Szerbia
Javaslat a szerb kormánynak, kezdeményezze a parlamenti küszöb csökkentését 3 százalékra

Még ki sem alakult a valódi vita arról, hogy 5-ről 3 százalékra csökkentsék a pártok parlamentbe történő bejutásának küszöbét, már megjelent az erre vonatkozó hivatalos javaslat, írja a Blic.

A javaslatot nem kormánypárti és nem is ellenzéki képviselő nyújtotta be, hanem Mario Spasić, a Transparentnost megfigyeléssel, emberi jogokkal és a korrupció ellenes harccal foglalkozó szövetség főtitkára. A szövetségnek nincs köze a Transparentnost Srbija kormányon kívüli szervezethez.

Spasić a kezdeményezést a szerb kormány választási feltételek fejlesztésével foglalkozó munkacsoportjához nyújtotta be, amelyet Nebojša Stefanović kormányalelnök vezet.

Spasić javaslata nem csak egy újdonságot tartalmaz, vagyis a választási küszöb 5-ről 3 százalékra csökkentését, hanem a „lépcsőzetes” cenzust, amely azt jelentené, hogy a koalícióban lévő két pártnak összesen 7 százalékot kellene elérniük, a három vagy több pártból álló koalíciók esetében ez a szám 10 százalék.

A kezdeményezés egy nappal azután látott napvilágot, hogy Aleksandar Vučić szerb államfő elmondta, hogy nem lát semmi rosszat a javaslatokban. Spasić javaslata pedig teljesen véletlenül vagy sem, de teljesen megegyezik a csökkentésre vonatkozó információkkal, amelyeket Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt alelnöke „dolgozott ki” a Twitteren.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Edzés közben elhunyt Michael Ojo, a belgrádi Crvena zvezda amerikai kosárlabdázója. A szerb média pénteki beszámolója szerint szívroham végzett a 27 éves centerrel egy belgrádi edzőteremben. A szemtanúk szerint a sportoló csak nekidőlt a falnak, majd szó nélkül összesett. A helyszínre érkező mentők megpróbálták...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 16:17 ]
Szerbia egyike azoknak az országoknak, amelyek a legtöbbet fordítottak a pandémia sújtotta gazdaság szanálására. Számítunk az Európai Unió támogatására is a szeptemberi és októberi konferenciákon – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök az ország jövőjére és fejlesztésére vonatkozó tervek és programok...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 14:04 ]
A koronavírus-teszteléssel kapcsolatos bonyolult procedúra miatt Szerbiából sokan Magyarországra utaznak, hogy a határ menti magánklinikákon végezzék el a tesztet, adta hírül a Szabad Európa Rádió. Belgrádtól 220 kilométerre, Szegeden, legalább két magánklinika kínál PCR-tesztet és antitest-kimutató tesztet a szerbiai...
2020. AUGUSZTUS 7.
[ 10:51 ]
Beolvasás folyamatban