Szerbia
Javaslat a szerb kormánynak, kezdeményezze a parlamenti küszöb csökkentését 3 százalékra

Még ki sem alakult a valódi vita arról, hogy 5-ről 3 százalékra csökkentsék a pártok parlamentbe történő bejutásának küszöbét, már megjelent az erre vonatkozó hivatalos javaslat, írja a Blic.

A javaslatot nem kormánypárti és nem is ellenzéki képviselő nyújtotta be, hanem Mario Spasić, a Transparentnost megfigyeléssel, emberi jogokkal és a korrupció ellenes harccal foglalkozó szövetség főtitkára. A szövetségnek nincs köze a Transparentnost Srbija kormányon kívüli szervezethez.

Spasić a kezdeményezést a szerb kormány választási feltételek fejlesztésével foglalkozó munkacsoportjához nyújtotta be, amelyet Nebojša Stefanović kormányalelnök vezet.

Spasić javaslata nem csak egy újdonságot tartalmaz, vagyis a választási küszöb 5-ről 3 százalékra csökkentését, hanem a „lépcsőzetes” cenzust, amely azt jelentené, hogy a koalícióban lévő két pártnak összesen 7 százalékot kellene elérniük, a három vagy több pártból álló koalíciók esetében ez a szám 10 százalék.

A kezdeményezés egy nappal azután látott napvilágot, hogy Aleksandar Vučić szerb államfő elmondta, hogy nem lát semmi rosszat a javaslatokban. Spasić javaslata pedig teljesen véletlenül vagy sem, de teljesen megegyezik a csökkentésre vonatkozó információkkal, amelyeket Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt alelnöke „dolgozott ki” a Twitteren.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Legija beperelte Szerbiát - illusztráció
2020. JANUÁR 24.
[ 17:20 ]
A Pristina által Szerbiára kivetett büntetővámokat el kell törölni, Szerbiának pedig fel kell hagynia a Koszovó független államként való elismerésének visszavonására irányuló kampánnyal, üzente Richard Grenell, az USA Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokért felelős különmegbízottja. Richard Grenell ma...
2020. JANUÁR 24.
[ 12:13 ]
Vladimir Pejić, a Faktor Plus ügynökség igazgatója úgy értékelte, hogy a tavaszi választások után olyan pártok jutnak be a parlamentbe, amelyek eddig nem érték el a küszöböt. A haladók körül tömörülő hatalmi koalícióról szólva Pejić a Srpski Telegrafnak elmondta, a Szerb Haladó Párt (SNS) támogatottsága mindig...
2020. JANUÁR 24.
[ 10:29 ]
Ez már a második alkalom volt, hogy valaki öngyilkos lett a belgrádi törvényhozás épülete előtt. Öngyilkosságot követett el egy középkorú férfi csütörtökön a szerb parlament lépcsőjén - közölte a belgrádi belügyminisztérium. Korábban Vlajko Stojiljković volt belügyminiszter követett el itt öngyilkosságot. A...
2020. JANUÁR 24.
[ 5:58 ]
Beolvasás folyamatban