Szerbia
Csökkenthetik a parlamenti bejutási küszöböt Szerbiában: Ötről három százalékra?

Ötről három százalékra csökkenthetik a parlamenti bejutási küszöböt Szerbiában - értesült a Politika című belgrádi napilap, elemzők és újságírók pedig azt latolgatják, milyen befolyása lehet ennek a tavaszi választásokra.

Várhatóan április 26-án általános választásokat tartanak Szerbiában. A voksolásra készülve több ellenzéki párt is bojkottot jelentett be, mert nem tartja tisztességesnek azokat a módszereket, amelyekkel a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) politizál. Az ellenzék főként azt veti az Aleksandar Vučić államfő vezette SNS szemére, hogy "rátette a kezét" a médiára, így az ellenzéknek szinte esélye sincs megjelenni a komolyabb csatornákon és műsorokban vagy akár az írott sajtóban.

A bírálatokkal egy időben jelent meg az információ a bejutási küszöb csökkentéséről, ami lehetőséget adna a kisebb támogatottsággal rendelkező pártoknak is arra, hogy bekerüljenek a törvényhozásba.

A Večernje Novosti című belgrádi napilap keddi elemzése szerint a bejutási küszöb csökkenése a leginkább Vojislav Šešelj Szerb Radikális Pártjának (SRS), az egykori olimpiai bajnok vízilabdázó Aleksandar Šapić vezette Szerb Patrióta Szövetségnek (SPAS), valamint a Sergej Trifunović színész vezette Szabad Polgárok Mozgalmának (PSG) felelne meg, támogatottságuk ugyanis a közvélemény-kutatások szerint 3-6 százalék között mozog.

Aleksandar Vučić szerint is inkább az ellenzéknek hozna hasznot a változtatás, véleménye szerint azonban ezzel színesebb lenne a politikai paletta a parlamentben, az állampolgárok szélesebb körének véleménye érvényesülhetne.

Bojan Klačar, a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) képviselője kiemelte: a közvélemény-kutatások alapján arra lehet következtetni, hogy az ötszázalékos választási küszöböt csak az SNS és jelenlegi koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) lépné át, ez pedig furcsa helyzetet eredményezne a törvényhozásban, így ha három százalékra csökken a bejutási lépcső, több párt is megjelenhet a szerb országgyűlésben. Ugyanakkor - a CeSID képviselője szerint - nem szerencsés a változtatás időzítése, közvetlenül a választások előtt ugyanis visszatetszést kelthet a választási törvény módosítása.

A Večernje Novosti ugyanakkor arra emlékeztet, hogy 2008-ban is a választások előtt módosították a törvényt, a helyi önkormányzati választáson akkor emelték meg a bejutási küszöböt 3-ról 5 százalékra, és akkor törölték el a közvetlen polgármester-választást is.

A lap szerint nem lehet tudni, hogy az ellenzék hogyan reagálna a lépésre, a bojkottra készülők körében ugyanis egyet nem értés alakulhatna ki arról, érdemes-e valóban elállni a versenytől, ha ilyen "könnyű" a bejutás, hiszen a parlamenti jelenléttel költségvetési támogatás is jár, ami a legtöbb párt fennmaradása szempontjából elengedhetetlen.

A több pártot tömörítő, Szövetség Szerbiáért elnevezésű formáció egyelőre szkeptikus. Nyilatkozó tagjai szerint a bejutási küszöb csökkentése a kormánypártok trükkje, amellyel "a valódi ellenzéket hamis ellenzékre tudnák cserélni", vagyis olyan, újonnan létrehozott pártok is bejuthatnának a törvényhozásba, amelyek a kampány során ugyan ellenzéki gondolatokat közvetítenek, valódi céljuk viszont az, hogy a parlamentbe jutva a kormányzó SNS elképzeléseit támogassák.

A változtatás a kisebbségi pártokra is negatív hatással lehet. A kisebbségek képviselői úgynevezett természetes küszöb alapján jutnak be a képviselőházba, ami azt jelenti, hogy annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. Az alacsonyabb küszöb megnövelné a mandátumszerzéshez szükséges szavazatszámot, és csökkentené az úgynevezett lehulló szavazatokat, így a kisebbségek kiszorulnának a parlamentből. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Szerbiában élő nemzeti kisebbségek egyes pártjai azt javasolják, hogy csökkentsék a választásokon való részvételhez szükséges aláírások számát az eddigi 10 ezerről, írja a Večernje novosti belgrádi napilap. A lap szerint a Roma Párt és a Horvát Demokratikus Közösség képviselői úgy vélik, elegendő az 5000...
2020. JANUÁR 25.
[ 14:46 ]
Ana Brnabić szerb kormányfő tegnap este Donald Trump amerikai elnök lányával és tanácsadójával, Ivanka Trumppal találkozott Davosban. „Kiváltságos volt az Ivanka Trumppal folytatott eszmecsere. Ön igazán ispiráló. Élveztem a beszélgetést Önnel, s remélem, legközelebb Szerbiában találkozunk” – írta Brnabić a...
2020. JANUÁR 24.
[ 17:21 ]
Milorad Ulemek Legija belgrádi lakásának lefoglalása miatt panaszt nyújtott be Szerbia ellen a strasbourgi bíróságon. A panaszt azután nyújtotta be, hogy a hazai bíróságok döntöttek a lakás tartós lefoglalásáról. Miután az összes hazai bíróság elutasította fellebbezését, az elítélt egykori ezredes Strasbourgban...
2020. JANUÁR 24.
[ 17:20 ]
Beolvasás folyamatban