Montenegró kibővítette azoknak az országoknak a listáját, amelyeknek a polgárai...
2020. MÁJUS 29.
[ 15:23 ]
Beolvasás folyamatban